Pyreneeen foto's & tips

'422065' door RdJong '422065' door RdJong

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Zonnebloem velden

RdJong

Op weg terug naar huis van een trip naar de Pyreneeën doorkruisen we velden vol zonnebloemen en lavendel. Hier ter hoogte van Frandat. Een mooie gelegenheid om even de benen te strekken, en te genieten

'458840' door nita92 '458840' door nita92

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Middle Earth

nita92

In de Ban van de Ring de hitfilmserie, 3 fantasyfilms geregiseerd door Peter Jackson naar het boek van Tolkien. De verhaallijn is vol fantasie en de besneeuwde bergen, duistere bossen welke in de film voorbij komen zijn adembenemend. Nu zijn we zelf niet in Nieuw Zeeland geweest, maar deze foto uit de Pyreneen doet me denken aan de geweldige landschappen waar The fellowship doorheen trekt. Ik zie Frodo en zijn vrienden hier zo naar Mordor lopen. De foto is wel wat duister bewerkt om de sfeer van de film ook te benadrukken. Tijdens een korte vakantietrip een klein gedeelte van de Pyreneeen mogen ontdekken en het heeft ons erg verrast, het is prachtig daar en veel te zien.

'487125' door JMoerkens '487125' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Het Ontwaken van de..

JMoerkens

Ik schreef al eens een tip over het rustige, landelijke en niet-toeristische departement Gers, door sommigen ook wel omschreven als het Toscane van Zuid-Frankrijk. Er gebeurt weinig tot niets, maar laat dat nu net de charme zijn mijns inziens... In een leuke B&B (Domaine á Marmande) logeerde ik tussen de maïsvelden. Één keer heb ik 's ochtends heel vroeg de wekker gezet om te gaan fotograferen op het platteland in het ochtendlicht. Deze dromerige maïsvelden legde ik toen ook vast.

'522990' door JMoerkens '522990' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Verken de Pyreneeën..

JMoerkens

Onbegrijpelijk vind ik het, dat een gebied dat relatief zo dichtbij huis is, zo weinig verkend wordt. En dan heb ik het over de Pyreneeën. Zeker wanneer je de schoonheid van de berglandschappen in acht neemt, zou je verwachten dat je hier struikelt over de toeristen. Niets is minder waar. Deze foto maakte ik bij het hooggelegen stuwmeer Lac de Cap de Long, waar ik adembenemende uitzichten deelde met.. niemand. Bij een klein eettentje zaten wat verdwaalde reizigers, maar voor de rest trof ik er nauwelijks iemand. De Pyreneeën zijn goed met de auto te verkennen. Een heel avontuur om telkens de tunnels in te gaan en er weer uit te rijden met een compleet nieuw uitzicht. Landschappen die niet onder doen voor Canada of Nieuw-Zeeland, maar dan op slechts een dag autorijden hier vandaan. Ik kan je van harte aanbevelen dit prachtige gebied eens te gaan verkennen!

'529112' door JMoerkens '529112' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Logeren in Landelijk.

JMoerkens

Het Franse departement Gers is één van de rustigste en minst bezochte departement van het land. Enerzijds terecht, want er zijn maar weinig toeristische trekpleisters in dit gebied. Maar toch ook onterecht, omdat het juist daardoor het authentieke karakter heeft behouden. Hier is het rustig, landelijk en de bevolking werkt hard maar geniet van het leven. Er zijn overal boerderijen te vinden, er wordt kaas gemaakt, foie-gras, wijn etc. Op veel van deze plekken kun je ook van alles proeven en kopen. Ook het landschap wordt gedomineerd door de landerijen. Uitgestrekte wijn- en maïsvelden worden van elkaar gescheiden door smalle autoweggetjes. Heerlijk om hier zonder doel rond te rijden en te genieten van de rust en eenvoud die hier in de lucht hangt. Hier kom je echt even tot jezelf. De foto is gemaakt bij Domaine a Marmande, een leuke B&B tussen de maïsvelden. Een uitstekende service en een karakteristieke entourage (een voormalig klooster) maken deze plek tot een fijne accommodatie. 's Ochtends stond ik eenmalig vroeg op om de dauw nog in de maïsvelden te zien. Mooi hoe de pluimpjes oplichtten in het eerste zonlicht. Deze foto maakt ook duidelijk waarom men dit gebied wel eens het niet-toeristische alternatief voor Toscane noemt. Departement Gers ligt in regio Midi-Pyrénées. Vanuit hier kun je ook makkelijk dagtochten maken naar de veel spectaculairdere Pyreneeën. Ondanks dat Gers zo dicht bij het gebergte ligt is het gebied zelf slechts licht glooiend.

