Martinique foto's & tips

'504946' door RoyanvanVelse '504946' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Het mooiste strand

RoyanvanVelse

De Grande Anse des Salines op het Caribische Martinique wordt wel het mooiste strand van het eiland genoemd. Het ligt in het zuiden en is 2 kilometer lang: helder, blauw en warm water, wit zand en wuivende palmbomen. Prachtig om te zien en evenzeer prachtig om te zijn. Het eiland kent echter heel veel stranden die ook een hoog bounty-gehalte hebben. Maar als je dan toch op het 80 kilometer eiland bent, is dit wel een erg fijne plek om eens heen te gaan en om te gaan zwemmen.

'497758' door RoyanvanVelse '497758' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

De levende vulkaan

RoyanvanVelse

Het tropische eiland Martinique in de Caribische zee oogt rustig vanuit de lucht. Zoals meestal wordt in het noorden van het stukje land de top van de 1400 meter hoge Montagne Pelée verborgen door wolken. Een vochtig regenwoud groeit op de flanken van de berg en loopt door tot aan de exotische stranden langs de kust. Maar het zand onder de palmbomen en in de zee is zwart van kleur in plaats van wit. Het past in eerste instantie niet helemaal bij het beeld dat velen hebben van tropische lagunes. De oorzaak hiervan schuilt schijnheilig en bedrieglijk tussen de wolken: de nog steeds actieve vulkaan. Het is alweer ruim honderd jaar geleden sinds de vulkaan voor het laatst moordde in een niets ontziend geweld. Dat was in 1902. De berg was al een tijd onrustig maar er werd geen evacuatie bevolen door de autoriteiten die meer aandacht hadden voor de op handen zijnde verkiezingen dan voor het dreigende gevaar. In de maand mei van dat jaar vond de eruptie plaats en een gloedwolk bestaande uit halfvloeibare lava, gas, steen en as verwoestte alles in de wijde omgeving. De hoofdstad Saint-Pierre aan de voet van de berg verdween van de aardbodem door toedoen van deze drukgolf die een temperatuur bereikte van honderden graden Celsius en wel 30.000 mensenlevens opeiste. Twee mannen slechts overleefden de ramp. Een daarvan, genaamd Cyparis, zat op dat moment gevangen in een cel waarvan de muren zo dik waren dat ze zijn leven redden. Saint-Pierre is sindsdien weer opgebouwd. In 1929 vond er nog een uitbarsting plaats maar omdat de omgeving tijdig werd ontruimd vielen er ditmaal geen slachtoffers. Vandaag de dag is de vulkaan nog steeds wakker en wordt hij voortdurend in de gaten gehouden door vulkanologen. Het stadje aan zee is niet meer de hoofdstad van het door Frankrijk bestuurde eiland en blijft de sporen dragen van de ramp uit 1902. Van alle gebouwen is alleen de kerk tamelijk ongeschonden overeind blijven staan tijdens het natuurgeweld. Van de gevangenis en het ooit zo vermaarde stadstheater zijn enkel nog ruïnes over. Het cachot van Cyparis staat er nog steeds en is vrij toegankelijk voor een ieder. De foto heb ik vanuit een Cessna genomen. Ik ben nu 6 keer op Martinique geweest en ik heb nog steeds geen foto van de vulkaan kunnen nemen zonder die wolken eromheen.

'510258' door RoyanvanVelse '510258' door RoyanvanVelse

MartiniqueFort de France

MartiniqueFort de France

Kleurrijke hoofdstad

RoyanvanVelse

De hoofdstad van het tropische Martinique biedt een aaneenschakeling van kleuren. Aan de ene kant is het heel Frans met bekende winkelgevels, maar ook weer erg exotisch. De mensen zijn goedlachs en het is heerlijk om in deze straatjes te wandelen of om de lokale markten te bezoeken.

