Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Multicultureel

Sumatra,
Indonesië


Deze twee moslima op het eiland Sumatra hadden er geen enkele moeite mee om geportretteerd te worden.
Indonesië is het grootste moslimland van de wereld. Oorspronkelijk geloofden de Indonesiërs in het animisme, een natuurlijke godsdienst waarin geestenverering een belangrijke rol speelt. In de 2e eeuw kwam daar verandering in. Via India verspreidde het christendom, het hindoeïsme en het boeddhisme zich over het westen van de archipel.
Perlak in Aceh was in de 13e eeuw de eerste plaats waar de islam als heersende religie werd aangenomen. Het geloof sprak het arme deel van de bevolking aan en verspreidde zich vanaf Sumatra vreedzaam over de andere eilanden. De islam in Indonesië verschilt erg van die in Arabische landen. Zo hebben vrouwen meer rechten en vrijheden. Indonesië is vrij tolerant jegens andere religies.
Indonesië heeft een multicultureel tintje, waarbij de gedachte ‘eenheid in diversiteit’ hoog in het vaandel staat. De paar religieuze fanatiekelingen die Indonesië, net als elk land ter wereld telt, hebben niet kunnen verhinderen dat de islam in Indonesië overwegend een tolerante weg heeft gevolgd. Veel Indonesische moslims nemen het niet zo nauw met de religieuze regels.