image
Getty Images

Dit zijn de grootste reistrends en 10 populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com

Nu we langzaamaan gewend zijn aan het nieuwe normaal en reizen eindelijk weer grotendeels zonder belemmeringen kan na een lange periode van lockdowns en internationale beperkingen, staan we te popelen om weer te gaan reizen. Reissite Booking.com onderzocht de plannen van reizigers voor 2023. Tijd voor een blik in hun glazen bol!

Net als uit onze eigen survey over de reistrends in 2023 blijkt uit het onderzoek van Booking.com, dat gehouden werd onder ruim 24.000 respondenten uit 32 landen, dat de politieke en economische instabiliteit reizigers dit jaar niet zal tegenhouden om erop uit te trekken. 68% van de ondervraagden zegt wel goed op de centen te letten, maar voor meer dan de helft is vakantie nog steeds een topprioriteit. Veel reizigers hebben in 2020 en 2021 geld gespaard dat anders aan een vakantie zou zijn uitgegeven; maar liefst 49% wil dat geld dit jaar investeren in een bijzondere reis. Om het niet de spuigaten uit te laten lopen, houdt 63% deals nauwlettend in de gaten en geeft 53% aan buiten het seizoen te reizen of een langere reis te maken. Dat kan tot gevolg hebben dat het in het laagseizoen relatief drukker is en in de zomervakantie wat rustiger dan normaal. 

Na verschillende lockdowns waarbij we voor een groot deel afhankelijk raakten van internet en televisie voor onze werkzaamheden én ons vermaak, lijken we nu graag de verbinding te willen doorbreken: 55% van de ondervraagden wil zijn vakantie off-grid doorbrengen. Dat mag best een beetje avontuurlijk: maar liefst 73% wil uit zijn comfortzone stappen. En tot slot: maar liefst 66% wil dat zijn reis in 2023 geheel werkvrij is. 


Populairste bestemmingen voor 2023

Booking.com heeft de wereldwijde boekingstrends op een rij gezet om te kijken welke bestemmingen het aankomende jaar toptrending zullen worden. Dit zijn de 10 populairste bestemmingen voor het komende jaar!

1. Sao Paulo, Brazilië

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Sao Paulo, Brazilië

Als de grootste stad van Brazilië — en met twintig miljoen inwoners zelfs een van de grootste metropolen op aarde — heeft São Paulo desalniettemin altijd in de schaduw van Rio de Janeiro gestaan. Rio heeft fabelachtige stranden, een schitterende ligging, een wereldberoemd carnaval en een heerlijk klimaat. São Paulo is industrieel en vormloos, het weer wisselvallig. Het is inderdaad waar dat je beter moet zoeken om op mooie, bijzondere plekken te komen, maar ze zijn er in overvloed. En als ze je weet te vinden, word je rijkelijk beloond. In de stad, die in 1554 door jezuïeten werd gesticht, kun je bovenal genieten van het breedste culturele aanbod van Brazilië. Je vindt er de beste concertzalen, musea en galeries van het land. Dankzij de enorme internationale migrantenbevolking — een gevolg van de industrialisatie die de stad eind negentiende eeuw transformeerde van koffiemarktplaats tot economische grootmacht — kun je ook terecht in alle keukens van de wereld (en Braziliaanse regio’s). De grootste kracht van Sampa of SP, zoals locals de metropool noemen, is evenwel dat je elke dag moeiteloos een andere wereld kunt betreden. Ga op zoek naar Italiaanse, Japanse en Libanese enclaves, begeef je onder de rich and famous op de dakterrassen van wolkenkrabbers in de Jardins, maak een voetbalwedstrijd mee in Morumbi of verken met hipsters de ongeëvenaarde muziekscene in Vila Madalena.


2. Budva, Montenegro

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Budva, Montenegro

Het mondaine Budva is het toeristische hart van Montenegro, maar vreselijk is het er allerminst. De oude autovrije kern wordt omringd door een middeleeuwse stadsmuur die pittoreske straatjes en steegjes met bars en restaurants herbergt. Evident is de lange geschiedenis van Budva — reeds 2500 jaar geleden zetten Griekse kolonisten hier voet aan wal. Vooral onder het eeuwenlange bewind van Venetiaanse kooplui kwam het kustplaatsje tot grote bloei. In mei en juni heerst er een gezellige drukte, die in juli en augustus kan omslaan in ongetemd massatoerisme. Plan je bezoek dan ook voor het voorjaar in en zoek een ochtendje je toevlucht op het eiland Sveti Nikola, op ongeveer 1 kilometer van de oude stad. Je kunt er kiezen uit drie stranden. Neem zo vroeg mogelijk de watertaxi vanaf de promenade van Budva om de menigte voor te zijn. Of nog beter: huur een kajak en zoek een verscholen baaitje aan het rustige uiteinde van het eiland, getmyboat.com. Intrigerend is Sveti Stefan, een privé-eiland ten zuiden van Budva met een middeleeuws fort dat wordt gebruikt als luxueus hotelresort annex casino door de rijken der aarde (lees: Russen). Als je geen € 800 voor een overnachting hebt betaald, kom je niet binnen, maar je kunt voor de straffe entreeprijs van € 50 wel gebruikmaken van de stranden ten noorden en zuiden van Sveti Stefan. Je hebt dan het beste uitzicht op het ‘Adriatische Monte Carlo’.


3. Pondicherry, India

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Pondicherry, India

Pondicherry, aan de zuidoostkust van India, lijkt in veel opzichten op een normale drukke Indiase stad, ware het niet dat het van 1676 tot 1954 een Franse kolonie was. Dat vind je terug in de taal – er wordt hier zowel Frans als Tamil gesproken -, in de bouwstijl en in de koffietentjes, waar je je even dicht bij huis waant. Je vindt er tal van luxe huizen en hotels met prachtige binnentuinen. Bezoek vooral een van de lokale markten. 


