Faro

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Faro image

Faro

Faro
Portugal
MaaikeDeWith

Midden in de winternacht...


Kerstengel

‘Everything oké, señora?’ vraagt een bewaker. Ik glimlach flauwtjes: ‘A bath and bed is all I need’. Hij slentert verder.

Het plan leek zo mooi: kerst in Portugal. Ondanks weeralarm en een spekgladde snelweg op zondagmorgen naar het vliegveld. Na urenlange vertragingen eindelijk de lucht in: op weg naar de zon! Van de regen in de drup; ofwel van de sneeuw in de storm… Een landing op Faro is te gevaarlijk door hevige windstoten en slagregens. Er wordt uitgeweken naar buurland Spanje.
Zo belanden we, als ongenode late gasten, middernacht op luchthaven Sevilla. Een grote, holle en veel te stille ontvangsthal. Wachten op bussen voor een rit van drie uur retour Faro; lachwekkend als je bedenkt dat we maar een kwartiertje doorgevlogen zijn…
Jaloers kijk ik naar slapende medereizigers, onderuit hangend op de harde metalen bankjes, voeten op een koffer. Kinderen zijn stil. Alleen de bagageband piept en zucht bij het oneindig ronddragen van een eenzame rode koffer. Wachten, wachten en nog eens wachten…

Plotseling klinkt er muziek. Heldere volle klanken vanaf een bankje iets verderop. Een bekende melodie: ‘de herdertjes lagen bij nachte, zij lagen bij nacht in het veld ….’ Een vrouw zet zachtjes in. Reizigers ontwaken en langzaamaan zwelt het lied aan: ‘Zij hielden getrouwe de wachte…’ Ik neurie de melodie mee ‘… daar hoorden zij engelen zingen…’ Een brok in mijn keel, tranen in mijn ogen. De laatste tonen sterven weg in de stille nacht. Een eerbiedige lange stilte …. Applaus. Met een bescheiden gebaar buigt de kerstengel, bergt zijn mondharmonica in zijn binnenzak en gaat zitten.

Een onverwacht en bijzonder kerstmoment!