image
Humberto Segura Solano

Zo kun je heerlijk op vegan vakantie: tips van food expert Danique Aaftink

Waarheen leidt de weg (van de maag) voor de hongerige groene foodie? Vegan reisblogger Danique Aaftink weet raad.

Het is het schrikbeeld van veel vegans die op reis gaan: je buik rammelende rammelt, je chagrijnige reisgenoot slentert energieloos naast je en in geen velden of wegen is er ook maar één plek te bekennen waar je even iets kunt eten.

En om eerlijk te zijn, dit was voor mij ook de realiteit een aantal jaren geleden. Zeker in landen waarin vegetarisch of plantaardig eten niet echt terug te vinden is op de menukaart. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel veranderd en kun je in Europese landen steeds vaker genieten van culinaire hoogstandjes zonder vlees of andere dierlijke producten. Ook op plekken waarvan je dat in eerste instantie niet verwacht. Heel fijn, want zeker als je duurzamer wilt reizen is je bord dé plek waar je verschil kunt maken. Wil je ook nog groen op je vakantiebestemming arriveren? Pak dan de trein.

De onderstaande bestemmingen zijn naast vegan-friendly óók nog eens prima per spoor bereikbaar. Mocht er al een reis gepland staan naar een minder veganfriendly land, geen nood! Dankzij mijn tips gebaseerd op ruim zeven jaar reizen als vegetariër en vegan, zul je niet verhongeren.

Duitsland: Jetzt geht’s los! 

Beginnende vegan? Dan raad ik altijd Berlijn aan. Deze stad is écht de zevende hemel, werkelijk alles kun je hier vinden. Van vegan dönner en high-end plantaardige restaurants tot aan diervriendelijk schoeisel. Als hongerige groene reiziger zijn de buurten Friedrichshain en het meer upscale Prenzlauerberg the place to be. Niet in de buurt? Wees niet bang, overal in Berlijn vind je wel een compleet vegan restaurant of in elk geval een aantal vegan opties.

Een van mijn favorieten in Berlijn is Köpps. Dit restaurant is een klassieker. Het eten is supervers en ze maken van elk bord een kunstwerkje. Boek een kamer in het vegan-friendly Almodóvar Hotel in Friedrichshain. Vergeet ook zeker niet bij DM Markt of Rossmann langs te gaan voor (betaalbare) biologische en vegan cosmetica. En ga dus vooral met de trein naar Berlijn, dan kun je al je goodies en eten zonder gedoe meenemen naar huis! Het is maar zes uur met de trein vanaf Amersfoort.

Schuif aan bij het altijd sfeervolle Köpps  in Berlijn en geniet van de heerlijke vegan-friendly gerechten.

Groot-Brittannië: A taste of paradise

Zei ik dat Berlijn een fantastische stad was voor vegans? De laatste paar jaar heeft Londen Berlijn van de troon gestoten. Niet zo gek want naar verwachting zal de Britse bevolking in 2025 voor een kwart bestaan uit vegetariërs en vegans, voor een kwart uit vleeseters en voor de overige helft uit flexitariërs. Geen wonder dat het aanbod van vegan-friendly plekken explosief is gestegen.

Londen telt maar liefst 152 volledig plantaardige restaurants. En nu je gemakkelijk met de trein van Amsterdam naar Londen kunt reizen, is de stad ook nog eens een bijzonder aantrekkelijke duurzame bestemming voor iedereen die graag de gevleugelde concurrent vermijdt.

Op mijn volgende reis staat in elk geval het restaurant Redemption op 6 Chepstov Road in Notting Hill op mijn lijstje. Vlakbij zit Farmacy, met een inspirerend decor waar alleen biologische plantaardige gerechten worden geserveerd. Even buiten het centrum, in Hackney, zit dé spot voor boho liefhebbers: Wave. Dit zijn slechts een paar tips, gebruik vooral de app Happy Cow voor het vinden van vega(n) plekken. Wil je ook slapen in een hotel waar de worsten en bacon in de ochtend achterwege gelaten worden? Ga naar La Suite West Hotel. Dit hotel ligt bij Hyde Park en serveert naast een plantaardig ontbijt ook heerlijke high teas.

Bestel een lekker drankje en neem plaats aan de bar van Farmacy in Londen.

Spanje: Y ahora, vamos a comer tapas!

Het volgen van je dromen vind ik belangrijk, daarom woon ik het grootste gedeelte van het jaar in Barcelona. Spanjaarden én Catalanen zijn gek op vlees – hammetje hier en chorizootje daar, alles vinden ze lekker. Het was dan ook even zoeken of ik überhaupt plekken kon vinden in deze bruisende stad waar ik iets meer kon eten dan een blaadje sla.

Maar gelukkig, ze zijn er! Een aantal van mijn favoriete vegan (friendly) plekken in Barcelona zijn Roots & Rolls, The Green Spot, Rasoterra, CroisSants, Flax & Kale (vraag om plek op het terras boven), The Vegan Corner, Mexicaans bij Monchito en eigenlijk te veel om op te noemen. En natuurlijk kun je Barcelona niet verlaten zonder tapas te hebben gegeten.

Uit eigen ervaring weet ik dat dit soms lastig is als je plantaardig eet. Daarom een overzicht met tapas die je risicovrij kunt bestellen: patatas bravas (salsa aparte, por favor), pimientos de padrón (milde, gegrilde pepers), gazpacho (koude groentesoep), pan con tomate (gegrild brood met tomaten- en knoflookspread), parrillada de verduras (gegrilde groeten) en olivas (olijven, zónder ansjovis!). O, en vergis je niet: een Russische salade is met tonijn! Mijn favoriete tapasrestaurant hier is La Cerveseria Clandestina vlak bij de Sagrada Familia. Voor een goed bord paëlla ga je naar BarCeloneta Sangria Bar.

Wist je trouwens dat je prima met de trein naar Barcelona kunt? Ik was 10,5 uur onderweg, met maar één keer overstappen. Een aanrader. Zorg voor genoeg leesvoer als je alleen reist of leuk reisgezelschap. Zo zie je maar dat je in veel Europese steden gewoon een fijne (en duurzamere) vakantie kunt hebben. Niks survivallen! Gewoon goed voorbereiden en vooral: genieten van de lokale cultuur en de mensen. Veel plezier!

Danique Aaftink (36) eet al ruim zeven jaar geen vlees en vis meer en is sinds vier jaar vegan. Ze reist het liefst met haar backpack met de trein en haar guilty pleasure is ontbijtkoek met boter en chocoladepasta. Volg al haar wereldse vegan recepten en avonturen in Barcelona of elders op deze aardbol via vegantravellife.com.

Houd je van lekker eten en drinken op reis? Doe inspiratie op voor je volgende trip met Columbus-editie 92, die geheel gewijd is aan de beste eet- en drinkervaringen ter wereld.