'459400' door JMoerkens '459400' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Lac L'Oredon

JMoerkens

Tijdens een verblijf vlakbij de Pyreneeën had ik zin om een dagje de natuur in te trekken. Ik besloot een willekeurig meertje te kiezen op de landkaart en zocht het op. Het bleek Lac L'Oredon te zijn, een mooi hooggelegen stuwmeertje. Rondom het meer waren mooie wandelroutes uitgestippeld, het was een prachtig en rustgevend natuurgebied om te wandelen! Je kijkt hier van boven op het meertje, en hoger in de bergen zie je nog een stukje van de stuwdam, van een nóg hoger gelegen stuwmeer.

'450257' door JMoerkens '450257' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Stuwdam in de...Pyren

JMoerkens

Toen ik deze zomer in Zuid-Frankrijk was, belandde ik bij het indrukwekkende maar onbekende stuwmeer Lac de Cap de Long. Het ligt in de Pyreneeën en was van origine een gletsjermeer. Het ligt op meer dan 2 kilometer hoogte, is maximaal 130 meter diep en bevat 67.000.000 m3 water. Daar kan heel wat energie mee opgewekt worden! Er bevindt zich dan ook een waterkrachtcentrale naast het stuwdam. Zoals je op de foto kunt zien, kun je over de dam heenlopen. Zo mooi! Aan de ene kant kijk je over het blauwe meer, met massieve bergtoppen en sneeuw als decor, aan de andere kant kijk je een groene vallei in. Zo biedt deze duurzame manier van energie opwekken ook nog eens mogelijkheden om als reiziger extra van de omgeving te kunnen genieten!

'462966' door JMoerkens '462966' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Valley of Sheep

JMoerkens

Vlak voordat ik de grens bereikte tussen Frankrijk en Spanje, passeerde ik dit wonderlijke landschap. Een groene bergvallei in de Pyreneeën, begraasd door een kudde schapen. In de verte zie je auto's in de rij staan voor de tunnel. Wanneer je die tunnel inrijdt, zie je het licht pas weer als je in Spanje bent.

'516878' door JMoerkens '516878' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

De Wonderschone...Pyr

JMoerkens

De Pyreneeën worden relatief weinig belicht, terwijl het magistrale landschappen herbergt. Het blauwe stuwmeer Lac de Cap de Long op deze foto is gelegen op 2.160 meter hoogte. De weg ernaar toe is één van de hoogstgelegen geasfalteerde wegen van het gebergte, waardoor het meer relatief eenvoudig te bereiken is met de auto (mits je geen hekel hebt aan haarspeldbochten). Het meer ligt schitterend tussen de ruige bergen in en vanaf de stuwdam heb je een formidabel uitzicht op de groene vallei onder je. De grote massa weet deze plek gelukkig nog niet echt te vinden. Dat maakte de ervaring des te meer bijzonder om hier te staan. Het voelde echt als het ontdekken van een pareltje. Als je zelf ook deze plek wilt bewonderen, volg dan de D929 vanuit het kleine dorpje Fabian. Dan kom je er vanzelf bij uit.

