Sicilië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Sicilië image

Sicilië

Sicilië
Italië
Alexandermoust

Sicilia: an offer you can't refuse


Sicilia : an offer you can't refuse

Via via werd me een tweeweekse reis naar Sicilië aangeboden..om een lang verhaal kort te houden - ik ga niet uitleggen hoe dat tot stand is gekomen. Maar wat misschien voor jullie wel interessant is, is te vertellen wat ik eigenlijk weet van Sicilië en de Sicilianen. En vervolgens al die nieuwe bevindingen gedurende mijn reis in april met jullie te delen. Deal?

Ok hier gaan we:
Voordat ik naar Sicilië ga wil ik even een update maken van wat ik eigenlijk weet over het eiland voor de tip van de schoen van het 'vaste land' van Italië. Om heel eerlijk te zijn wordt mijn kennis vooral beperkt door alle goeie films die over de Italiaanse maffia zijn gemaakt, de boeken die over de Gomorra zijn geschreven. Voorts weet ik dat ik me er ongetwijfeld- ondergedompeld in die zogenaamde mystiek-prima ga vermaken. Dat is mijn ''state of mind'' iets minder dan twee weken voordat ik naar Trepani, Palermo maar vooral de prachtige inham: Castellammare del Golfo vertrek voor twee weken.

Dus een resumé van mijn voorkennis:

Films zoals The Godfather en acteurs als Pacino en Brando onder andere domineren mijn kinderlijke beeld - die zijn dus inmiddels aan een behoorlijke afstofbeurt toe.- Ik weet dat die films die me in mijn pubertijd zo fascineerden helemaal niet meer actueel zijn. Ondertussen heb ik Italië al vaak bezocht en veel beter leren kennen- ik spreek de taal...ik voel me bij tijden thuis op Italiaanse bodem. Dus waar maak ik me zorgen om? Begin april is het weer zalig en niet te warm en droog- de natuur popt uit zijn winterslaap en maakt een omslag- alles krijgt weer kleur en geur. De bevolking bereidt zich voor op een zomer met nieuwe gezichten- nieuwe ronde nieuwe kansen- het leven als een eeuwig spel. Ja - het leven IS een spel voor de Italianen- zo ervaar ik het toch ook wel altijd wanneer ik om me heen het Italiaans om me heen hoor en de sfeer op straat aanschouw : of het nu theatraal geweld is op het podium in een van de vele theaters of operahuizen of gewoon op straat - de Italiaan deinst nooit terug voor een stukje zelf geregisseerd drama. Het zit in hun hele wezen- ze ademen het en staan ermee op- en ze gaan ermee naar bed. Het zit in hun genen en in het bloed.

Verder is Sicilie- netzoals de provincies aangrenzend op het vasteland Calabria o.a. bekend voor de prachtige natuur en het zuivere en rustige dagelijkse leven. Natuurlijk is er anderzijds ook de vergrijzing op het platteland en de vervuiling en de ghetto-achtige buitenwijken in grote steden. Maar daar zal ik niet direct mee in contact komen; mijn reis richt zich op

Castellammare del Golfo

waar ik mijn thuis zal hebben en vanwaar ik een serie uitstapjes ga maken met mijn Siciliaanse vrienden- die ik op dit moment nog niet echt ken. Het is een gok- ik zie wel- wie niet waagt - wie niet wint..