Nepal

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Het onbekende Nepal..

Nepal


Een tip die ik eigenlijk iedere reiziger zou willen meegeven is de volgende.
Probeer ter plaatse een local met auto te charteren die je, uiteraard tegen een redelijke vergoeding, vraagt om je naar een dorp of plaats te brengen waar GEEN toeristische bezienswaardigheden zijn.
Wij doen dat zelf bijna altijd en in Nepal bracht ons dat naar de "onbeduidende" dorpjes Kokkana en Bungamati in de Kathmandu vallei.
Hier geen prachtige tempels, geen winkeltjes en geen hotels, maar wel een unieke gelegenheid om het dagelijkse leven te observeren.
We hebben er ruim de tijd voor genomen en omdat we iemand bij ons hadden die de taal sprak was het relatief gemakkelijk om in contact te komen met de plaatselijke bevolking.
Langzaam win je dan het vertrouwen en vind je jezelf terug op een stoeprandje naast een aantal vrouwen die op straat zitten te spinnen.
Je ziet vrouwen die hun graan zeven en mannen die hard werken in een donker fabriekje.
Via de chauffeur praat je over van alles en nog wat en als je een hele tijd stilletjes op een pleintje heb zitten kijken verliezen de aanvankelijk nieuwsgierige bewoners hun interesse en gaan door met de dingen van de dag.
Bijvoorbeeld...het haar van je dochter wassen..en dat gaat zonder waterleiding net even anders dan bij ons.
Vreemd ...maar in tegenstelling tot wat je zou verwachten zijn het niet de prachtige tempels of toeristische plaatsen die mij als herinnering het eerste te binnen schieten als ik terugdenk aan mijn reis.
Dat zijn voor mij de beelden van dit onbekende, echte, ongekunselde Nepal!