'518056' door RoyanvanVelse '518056' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Kolibrie op...gemberp

RoyanvanVelse

De Balata tuinen op het tropische Martinique herbergen meer dan 3.000 soorten tropische planten en de circa twee uur durende wandeling voert je langs kleine meertjes, Japanse tuinen, koningspalmen en een bloemenzee waarvan het parfum je van verre al tegemoet treedt. Het is er opvallend rustig met af en toe het geluid van wat vogels. Op sommige plaatsen druipt het vocht van de vegetatie af, en ook van jezelf, hetgeen je doet beseffen dat je maar 1.000 nautische mijlen van de Evenaar verwijderd bent. Bij sommige bloemen zie je hele zwermen kolibries in de lucht, erg lichte vogeltjes met een zeldzaam snelle vleugelslag en een lange snavel. Ze kunnen zonder moeite stil blijven hangen voor een geopende bloem om zich met die lange snavel tegoed te doen aan de nectar. Ze zijn daarbij vooral gek op rode bloemen en kunnen als enige vogel ook achteruit vliegen. Deze kolibrie vliegt niet voor de verandering maar zit heel rustig op de rode bloem van een gemberplant.

'509185' door RoyanvanVelse '509185' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Zo beweeglijk

RoyanvanVelse

Zo'n licht vogeltje, een kolibrie waarvan de vleugeltjes zo ontzettend snel op en neer bewegen, is gewoonweg bijna niet te fotograferen. Een hele vakantie lang heb ik ze achterna gezeten om ze toch onderdeel te laten zijn van het foto-album. Je moet n ieder geval in de buurt van bloemen zijn, en die vind je gelukkig genoeg in Martinique.

'518155' door RoyanvanVelse '518155' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

De tuinen van Balata

RoyanvanVelse

Martinique is een 70 kilometer lang tropisch eiland dat op de grens ligt tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee. Toen het eiland in 1502 ontdekt werd kreeg het de naam Madinina, hetgeen bloemeneiland betekent. Door de eeuwen heen veranderde de naam langzamerhand in Martinique en tegenwoordig maakt het onderdeel uit van Frankrijk. Waarom dit stuk land in de warme oceaan wordt betiteld als bloemeneiland zie je al snel wanneer je daar bent. In het wild groeien er maar liefst 200 soorten varens, 1.700 inheemse en oorspronkelijke plantensoorten en daarnaast zijn er in die eeuwen ook nog eens 1.000 nieuwe soorten geïntroduceerd. Het eiland leent zich er ook voor. In het noorden gedijt een vochtig tropisch regenwoud, in het midden van Martinique tref je mangrovebossen en het zuiden is wat droger met een savanne. De bodem is vruchtbaar voor alles wat maar van warmte houdt. Dankzij het klimaat en de veelzijdigheid in de landschappen, groeit dat wat je in Nederland bij de bloemenwinkels ziet staan, daar gewoon langs de kant van de weg. Bloemen tref je overal, in de bermen, in struiken en in bomen, vaak ook als bloesem voordat er exotische vruchten verschijnen. Op een paar plekken op het eiland zijn vele soorten bij elkaar gebracht in botanische tuinen, die je de kans geven om ook wat meer te leren over de vegetatie op het eiland. De bekendste verzameling wordt gevormd door de Jardin de Balata, een wat vochtige oase vlak bij het regenwoud, niet ver van de hoofdstad Fort-de-France verwijderd. Deze tuinen werden in 1982 vanuit zijn ouderlijke huis gecreëerd door Jean-Philippe Thoze die uit de hele wereld zaden en stekjes meenam om ze hier, bij het oerwoud, een prachtige plaats te geven om verder te groeien.

'498728' door RoyanvanVelse '498728' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

