Shanghai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Shanghai image

The whore or the pearl of the Orient

Shanghai
China
Mireille

The whore or the pearl of the Orient

Of misschien toch Paris of the East? Mijn volgende reisbestemming is gepland, en de voorpret kan beginnen! Jawel ik ga naar China en het begint en eindigt in Shanghai. Iets mysterieus, iets fantastisch, iets kosmopoliet – de vele bijnamen van de stad spreken tot de verbeelding en nieuwsgierigheid.

De stad kreeg de bijnaam ‘Whore of the Orient’ door de grootschalige corruptie, prostitutie en opium handel / gebruik. In de 19e eeuw werd Shanghai Engels na de eerste Opium oorlog (1842) – handig voor de Britten die vrijelijk opium konden importeren en ‘Opium dens’ door Chinezen en buitenlanders bezocht werden. Niet alleen de Engelsen hadden interesse in Shanghai, ook de Amerikanen, Fransen, Russen en Japanners; ieder weer met hun eigen wijken (Concessies) en uiteindelijk was Shanghai in de jaren 30 een van de grotere buitenlandse steden met een overvloedige-mengelmoes populatie. Natuurlijk heeft de stad ook haar eigen rijke Chinese geschiedenis. Shanghai is nu een prachtige mix van westers en oosters, een welvarende stad waar authentiek en super modern allemaal te vinden is.

In 2006 begon mijn rondreis door China in Shanghai, met gejetlagd lijf was het bezoek kort - daarom sjeesde we een aantal hoogtepunten langs. Het smaakte naar meer maar de 14uur durende treinreis naar Beijing wachte niet. Nu krijg ik een tweede kans om deze stad wat beter te ontdekken. Toen kwam ik aan 30 april 2006 nu 4 jaar later 2010 vertrek ik na 3 heerlijke weken China uit Shanghai op dezelfde datum. Hoezo Shanghai? Ik ga samen met mijn zus. Zij is uitgenodigd om te spreken op een groot medisch congres en ik mag mee! Gezellig en leuk om weer eens als zussen samen op pad te gaan. De eerste week zijn we samen en logeren we deftig in een hotel met uitzicht op de Bund. De nette kleren gaan mee want 5**** vraagt toch wel voor een netter pakkie en af en toe mag grote zus vast mee met haar zusje als zij uitgenodigd wordt door de farmaceut of collegae voor een hapje of drankje. Na een week vliegt mijn zus terug naar Nederland en ga ik zelf nog twee weken op pad in mijn reiskloffie. Mijn plan is om zo snel mogelijk de stad uit te gaan naar de omliggende provincie, steden en platteland, bv in de planning: Nanjing, Putuoshan, Zhu Jia Jiao, Xitang.

Inmiddels heb ik van verschillende RRers waarvan ik wist dat ze in Shanghai zijn geweest al fantastische informatie en tips gekregen met enthousiaste verhalen. Columbus en de RR site wordt gretig afgespeurd en regelmatig zit ik met mijn neus in de Lonley Planet en op Internet te surfen. Alle tips en ideetjes zijn welkom. Vragen die zo bij me opkomen: Is iemand ooit met een privé chauffeur op pad geweest, zijn lange afstandsbussen goed, hotelletjes, paleisjes …… kom maaaaaar :-)

Foto's

b7248.jpg
b7248.jpg
Mireille
3d1cd.jpg
3d1cd.jpg
Mireille
3d1cd.jpg
3d1cd.jpg
Mireille
90aad.jpg
90aad.jpg
Mireille
90aad.jpg
90aad.jpg
Mireille
bf09e.jpg
bf09e.jpg
Mireille
bf09e.jpg
bf09e.jpg
Mireille