Bali

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hemelse dans door goddelijke nimfen

Bali,
Indonesië


De Legong (Keraton) is van oorsprong een Balinese dans die door jonge meisjes werd uitgevoerd. Ten behoeve van deze dans bestonden speciale traditionele kostuums en de dans bestond uit sierlijke hoofd-, oog-, hand- en vingerbewegingen.
De Legong is een van de belangrijkste dansen op Bali. vroeger waren de Radja’s op Bali aan het wedijveren om de mooiste Legong voorstellingen te geven. Nu nog worden de nieuwe creaties geïnspireerd door de danspatronen van de klassieke Legong. Volgens de overleveringen is de Legong een hemelse dans door goddelijke nimfen. Van alle klassieke Balinese dansen blijft het de essentie van vrouwelijkheid en gratie. Meisjes vanaf vijf jaar wedijveren om verkozen te worden om de gemeenschap te vertegenwoordigen als Legong danseressen.
De meest bekende en populaire Legong is de Legong Kraton; de koninklijke Legong. Vroeger waren de dansen eigendom van de lokale Radja’s en werden gedanst in de residenties van de koninklijke familie of het dorp. De danseressen werden geworven onder de begaafdste en ook knapst uitziende meisjes. Vandaag de dag zijn de getrainde danseressen nog steeds heel erg jong, een meisje van veertien is op de leeftijd dat ze zich als Legong danseres zal moeten terugtrekken.