'490797' door JMoerkens '490797' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Eenzame Stilte op...2

JMoerkens

Een hele bijzondere plek vind ik het blauw stuwmeer Lac de Cap de Long, gelegen op 2.160 meter hoogte in de Pyreneeën. De weg ernaar toe is één van de hoogstgelegen geasfalteerde wegen van het gebergte, waardoor het meer relatief eenvoudig te bereiken is met de auto (wanneer je geen aversie jegens haarspeldbochten hebt) of met de fiets (wanneer je over een goede conditie beschikt). Het meer ligt schitterende tussen de ruige bergen in en vanaf de stuwdam heb je een formidabel uitzicht op de groene vallei onder je. De grote massa weet deze plek gelukkig nog niet echt te vinden, het was er muisstil. Vond het een heel verrassend landschap zo dichtbij huis eigenlijk.

'486107' door JMoerkens '486107' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Gevaarlijk Schaap in.

JMoerkens

Het was een mooie route door de Pyreneeën die we reden, op weg naar de grens met Spanje. Ineens dook een schaapskudde op, aan de rand van de weg. Ik vond het een fotogeniek gezicht, dus besloot om even langs de weg te stoppen om snel wat foto's te maken. Één schaap stond boven op het gras, hoger dan de auto. Hij schrok van mij en mijn camera en sloeg op hol. Daarbij schopte hij een grote steen bovenop het dak van mijn auto! De deuk zit er nog steeds... ter herinnering. Natuurlijk baalde ik even, maar nu zie ik er de charme wel van in. Wie heeft er nu autoschade door een schaap?! En het heeft me in ieder geval weer een paar mooie foto's opgeleverd... De tip? Pas op voor schapen die hoger lopen dan jijzelf! :-) Een bizarre tip, maar het kan je zomaar autoschade besparen... en ik wil niet weten wat er gebeurt wat als ik de steen zelf op mijn hoofd had gekregen... ;-)

'502472' door JMoerkens '502472' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Toeren door de...Pyre

JMoerkens

De Pyreneeën vond ik één van de meest verrassende gebieden van Europa. Te meer omdat het er helemaal niet overspoeld is door toeristen. Je kunt er de mooiste plekjes helemaal voor jezelf hebben, in tegenstelling tot andere gebergten. Een mooie autoweg om overheen te toeren is de N134. Deze weg brengt je langs prachtig ruige bergen, en uiteindelijk kun je door een meer dan 8 kilometer lange tunnel. Wanneer je daaruit komt, ben je in Spanje! Een leuke gedachte. Maar bovenal is de weg erg mooi, raampje open en genieten van de uitzichten.

'457234' door JMoerkens '457234' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Bergrivier

JMoerkens

Na een bezoekje aan Lourdes en een wandeling door de omgeving, besloten we nog wat verder richting de Pyreneeën te rijden. Het was al aan het einde van de middag. Prachtig om te zien hoe het landschap veranderde en ruiger werd. We stapten geregeld even uit als we een mooie plek zagen, zoals op deze foto: Een bergrivier en op de achtergrond het begin van het gebergte. Het zag er veelbelovend uit, maar er was te weinig tijd tot de zon zou ondergaan. Dus zijn we een andere dag terug gegaan om een volle dag te kunnen genieten van de prachtige Pyreneeën!

'484662' door JMoerkens '484662' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Lac L'Orédon

JMoerkens

Op weg naar het zeer hoog gelegen stuwmeer Lac de Cap de Long (waarvan je overigens links bovenin de foto de stuwdam ziet) kwam ik eerst langs Lac L'Orédon, eveneens een stuwmeer. Een mooi helder bergmeer, met een omgeving die geknipt is voor mooie wandelingen. Er zijn diverse routes te verkrijgen, en voor alle lichamelijke condities zijn wel routes te vinden. Voor getrainde hikers, maar ook voor de gewone recreant. Een prachtige serene omgeving, heel verrassend en nog lang niet overspoeld met toeristen! Dit komt vooral omdat het aan een doodlopende weg ligt (die stopt bij het hoogste stuwmeer) en omdat het doorgaans niet in de reisbrochures opgenomen is. Maar neem van mij aan, dat het de moeite van een bezoek méér dan waard is!