Zwart bounty-strand

RoyanvanVelse

Op 7.500 kilometer vliegen van Parijs hang je boven de grens tussen de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, alle twee prachtig en blauw van kleur. Op deze breedte worden ze het hele jaar verwarmd door de tropische zon. Wanneer het vliegtuig daalt ontdek je een groot eiland met bergen, bossen en stranden. De koraalriffen tekenen zich heel duidelijk af in het heldere water en bij de westelijke aanvliegroute ligt er tijdens de landing aan de linkerhand een grote stad: Fort-de-France, de hoofdstad van het eiland Martinique. Eenmaal aan de grond ben je ondanks de acht tot negen uur vliegen “gewoon” in Frankrijk. Je hebt geen visum nodig, de Franse en de Europese vlag wapperen broederlijk naast elkaar in de warme wind, er staan Franse politie en douane te wachten en de munteenheid is de euro. Buiten de terminal hebben de auto’s Franse nummerplaten en de voertaal is Frans. Het Antilliaanse eiland Martinique behoort tot de Bovenwindse Eilanden en is onderdeel van Frankrijk als DOM (overzees departement), evenals andere gebieden in de wereld die nog nauwe banden hebben met de Franse metropool. De hoofdstad van het 70 kilometer lange eiland is niet altijd Fort-de-France geweest. De oorspronkelijke capitale was Saint-Pierre, in het noordwesten tegen de Montagne Pelée aan gelegen, een vulkanische berg met een top van 1397 meter. Die top wordt meestal verhuld door wolken. Het havenstadje was een mondain centrum voor cultuur totdat in mei 1902 na enige in de wind geslagen waarschuwingen de vulkaan weer uitbarstte. 30.000 mensen vonden de dood in een hete drukgolf en de ramp kende slechts twee overlevenden. Een daarvan zat ik de gevangenis van de stad. De muren waren zo dik en stevig dat hij beschermd werd en het na kon vertellen. Ook de schepen die voor anker lagen in de haven overleefden de ramp niet en zonken naar de bodem. Een daarvan, de Roraima, werd in de jaren ’70 van vorige eeuw teruggevonden op een diepte van 60 meter. De wereldbekende pionnier van het onderwaterleven Jacques-Yves Cousteau noemde haar het wrak met de witte haren, vanwege de lange witte plantaardige slierten die langs het wrak groeien. Een ander koopvaardijschip, de Belem, kreeg op die tragische dag geen ankerplaats toegewezen en moest buitengaats blijven wachten. Dit was haar redding. Precies honderd jaar na dato, op 8 mei 2002, kwam dit prachtige schip tijdens de herdenkingen met volle zeilen terug naar Saint-Pierre, sterker en mooier dan ooit tevoren. De vulkaan is stil sindsdien maar nog steeds wakker. De sporen van het geweld van toen zijn nog goed te zien. De stranden in het noorden zijn vulkanisch zwart en niet wit. Het effect is verrassend, want het geheel ziet er erg exotisch uit, met kokospalmen en mooi water. Maar de kleur van het zand is anders dan je zou verwachten. Op deze foto is Anse Céron te zien, met op de achtergrond de uit de zee rijzende rotspunt la Perle.

'526983' door RoyanvanVelse '526983' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

Na de...vulkaanuitbar

RoyanvanVelse

Ruim 100 jaar geleden barstte de vulkaan Montagne Pelée op het tropische eiland Martinique uit. op 1 man na overleefde niemand in de hoofdstad Saint-Pierre de ramp. De enige overlevende zat in een cachot, in zulke dikke muren dat de hete gaswolk hem slechts verwondde maar niet doodde. Saint-Pierre is sindsdien niet meer de hoofdstad van het Franse overzeese eiland. De nieuwe stad is ook niet zo groot meer. Op veel plaatsen zie je nog de ruïnes die ontstonden na de uitbarsting, zoals hier. Ook het cachot staat er nog. Dit alles kun je vrij bezoeken. Er groeien weer planten, er staan weer palmbomen en af en toe gromt de vulkaan nog wat. En alles stranden in de buurt hebben nog steeds zwart zand.

'510735' door RoyanvanVelse '510735' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Tropen en bergen

RoyanvanVelse

Vlak boven de hoofdstad Fort-de-France liggen de prachtig aangelegde botanische tuinen van Balata. Hier groeien de meest prachtige planten en bomen met op de achtergrond de bergen en het tropische regenwoud. Tussen de bomen is ook een hangbrug aangebracht, zodat je van boomtop tot boomtop kunt wandelen. Deze tuinen vormen ook één van de betere plekken om kolibries te fotograferen. Die komen af op de rijkdom aan bloemen in dit park.

'515168' door RoyanvanVelse '515168' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Tropische tuinen

RoyanvanVelse

Het Caribische eiland Martinique vormt één grote tropische en exotische tuin. Maar in Balata, niet ver van de hoofdstad, zijn er nog eens allerlei soorten bijeen gebracht op een steenworp afstand van het regenwoud. Hier kun je prima rondwandelen en genieten van alle kleuren maar vooral ook geuren.

