Taman Negara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Overnachten in de Taman Negara

Taman Negara,
Maleisië


In ruim 3 weken rijden we in een gehuurde auto door Maleisië. Een van de eerste bestemmingen na aankomst in Kuala Lumpur is de Taman Negara, het oudste en grootste regenwoud van Maleisië. We informeren bij een lokale gids over de mogelijkheden van een wandeling door de jungle.

Ja natuurlijk willen we ook overnachten in de jungle. Of we dan in een hut of in een grot willen overnachten? Uhmmm een grot? Het klinkt wel spannend, maar we twijfelen nog wel even. Uiteindelijk zijn we voor de grot gegaan. De beste keus ooit!

De volgende ochtend vroeg melden we ons samen met een Frans stel bij de gids uit het dorp. We krijgen allemaal een slaapmatje en het water en eten wordt verdeeld over de rugzakken. Een long tail boot zet ons 15 minuten varen van het dorp af. Hij zal ons morgen een stuk verder op weer oppikken.

De eerste dag is het ongeveer 5 uur wandelen. Onderweg kruisen we een aantal riviertjes, het is erg benauwd en vochtig (logisch in een regenwoud), we komen ook nog een Tarantula en een Cobra tegen, erg gaaf, maar de Cobra ging wel erg snel, achteraf beseften we pas dat we een echte Cobra slang zagen.

Na 5 uur lopen komen we bij de grot 'Gua Kepayang Besar' aan. Wat de grote grot betekent, er is verderop ook nog een kleinere. We frissen ons op in het riviertje, waar we ook water voor het eten uithalen. In de grot stoken we een vuur om op te koken en ook om het ongedierte weg te houden.

Het wordt snel donker, de grot is erg vochtig, toch vallen we al vroeg in slaap. 's Nachts worden we wakker van ons Franse medereizigers, ze zitten te schijnen met hun hoofdlamp. Er lopen allemaal ratten en ook hele dikke buidelratten door de grot en ook om ons heen. Getver! We stoken het vuur wat meer op in de hoop dat dat ze wat afschrikt.

Ik denk dat ik nooit weer in slaap val. Uiteindelijk val ik toch weer in slaap, mede dankzij de jetlag waar we de dagen er voor best last van hadden. De volgende dag laat onze Franse medereizigster een filmpje zien van de buidelratten die echt letterlijk om onze tenen heen lopen. Gelukkig lag ik in mijn lakenzak, ook al geeft dat natuurlijk ook niet heel veel bescherming.

Als we de volgende ochtend wakker worden schijnen de eerste zonnestralen in ons gezicht. Het zijn net 3 schijnwerpers die door de bomen de grot in schijnen. Dat leverde deze prachtige foto op.

Na nog eens 5 uur lopen komen we weer bij de rivier uit.

Een prachtige tocht en een avontuur om nooit te vergeten!