Paulvanderzaal

'558137' door Paulvanderzaal '558137' door Paulvanderzaal

LaosNoord Laos

LaosNoord Laos

Tijd voor TV

Paulvanderzaal

Tijdens mijn reis door Laos kwamen we na een dagwandeling ten noorden van Luang Prabang met een locale gids in een dorpje aan waar we zouden overnachten. Hier had men op een paar huishoudens geen elektra, tv of stromend water. vrijwel iedereen gebruikte de pomp in het midden van het dorp. Iets verder op in de straat waar onze “hut” stond waar we zouden overnachten stond een huis waar de luiken open stonden. Hier stonden 2 kinderen gefascineerd door het raam naar de tv te kijken met hun broertje er naast die te klein was om mee te doen.

'437151' door Paulvanderzaal '437151' door Paulvanderzaal

Costa RicaMonteverde

Costa RicaMonteverde

Kolibri - monteverde

Paulvanderzaal

Gelukkig blijven ze soms zitten want eigenlijk is het geen doen om ze te fotograferen. Om eerlijk te zijn heb ik met een kop koffie een half uur zitten kijken naar hoe ze vliegen en hoe mooi ze zijn.

'437143' door Paulvanderzaal '437143' door Paulvanderzaal

Costa RicaMonteverde

Costa RicaMonteverde

Knorrige vogelspin

Paulvanderzaal

Tijdens een nachtwandeling in Monteverde kwamen we langs een vogelspin in zijn hol. Het koste wat moeite maar met wat geduld hebben we hem op de foto gekregen. Moet wel zeggen dat ik de hele tijd hoopte dat hij bleef zitten en niet als een malle naar me toe zou komen rennen.

'437141' door Paulvanderzaal '437141' door Paulvanderzaal

Costa RicaLiberia

Costa RicaLiberia

Wilde Toekan

Paulvanderzaal

Net voor het ontbijt kwam er dagelijks een paartje toekans langs bij een groep fruitbomen naast het restaurant. Handig genoeg blijven deze grote vogels stil zitten waardoor je de tijd hebt om af te drukken.

'437056' door Paulvanderzaal '437056' door Paulvanderzaal

CanadaVancouver Island

CanadaVancouver Island

Westkust Vancouver...

Paulvanderzaal

De westkust van VC island is gewoon geweldig doordat het geen doorlopend strand heeft zijn alle baaitjes en kusten net even anders en tevens bezaaid met dode bomen wat bij schemering en slecht weer een heel rauw gevoel geeft.

'437054' door Paulvanderzaal '437054' door Paulvanderzaal

Frankrijk

Frankrijk

Orleans kathedraal

Paulvanderzaal

Centrum Orleans - Frankrijk. Soms is het fotogaferen van een stadbeeld dat je zelf door je eigen ogen ziet gewoon te veel van het goede omdat er te veel te zien is dat nooit goed over komt. Het effect met de straat, de kathedraal en de huizenblokken werkte gewoon perfect samen. minpuntje de gezellige dame in het roze met camera..

'437052' door Paulvanderzaal '437052' door Paulvanderzaal

CanadaRocky Mountains

CanadaRocky Mountains

Omgeving Lake moraine

Paulvanderzaal

Een cadeau aan het eind van een wandeling in de omgeving van Moraine Lake. Het geluk was wel dat de reflectie van de berg in het meer op de foto ook goed uit kwam.

'385290' door Paulvanderzaal '385290' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Raam zonder zorgen.

Paulvanderzaal

Een raam zonder zorgen met traliewerk op 15 meter verborgen. Het is een raam in de stadsmuur van Perpignan. Deze stad is overigens een mooie en leuke stad is om een bezoek aan te brengen al rijden de meeste mensen door naar Spanje. Bij deze poort en locatie van de foto heb je leuke terrasjes en kan je vooral veel mensen kijken die de binnenstad inkomen lopen of fietsen.