4. Queretaro, Mexico

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Queretaro, Mexico

De Centraal-Mexicaanse stad Querétaro heeft misschien geen stranden, maar maakt dit goed met een verscheidenheid aan ecosystemen waardoor het omringd wordt, waaronder regenwouden, bergen en woestijnen. Het aangename klimaat, historisch erfgoed, de beperkte criminaliteit en de nabijheid van plaatsen als Bernal en San Miguel de Allende zorgen ervoor dat toeristen de metropool weten te vinden. In het centrum vind je dan ook een wandelpad dat langs de belangrijkste monumenten en gebouwen loopt. Er zijn verscheidene markten, waarvan de populairste De La Cruz is, elke zondag. Er worden in de stad tal van rondleidingen georganiseerd om je dagen bezig te houden.


5. Bolzano, Italië

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Bolzano, Italië

De Italiaanse middeleeuwse stad Bolzano, aan de voet van de Alpen en op slechts 85 kilometer van de Oostenrijkse grens, herbergt onder andere het Archeologisch Museum – waar je de mummie Ötzi kunt bewonderen - en het Roncolo-kasteel. Met tal van mogelijkheden om te skiën, een rijke historie en een bruisend nachtleven hoef je niet bang te zijn om je te vervelen in deze levendige stad.


6. Kota Kinabalu, Maleisië

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Kota Kinabalu, Maleisië

Gelegen aan de noordwestkust van het Maleisische deel van Borneo, biedt de omgeving van Kota Kinabalu – hoofdstad van de Maleisische staat in Sabah en plaatselijk vaak aangeduid als KK - eindeloos avontuur. Weinig plekken in Maleisië zijn zo verheffend als Mount Kinabalu. Letterlijk: de berg priemt 4095 meter de hemel in en vormt daarmee een van de hoogste pieken van Zuidoost-Azië. Een beklimming is voor iedereen met een goede conditie prima te doen en kost drie dagen. Bijzonder om te zien is hoe het landschap geleidelijk verandert van jungle in een kale rotsvlakte. In het nabije Kinabalu National Park spot je nog orang-oetans in het wild, of kom tot rust op een van de paradijselijk witte zandstranden met uitzicht over de Zuid-Chinese Zee. 


7. Kalambaka, Griekenland

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Kalambaka, Griekenland

Het Griekse dorp Kalambaka – dat ‘zwarte stad’ betekent - zal misschien weinig reizigers iets zeggen, maar Meteora des te meer. De kloosters behoren tot het dorp, dat genesteld ligt aan de voet van torenhoge rotsformaties, uitlopers van het Pindusgebergte, hoog oprijzend als een stenen woud. Niet alleen de 11e-eeuwse kloosters zijn de moeite van een bezoek waard; hier vind je tevens het Natural History Museum, het Geological Formation Museum en het Hellenic Culture Museum.


8. Santa Fe, Verenigde Staten

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Santa Fe, Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat New Mexico vind je kunststad Santa Fe, waar je je kunt onderdompelen in tal van galerieën en musea, van textiel en volkskunst in het Museum of International Folk Art tot het inspirerende werk van Georgia O'Keeffe in het Georgia O'Keeffe Museum. Maar ook buiten de stad is genoeg te beleven: van skiën tot het uitpluizen van (een stukje van) het 1,6 miljoen hectare grote Santa Fe National Forest.


9. Olomouc, Tsjechië

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Olomouc, Tsjechië

Wie Tsjechië zegt, zegt Praag. Maar zoek het eens wat verderop – 370 kilometer, om precies te zijn. In de stad Olomouc vind je ongelooflijke architectuur en schilderachtige straatjes bomvol restaurants en cafés. Liefhebbers van geschiedenis en cultuur kunnen hun hart ophalen in het Museum of Modern Art en de twaalfde-eeuwse St. Wenceslas-kathedraal.


10. Hobart, Australië

De populairste bestemmingen voor 2023 volgens Booking.com: Hobart, Australië

Tasmanië is een van de kleinste deelstaten van Australië, maar nog altijd twee keer zo groot als België en de mogelijkheden voor outdooravontuur lijken er eindeloos. Hoofdstad Hobart biedt op zichzelf al avontuur genoeg. Kluizenaar David Walsh werd schatrijk met wedspelletjes en stak zijn miljoenen in een weergaloze collectie antieke en moderne kunst. Daar bouwde hij een spectaculair ondergronds paleis voor in Hobart. Het Museum of Old and New Art (MONA) is inmiddels hét visitekaartje van Tasmanië en trekt kunst- en designliefhebbers uit de hele wereld. Hun gelederen worden versterkt door een groeiend aantal foodies, die speciaal naar Tasmanië afreizen voor heerlijke biologische streekproducten, waaronder zalm, kaas, wijn en saffraan.
Maar zelfs in Hobart is de natuur nooit ver weg. Binnen dertig minuten rijd je vanuit het centrum naar de top van Mount Wellington, die ook wel bekendstaat als Kunanyi. Mede door de toegankelijkheid en de gratis entree is de berg een geliefde plek voor stadsbewoners, die er komen picknicken of er hun barbecues uitstallen. Vanuit Hobarts buitenwijken loopt een wirwar aan wandelpaden bergopwaarts. Een spannendere manier om de top te bereiken is in het zadel van een mountainbike of paard. Of wat te denken van een kaarsrechte hike omhoog? Hoog op de berg vind je The Organ Pipes (Orgelpijpen), steile vulkanische kliffen die je via een veeleisende klim kunt trotseren, .  


Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.