'538596' door RoyanvanVelse '538596' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

De stad en de vulkaan

RoyanvanVelse

Vulkanen zijn in de regel wel fotogeniek, zeker als er wat wolkjes rond de top hangen, zoals hier. De stad Saint-Pierre, die je op de voorgrond ziet, werd zo'n 100 jaar geleden volledig verwoest door een uitbarsting van de Montagne Pelée. Vandaag is de vulkaan nog steeds actief.

'520515' door gekkofan '520515' door gekkofan

MartiniqueFort de France

MartiniqueFort de France

Jardin de Balata...wa

gekkofan

Iets buiten Fort- de- France een tiental kilometers en je komt aan de plantentuin : Jardin de Balata . Je kan er zelf een wandeling maken in de kruinen van de bomen langs een hangbrug in de toppen van de bomen.Wat een zicht!

'526404' door RoyanvanVelse '526404' door RoyanvanVelse

MartiniqueLe Jardin de Balata

MartiniqueLe Jardin de Balata

Tropische tuin

RoyanvanVelse

Bloemen tref je overal op het eiland Martinique: in de bermen, in struiken en in bomen, vaak ook als bloesem voordat er exotische vruchten verschijnen. Op een paar plekken op het eiland zijn vele soorten bij elkaar gebracht in botanische tuinen die je de kans geven om ook wat meer te leren over de vegetatie in het gebied. De bekendste verzameling wordt gevormd door de Jardin de Balata, een wat vochtige oase vlak bij het regenwoud, niet ver van de hoofdstad Fort-de-France verwijderd. Deze tuinen werden in 1982 vanuit zijn ouderlijke huis gecreëerd door Jean-Philippe Thoze die uit de hele wereld zaden en stekjes meenam om ze hier, bij het oerwoud, een prachtige plaats te geven om verder te groeien. Af en toe heb je het idee dat je rondloopt in een reusachtige Intratuin, want dat wat bij ons in de huiskamer staat in mooie sierpotten, groet hier overal gewoon wild om je heen. Martinique wordt niet voor niets al eeuwenlang het Bloemeneiland genoemd.

'511547' door RoyanvanVelse '511547' door RoyanvanVelse

MartiniqueLes Salines

MartiniqueLes Salines

Altijd zomer

RoyanvanVelse

In sommige landen lijkt het altijd zomer te zijn. Zoals hier. In de tropische hitte zou je het liefst de hele dag in dit blauwe en heldere water door willen brengen. De winter komt eraan en dan krijg ik weer zin om naar dit eiland te gaan.

'513437' door RoyanvanVelse '513437' door RoyanvanVelse

MartiniqueFort de France

MartiniqueFort de France

Bibliotheek voor...sl

RoyanvanVelse

Schoelcher was een Franse politicus en schrijver uit de 19e eeuw en hij was een fervent tegenstander van de slavernij. In 1848 werd de slavernij eindelijk afgeschaft. Schoellcher zette een openbare bibliotheek op en schonk zijn 9000 eigen boeken, op voorwaarde dat er binnen de kolonie een pand voor zou worden gebouwd. Zo zouden voormalige slaven ook toegang krijgen tot kennis en kansrijker worden op de arbeidsmarkt. Dit prachtige gebouw verscheen in 1884 in de stad Fort de France en kreeg de naam Bibliothèque Schoelcher.

'511982' door RoyanvanVelse '511982' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

De oude hoofdstad

RoyanvanVelse

Saint-Pierre was de hoofdstad van het Caribische Martinique totdat de vulkaan honderd jaar geleden de stad in één keer helemaal wegvaagde. De stad is herbouwd op de oude ruïnes en de vulkaan is nog steeds actief. De stranden zijn zwart door de uitbarstingen maar de warmte, de palmbomen en het heldere water geven toch nog een Bounty-gevoel.