'460693' door JMoerkens '460693' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Pyreneeën als Decor

JMoerkens

Vorig jaar september verbleef ik in één van de rustigste en minst toeristische departementen van Frankrijk: Gers. Een heel fijn landelijk gebied, wat een beetje de charme van Toscane heeft. De Pyreneeën liggen op slechts een uurtje rijden, maar tijdens een fietsroute op een bewolkte dag zag ik ze ineens in silhouet in de verte opdoemen. Het vormde een mooie decor vond ik! (vergroten levert een mooier beeld op)

'553504' door corriedewinter '553504' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Lac d'Oredon

corriedewinter

We zijn naar het zeer hoog gelegen stuwmeer Lac de Cap de Long gereden langs een behoorlijk smalle weg met haarspeldbochten. Bij dit stuwmeer maak je prachtige wandelingen de ruige natuur in. De weg loopt hier dood, dus je hebt als je verder trekt geen last van verkeer. Vanaf hier kijk je op het Lac L'Orédon, eveneens een stuwmeer. Daar wandel je vooral in de bossen op de hellingen. Er zijn verschillende wandelpaden uitgezet voor doorgewinterde hikers en gewone recreanten. Je mag niet in het stuwmeer zwemmen, vissen kan wel.

'492991' door JMoerkens '492991' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Bergdorpje in de...Py

JMoerkens

Zomaar een klein bergdorpje in de Pyreneeën. Wat een rust hangt er in die omgeving! De Pyreneeën zijn prachtig en relatief weinig bezocht door toeristen. Daardoor kun je er echt rustig genieten van het natuurschoon. Dit dorp lag vlakbij Saint-Sauveur, wat in de winter een hotspot is voor wintersport. Het is een feest om door deze omgeving te rijden en de sfeer in de kleine dorpjes te proeven, waar het soms lijkt of de tijd echt even stil heeft gestaan...

'452389' door JMoerkens '452389' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Road to Spain

JMoerkens

De N134 in het uiterste zuiden van Frankrijk is een spectaculaire autoweg door de Pyreneeën. Ik was er laat in de middag en het licht viel prachtig op de bergen. De weg brengt je uiteindelijk naar de 'Tunnel du Somport', een tunnel van 8,6 kilometer lang. Wanneer je deze weer uit rijdt ben je ineens in Spanje! Maar voordat ik naar Spanje ging, ben ik toch eerst even uitgestapt om van dit geweldige landschap te genieten... (graag even uitvergroten!)

'497647' door JMoerkens '497647' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Zicht op Lac L'Orédon

JMoerkens

Tijdens het toeren in de richting van de Pyreneeën sloegen we een bergweggetje in. Vele bochten langs prachtige groene berghellingen voerden ons hoger en hoger. En ineens was daar Lac L'Orédon, een stuwmeer met prachtige kleuren. Rondom dit meer zijn mooie wandelingen te maken. Wij kozen ervoor de bergweg nog wat verder te volgen en kwamen bij het nóg veel hoger gelegen Lac de Cap de Long, eveneens een stuwmeer, met een enorm stuwdam. Dit meer vond ik nog spectaculairder, met de rotswanden als decor (ik plaatste hier al eens foto's van). Vanaf dit hogere meer, kijk je mooi neer op het eerder bezochte Lac L'Orédon, het fenomenale uitzicht zie je op deze foto. Mocht je ooit in mijn voetsporen willen treden, het betreft hier de weg D929 vanuit het kleine dorpje Fabian. Ik kan het je aanbevelen!

'489810' door JMoerkens '489810' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Ongerept Europa in...

