Hanoi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hanoi image

Hanoi

Hanoi
Vietnam
Mennovanderland

Oversteken voor gevorderden

In Nederland leert ieder kind hoe je de straat oversteekt: je kijkt eerst naar links, dan naar rechts en dan nog een keer naar links en als er geen verkeer aankomt, dan kan je oversteken. Komt er wel verkeer aan, dan wacht je tot een geschikt moment om alsnog over te steken. Wel zo veilig.

Hoe anders gaat dat in Vietnam. Of je nu in een grote stad als Hanoi bent, of in een kleiner plaatsje zoals Hue of Hoi ' An, het wemelt er van de brommers en scooters. Het zijn er zoveel, dat wachten totdat er even geen verkeer aankomt, ondoenlijk is. Dan sta je morgenochtnd nog steeds te wachten. Je leven wagen door heel hard de straat over te rennen, is ook niet verstandig. De kans dat je je reis dan kan navertellen is niet overdreven groot. Hoe dan wel over te steken?

Langzaam. En als je het voor het eerst doet: met het gevoel dat je je leven op een onverantwoorde manier aan het riskeren bent. Maar dat laatste went. In Vietnam steek je de straat over door... nou ja, door gewoon de straat over te steken. Je loopt langzaam van de ene naar de andere kant terwijl de brommers, scooters (en fietsen en cyclo's en wat er hier verder allemaal rondrijdt) voor en achter je langs schieten. Echt: 99 van de 100 keer gaat dat goed. Zolang je maar niet te snel gaat en geen onverwachte bewegingen maakt.

Vorige week reed ik in een taxi op een van de uitvalswegen van Hanoi. Een drukke weg, zeker in de spits, met drie banen de stad in en drie banen de stad uit (hoewel ze hier eigenlijk geen banen hebben, iedereen rijdt gewoon daar waar ruimte is). Midden op die drukke weg stond ineens een klein jongetje, drie turven hoog, met een houten stepje in zijn hand. Hij was halverwege met oversteken en de auto's schoten voor en achter hem langs. Ik weet het, zo steek je hier de weg over. Maar af en toe houd je je hart vast....