'385289' door Paulvanderzaal '385289' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Luikjes

Paulvanderzaal

Op veel plaatsen in zuid Frankrijk kom je de leukste en mooiste luikjes tegen af en toe vallen ze op en soms ook niet. Ik fotografeer en vaak een heleboel maar ik heb nog steeds geen idee wat ik er mee ga doen.

'385288' door Paulvanderzaal '385288' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Landbouw nostalgie in

Paulvanderzaal

Als je rondloopt door de Cevennes kom je toch telkens oude boerderijtjes tegen die helemaal vervallen zijn. zo af en toe loop je tegen deze rommelpleken aan die helemaal overgroeid zijn en niemand meer wat aan doet. Uiteindelijk geeft en hele leuke wandelingen en foto's

'385287' door Paulvanderzaal '385287' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Licht lucht en water.

Paulvanderzaal

Ook hier heb ik niet veel over te melden dan allen dat je moet kijken en niet te veel er over praten. dfe 25 woorden is een minimum dus schrijf ik nog even door.

'385285' door Paulvanderzaal '385285' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Haven bij Collioure

Paulvanderzaal

In de haven van Collioure is het altijd druk met toeristen..had er dan ook best wel moeite mee om de toeristen even weg te houden voor mijn camera. De hele stad is en plaatje maar ik denk dat dit toch het beste buiten het seizoen of vroeg in de ochtend naar voren komt.

'385284' door Paulvanderzaal '385284' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Licht, lucht en water

Paulvanderzaal

Eigenlijk moet ik hier helemaal niks van zeggen en moet je gewoon kijken. naar de combinatie van licht, lucht en water die op de foto een heel mooi beeld geven. Ik ben alleen gebonden aann mijn vijf-en-twintig woorden..

'385283' door Paulvanderzaal '385283' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Ontspanning

Paulvanderzaal

De foto is gemaakt bij een snelstromende beekin een kloof bij Thuès-Entre-Valls valkbij de spaanse grens. Door de stroming krijg je op de foto een verkleuring van het water op de foto naar melkachtig wit toe. Telkens weer kom je dit soort plaatjes tegen op deze plek.

'385281' door Paulvanderzaal '385281' door Paulvanderzaal

FrankrijkLanguedoc

FrankrijkLanguedoc

Afgrond...

Paulvanderzaal

Tijdens een wandeling in de gorges la caranca ( een oud mijngebied) tussen de heuvels in de languedoc bij Thuès-Entre-Valls nabij de spaanse grens lijkt het op de foto alsof je over een richeltje loopt. in werkelijkheid heb je 1.5 meter en een staalkabel om je aan vast te houden. Het is er lekker koel en het is een heel mooi gebied om te wandelen

'480874' door Paulvanderzaal '480874' door Paulvanderzaal

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Privé Rondreis Noord.

Paulvanderzaal

Wil je door Noord Vietnam dan moet je in veel gevallen een gids hebben omdat de regering dit eist bv noord oost Vietnam. Ik zelf ben niet het groepsreistype dus ga ik mijn eigen weg. Een prive chauffeur en gids zijn in mijn boekje een luxe maar in Vietnam is het nog goed betaalbaar. Het leuke is dat ze (mits je een beetje een band op bouwt) je meenemen naar allerlei leuke locaties die je zelf nooit zou vinden of zou gaan zien. BV markt, schooltjes, ziekenhuis, dorpjes, eettentjes etc etc Ook leer je heel veel van het gebied en van de locale cultuur. want de aziaat in het algemeen wil je altijd ter dienst zijn en zegt altijd ja en amen maar je ziet niet vaak wat er allemaal werkelijk gebeurt. Door op te trekken met een gids en chauffeur hoor je en zie je veel meer en toevallig is het in Vietnam erg betaalbaar. Bereid je wel voor op wat je wil zien en doen en geef dat aan want alleen op die manier kan je gids zich goed instellen en een passende planning maken of afwijken van de planning die is opgesteld. De activiteiten hangen namelijk erg af van de route die je neemt samen met de maankalender iv marktdagen en feestdagen. Voor de noordelijke regio moet je wel goed weten wie je als chauffeur hebt en welk vervoer je hebben omdat de wegen verraderlijk kunnen zijn en je een ervaren man nodig hebt. Via vietnamalacarte.nl hebben wij een goede ervaring opgedaan maar er zijn natuurlijk ook andere partijen die dit aanbieden.