'509419' door ducgirl '509419' door ducgirl

MartiniqueLe Diamant Strand

MartiniqueLe Diamant Strand

Zonsondergang

ducgirl

Na een heerlijke zeilreis tussen Martinque, St. Lucia en St. Vincent and the Grenadines (2 weken) de dag volmaken op Martinique tot het vliegtuig vertrekt (21.05). Auto gehuurd en nog het e.e.a. bekeken St. Pierre (vroegere hoofdstad), rum distilleerderij en een mooie zonsondergang met op de achtergrond diamant rock!

'495722' door RoyanvanVelse '495722' door RoyanvanVelse

MartiniqueLes Salines

MartiniqueLes Salines

Luchtfoto van de...Gr

RoyanvanVelse

De Grande Anse des Salines is hét tropische bountystrand aan de zuidkant van Martinique. Het ligt net nog aan de Caribische zee. Achter zie je de Atlantische oceaan tegen het eiland beuken. Het witte strand, de palmbomen en het heldere water hebben een aantrekkingskracht op iedereen die het eiland bezoekt, en in de schaduw van de bomen staan kleine restaurantjes waar je goed kunt eten.

'503805' door RoyanvanVelse '503805' door RoyanvanVelse

MartiniqueLes Salines

MartiniqueLes Salines

Tropisch blauw

RoyanvanVelse

Tropisch blauw langs de zuidkust van het eiland Martinique. Het gigantische witte strand Les Salines rechts, helder en warm water, en recht voor je het eilandje Le Diamant.

'516819' door RoyanvanVelse '516819' door RoyanvanVelse

MartiniqueSainte-Marie

MartiniqueSainte-Marie

De Hemelvaart

RoyanvanVelse

De kustdorpen in het noorden van het Caribische Martinique zijn niet heel erg groot. Sainte-Marie is er één van, met minder dan 20.000 inwoners. De zee is hier vaak onstuimig en gevaarlijk maar tegelijkertijd fascinerend. Een klein eiland voor de kust, îlet Sainte-Marie, wordt gedurende een aantal maanden van het jaar verbonden met het vasteland door een zandbank die op natuurlijke wijze ontstaat dankzij de stromingen. Het geheel wordt van bovenaf gedomineerd door de blauw en wit gekleurde 19e eeuwse kerk Notre-Dame de l’Assomption die een karakteristieke koloniale bouwstijl heeft. De foto van dit bouwwerk spreekt boekdelen.

'495060' door gekkofan '495060' door gekkofan

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

De gevangenis die je.

gekkofan

De Mont Pelée is een actieve vulkaan van 1397 meter hoog op het Caraïbische eiland Martinique. De grote uitbarsting van 8 mei 1902 verwoestte de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre volledig; de gehele bevolking van de stad en directe omgeving (30.000 inwoners) kwam op 1 man na . Die ene man was de gevangene die in de cel op de foto gevangen zat.

'548603' door RoyanvanVelse '548603' door RoyanvanVelse

MartiniqueSaint-Pierre

MartiniqueSaint-Pierre

Zwart zand

RoyanvanVelse

Zwart tropisch zand past niet helemaal bij het beeld dat wij hebben van een Bounty-bestemming. Maar ... zwart zand heeft wel vaak een verhaal, meer nog dan hagelwit zand. Dit zand bijvoorbeeld is zo gekleurd vanwege de nog steeds actieve vulkaan Montagne Pelée die iets verderop staat. 100 jaar geleden nog maar veegde deze tijdens een uitbarsting de hele stad Saint-Pierre mét alle inwoners van de kaart. En of zwart zand nu mooier is of minder mooi dan wit zand is een kwestie van smaak.

'510077' door RoyanvanVelse '510077' door RoyanvanVelse

MartiniqueSainte-Marie

MartiniqueSainte-Marie

Ilet Sainte-Marie

RoyanvanVelse

De kustplaatsen in het noorden van het eiland Martinique zijn niet heel erg groot. Sainte-Marie is er één van, met minder dan 20.000 inwoners. De zee is hier vaak onstuimig en gevaarlijk maar tegelijkertijd fascinerend. Een klein eiland voor de kust, îlet Sainte-Marie, wordt gedurende een aantal maanden van het jaar verbonden met het vasteland door een zandbank die op natuurlijke wijze ontstaat dankzij de stromingen.