image
Jacqueline

Reiziger van de Week 50 / Jacqueline de Vaan / reisdroom: jong en oud helpen met praktische cadeaus

Onder de reisdromen die jullie hebben waargemaakt en deze week met ons deelden: een epische overlandreis van Australië naar Nederland, een huwelijksaanzoek tussen de pinguïns op Antarctica en een fietstocht van België naar Spanje. Maar er kan maar één Reiziger van de Week worden benoemd, en dat is deze week Jacqueline de Vaan!

Dit vertelde Jacqueline ons: ‘Ik ben Jacqueline, 56 jaar en heb al heel wat verre reizen gemaakt. Door mijn pedagogische achtergrond nam ik altijd wel cadeautjes mee voor kinderen. Zo sleepte ik eens een tas met negen kilo ingezamelde pennen mee naar Mexico en Guatemala om die in afgelegen oorden uit te delen aan jonge kinderen. Dit omdat een pen dikwijls een voorwaarde is om aan het onderwijs deel te nemen. Door de jaren heen leerde ik dat kinderen creatief en inventief zijn en zich vaak wel weten te redden in armoedige omstandigheden. Voor ouderen is dat echter anders, aangezien ze vaak achterblijven terwijl de jongeren hun dorp verlaten, op zoek naar werk en welvaart. De ouderen leven vaak in barre omstandigheden als hun familieleden er niet meer zijn. Velen onder hen hebben reuma of gaan gebukt onder andere kwalen en redden het alleen met de hulp van anderen.

Eind 2019 maakte ik met mijn partner een reis naar Myanmar. In het oosten van het land huurden we in Kengtung een aantal dagen een gids die ons naar afgelegen bergdorpen van de traditioneel levende Akha, Lahu en de Ann bracht. Dorpen die niet met een auto of bus te bereiken zijn, enkel te voet. In Nederland had ik ruim 40 leesbrillen verzameld en in Kentung kochten we naalden, medicijnen en ander kleingoed voor de lokale inwoners. Deze goederen kwamen goed van pas. Het was hartverwarmend om te zien hoe de mensen bepaalden welke bril het beste geschikt was voor wie en elkaar hielpen. Enige minpuntje: je kan niet genoeg meenemen, het is natuurlijk maar een druppel op een gloeiende plaat.’


Bekijk alle hartverwarmende eervolle vermeldingen voor de Reiziger van de Week 50 in onze online reisheldengalerie

Alle Reizigers van de Week ontvangen een rugzak van Eastpak cadeau en krijgen een ereplekje op de Reiziger van de Week webpagina en in ons blad. Tevens maken winnaars kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek in de Avontuurlijk Leven podcast van Columbus-redacteur Brigitte Ars. Ben of ken jij ook een Reiziger van de Week? Stuur je nominatie in!