'480873' door Paulvanderzaal '480873' door Paulvanderzaal

Vietnam

Vietnam

Vervoer in Vietnam -.

Paulvanderzaal

Omdat het land zo verschrikkelijk groot is kan je nooit alles zien. Om grote afstanden te overbruggen kan je een minibus, trein of de locale busdiensten nemen tussen de steden. Nadeel is dat de locale busdiensten met regel levensgevaarlijk zijn omdat ze een wedstrijd doen wie de meeste passagiers kunnen meenemen tevens hebben de chauffeurs vaak geen rijbewijs!! De Minibus en trein zijn een goed alternatief en perfect om het land te zien als je voldoende tijd hebt maar als Hollander van 1.96M ga ik toch vaak voor het gemak ivm de korte tijd die ik heb. Wij waren 3 weken op pad en hadden dus beperkt de tijd. Door het nemen van verschillende binnenlandse vluchten konden we snel en gemakkelijk grote afstanden overbruggen. Vietnam airlines is de grootste en heeft ook goed materieel. Ze vliegen echt op tijd al zou je dat in een azie niet verwachten. De vliegtuigen waren goed, schoon en alles verliep prima. De kosten zijn ook laag te noemen waardoor je ook geen grote gaten in je budget slaat. Omdat er diverse vliegvelden zijn in Vietnam kan je vrij gemakkelijk stappen maken van noord naar centraal en zuid Vietnam. Neem wel altijd printouts mee van je vluchten maar nogmaals het gaat verbluffend snel en gemakkelijk.

'480872' door Paulvanderzaal '480872' door Paulvanderzaal

VietnamHoi An

VietnamHoi An

Hoi an neem de fiets.

Paulvanderzaal

Hoi an is echt een geweldig mooie stad maar mocht je de kans zien om je los te trekken van de oude havenstad zelf pak dan de fiets of de scooter om de omgeving te zien. Je komt dan buiten de stad en dan zie je wat anders dan de standaard kledingzaken en prullaria winkels. Je kan vanuit Hoi an door de rijstvelden Fietsen en binnen 15 min sta je ook zo aan het strand van cua dai (let wel op je spullen). Het is net even wat anders en zo hebben je voeten ook eens rust. Op de route zijn overal winkels waar je wat te drinken of te eten kan halen dus je hoeft niet alles mee te zeulen behalve je fotocamera. een handoek kan je aan het strand lenen tegen een kleine betaling.

'480871' door Paulvanderzaal '480871' door Paulvanderzaal

VietnamHanoi

VietnamHanoi

Hanoi ga vroeg op pad

Paulvanderzaal

Ga je naar Hanoi ga dan vroeg op pad en laat het uitslapen voor in Nederland. Je kan veel lopend doen maar naar het centrum met een taxi is vaak ook makkelijk. Doordat je vroeg bent zie je echt de stad tot leven komen de temperatuur is nog niet al te hoog en het is gewoon geweldig om met de rest van Hanoi wakker te worden en een Pho Bo (noedelsoep) als ontbijt mee te pakken in het centrum. Bij veel bezienswaardigheden heb je op deze manier ook niet met rijen te maken en kan je op je gemak over al door heen.

'384819' door Paulvanderzaal '384819' door Paulvanderzaal

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Klein en verlegen

Paulvanderzaal

Hoe noordelijker in Vietnam des te armer zijn de mensen. Het leven is ook simpeler dan in de stad maar tegen de grens met China is het leven hard en is de voedselopbrengst vaak minimaal. Je ziet ook aan de kinderen dat ze slechter gekleed zijn en vaak ook veel te eenzijdig te eten krijgen.

