Tokio

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Tsukiji Uogashi wordt verplaatst...

Tokio,
Japan


Op de Tsukiji Uogashi (‘vismarkt aan het water’) worden ruim 400 soorten vis, samen goed voor 700.000 ton per jaar, verhandeld. We willen met eigen ogen zien hoe dat gaat, dus we stappen in de metro naar de wijk Chuo.
Eigenlijk moet je ’s morgens vroeg zijn om de handel te volgen, maar de handelaren hadden teveel last van alle toeristen, dus we mogen pas vanaf 9 uur het terrein op. We krijgen instructies van een functionaris met witte handschoenen waar we moeten lopen.
De handel vindt plaats in grote overdekte hallen, waar honderden steekwagentjes met kratten vol vis, diepgevroren of niet, rondrijden. Je moet goed uitkijken dat je niet geraakt wordt, want de karretjes stoppen niet.
Hier zie je dat de handelaar goede zaken heeft gedaan. De bakken zijn bijna leeg en de laatste vis ligt klaar om te verpakken. Achterin zitten dames achter een loket om alles administratief te verwerken; het meeste werk gebeurt namelijk nog gewoon met de hand.
Ik mag ook iets kopen; tegen het einde van de markt wordt er afgeprijsd.
Let op: in november 2017 wordt de grootste vismarkt ter wereld verplaatst naar Toyosu, in het district Koto. De vis zal verhandeld worden in een hypermoderne hal, die volgens veel Japanners meer de uitstraling van een sport- of concertzaal heeft, dan die van een vismarkt. Jammer...