JMoerkens

Europa is een dichtbevolkt continent, maar gelukkig zijn er nog plekjes te vinden waar de natuur nog ongerept is en waar toeristen nauwelijks komen. Zelfs in Frankrijk ontdekte ik zulke gebieden. Toen ik vanuit het plaatsje Lannemezan richting de Pyreneeën reed, besloot ik om een willekeurige bergweg in te rijden. Deze bracht me bij prachtige stuwmeren en ongerepte berglandschappen, zoals je op deze foto ziet. Er is zelfs nog een klein beetje sneeuw te zien die de zomer 'overleefd' heeft. Het is hier namelijk september. Het Parc National de Pyrenées is volledig gratis te bezoeken en werkelijk prachtig!

'458620' door nita92 '458620' door nita92

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Ja Zuster Nee Zuster

nita92

Een zuster van de orde van Malta heeft een luisterend oor en de associatie naar deze bekende Nederlandse film uit 2002 is dan ook zo gelegd. Ze kijkt wat bedenkelijk, zou het een Ja Zuster of Nee Zuster worden?? De Orde van Malta is meer dan 900 jaar geleden opgericht, in de tijd van de kruistochten. Europese edellieden trokken op pelgrimstocht naar het Heilig Land, en boden daar bescherming aan andere pelgrims en verzorgden de zieken. Tot op de dag van vandaag is de Orde van Malta een katholieke ridderlijke Orde, met de zorg voor zieken en hulpbehoevenden als voornaamste taak. Dat gebeurt door leden van de Orde en door vrijwilligers die zich inzetten voor de werken van de Orde.

'434405' door Erik-Jan '434405' door Erik-Jan

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Klooster in Frankrijk

Erik-Jan

Tegen de uitlopers van de Pyreneeën ligt het schitterende klooster genaamd St. Martin de Canigou (De Canigou is een heilige berg voor de Catalanen). Je moet er even een steile klim voor over hebben maar het uitzicht is het zeker waard.

'552630' door corriedewinter '552630' door corriedewinter

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Mijn eerste klimpark

corriedewinter

De Lesponne vallei in de Haute Bigorre, in het hart van de hoge Pyreneeën, vind ik een verborgen parel. Je komt langs kleine boerderijen waar de tijd heeft stilgestaan, beekjes kabbelen daartussendoor en je kunt eindeloos wandelen tussen de weilanden door. Aan het eind van de vallei wacht na ongeveer 10 kilometer een verrassing: het Parc L'Aya, een 'parc acrobatique', waar je op elf verschillende parcours tussen de bomen kunt wandelen en klimmen over touwbruggen, schommelende vlonders en wat niet al. Verder zijn er bergwandelingen en een klimparcours mogelijk. Het park is geopend van Pasen tot Allerheiligen, vanaf 4 jaar. Dit jongetje staat klaar om aan een kabel naar de overkant te glijden. Wat een avontuur als je pas zeven jaar bent! www.parc-aventure-65.fr

'496286' door JMoerkens '496286' door JMoerkens

FrankrijkPyreneeen

FrankrijkPyreneeen

Het Gouden Land

JMoerkens

Na een mooie dag in de Pyreneeën kwam ik terug in de Gers, het licht glooiende, rustige, dunbevolkte en landelijke departement dat ik hier op de site al menig maal promootte. Men noemt de Gers ook wel het Toscane van Frankrijk, en in het laatste middaglicht begon ik dat nóg beter te begrijpen. Hoe meer ik fotografeer (en actief ben hier op de site), hoe meer ik mij realiseer dat licht één van de belangrijkste componenten is van een foto. Dit ongelooflijk mooie warme licht kon ik dus niet voorbij laten gaan zonder mijn camera ter hand te nemen. Even langs een doodnormale autoweg uitgestapt en wat foto's gemaakt. Het zag er prachtig uit, als een gouden land! Dit soort momenten maakte de korte roadtrip door Zuid-Frankrijk onvergetelijk. Overigens zijn de kleuren in deze foto onbewerkt, heb alleen het contrast wat verhoogd en de witbalans van de camera stond op dat moment op 'schaduw', waardoor de kleuren nog nét wat warmer ogen.