'384817' door Paulvanderzaal '384817' door Paulvanderzaal

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Hoe meer naar de Noor

Paulvanderzaal

Hoe meer je naar het noorden in Vietnam gaat des te meer lijkt het alsof je in China zit. Dit klopt ook wel een beetje want alle locale minderheids groepen in dit gebied zijn van origine uit china naar Vietnam gekomen. NB een deel van Vietnam was vroeger een zuidelijke provincie van China.

'384816' door Paulvanderzaal '384816' door Paulvanderzaal

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Marktvrouw - Quan Ba.

Paulvanderzaal

Ga eens naar een markt en kies dan niet meteen de meest populaire markt uit. Zodra je dit doet ben je a de enige toerist, zie je meer en beleef je meer. Tevens ben je dan ook de attractie van de dag.

'384815' door Paulvanderzaal '384815' door Paulvanderzaal

VietnamNoord Vietnam

VietnamNoord Vietnam

Overal het zelfde...r

Paulvanderzaal

Iedereen heeft overal eigenlijk de zelfde rituelen alleen anders uitgevoerd. wij hebben de wasmachine en de droger al jaren omarmd maar in vietnam. Wat wel handig is dat het het wasgoed binnen 1 uur droog is. Ook voor je eigen kleding die je net gespoeld hebt na een wandeltocht van 4 uur de berg op.

'480869' door Paulvanderzaal '480869' door Paulvanderzaal

VietnamHalong Bay en noordkust

VietnamHalong Bay en noordkust

Quan Lan Island

Paulvanderzaal

Als je naar of door Halong bay wilt gaan dan kan je een 2 dagse trip boeken op een boot die alleen maar op het water blijft. ook kan je een korte trip maken door Halong Bay. Wat veel mensen niet weten of gewoon links laten liggen is Quan Lan Island. als je voor deze optie kiest dan ga je door Halong Bay heen met een Snelle of Langzame boot. Je ziet dus Halong Bay waar je al snel 30 minuten a een 3 uur rondvaart afhankelijk van je boot keuze. Op het eiland is het super relaxed al wordt er wel gebouwd en komen er steeds meer rijke mensen uit Hanoi een vakantiehuis bouwen. Momenteel is het eiland erg ontspannen en kan je er geweldig lekker fietsen. ook de stranden zijn vrijwel "leeg" omdat de gemiddelde vietnamees niet bruin wil worden want dan ben je een boer (zeg maar Holland rond 1700) Je kan er erg goed eten en de mensen zijn erg gastvrij. Toen we een fietstocht maakten op het eiland werden we verrast door een stortbui dus wij schuilen onder een boom met parka... hierop werden we subiet gevraagd om thee te komen drinken bij mensen 2 huizen verder dan waar we stonden. Niks geks gewoon interesse en gastvrijheid. Oma (82) was het meest open en het was voor iedereen handen en voeten werk omdat wij geen vietnamees spraken en zij geen Engels of Frans. Gelukkig kom je een eind met je lonelyplanet phrasebook en na de thee was de regenbui ook over en werden we na veel vriendelijke groeten uitgezwaaid. TIP: A zoek de stranden - kaartje van het eiland kan je bij je hotel krijgen B Ga Fietsen ( we insmeren ook met bewolking :)) C Ngan Ha Hotel is een aanrader, aardige mensen, schoon hotel en heerlijk eten op het terras. Oja men spreekt geen engels hun kinderen wel. D Als je de boot terug neemt Let dan op ze gaan echt op tijd dus ben je te laat = geen boot meer dit is overgens overal in Vietnam zo.

Community updates

UPDATE
27-11-2020 Sinds deze week zijn de aantallen voor favorieten onder een individuele foto weer zichtbaar.

REIZIGER VAN DE WEEK
27-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 30 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 48 | Community toppers

Kampeer in Kakadu. Foto: Ellen69

1. Topreview: Het Cathedral Gorge State Park, Nevada door Martinhectors
2. Topfoto & tip: Kampeer in Kakadu door Ellen69
3. Communitylid van de week: RobHoekstra
4. Nieuwkomer: Henk Martens

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik