Laos

Laos is een land gelegen in Azië met meer dan 6,8 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn onder andere Vietnam, Thailand en China. Voor het grootste gedeelte heeft Laos te maken met een tropische savanneklimaat. Het land krabbelt op na vele jaren van oorlog. De sporen van geweld zijn nog duidelijk zichtbaar, maar het land is in opbouw. Qua cultuur en gebruiken kent de bevolking van Laos veel tradities, waardoor het extra interessant is om de locals te ontmoeten.

Vientiane is de hoofdstad en minder chaotisch dan andere Aziatische hoofdsteden. Je kunt makkelijk per fiets of lopend erop uit. Bekijk de triomfboog Patuxai en de belangrijkste tempel van de stad de Wat Si Saket, waar je meer dan 6800 boeddha’s vindt. Langs de boulevard bij de Mekongrivier zul je vele sfeervolle restaurants tegenkomen en mooi uitzicht. Wat ook een bezoekje waard is is de gouden stoepa Pha That Luang, vlak buiten de stad.

Waar de Mekongrivier en Kanerivier samenkomen ligt de vroegere koningshoofdstad Luang Prabang. Hier zul je eeuwenoude tempels aantreffen, die zich kenmerken door daken die bijna tot de grond komen. Een van de mooiste tempels is de Vat Xien Tuong, gelegen in het koninklijk paleis. Wat je ook niet mag missen zijn de Pak Ou-grotten op zo’n 25 kilometer van de stad. Je kunt er met de boot, kano of auto heen. Als je genoeg tempels hebt te zien, stap dan in een bootje om het gebied vanuit een andere omgeving te verkennen of maak een stop bij de Tat Kwangsi waterval.

Vanuit Vientiane of Luang Prabang kun je een uitstapje maken naar het heuvelachtige Phonsavan. Je kunt er goed kennis maken met de cultuur van Laos in combinatie met historie. Bezoek samen met een gids de Phonsavan vlakte vol met kruiken, waarvan de herkomst tot op de dag van vandaag een raadsel is.

Informatie over Laos

Alle highlights van Laos

Beste foto's & tips van Laos

'495016' door travelbag '495016' door travelbag

LaosNoord Laos

LaosNoord Laos

Bekijken

travelbag

In Noord Laos tijdens de drie daagse trekking door verschillende dorpjes gelopen. De mensen waren hier toch nog erg nieuwsgierig. Mevrouw durfde ook even om de hoek te kijken naar wat er nu aan de hand was.

'386795' door wisseschout '386795' door wisseschout

LaosZuid Laos

LaosZuid Laos

GEVAARLIJK

wisseschout

Ik sluip speurend door het oerwoud. Volgens de eigenaar van dit stuk zeer groene, vochtig warme stuk bos zitten er best veel groene boomslangen. En ja dan heb je mij gelijk in de startblokken staan om te gaan zoeken. Had ik nu maar mijn verrekijker bij mij, maar ja als je drie maanden op de fietst rondtrekt dan moet je ernstig concessies doen aan de hoeveelheid bagage. En dan....wat zit daar? [ ja die verrekijker hé ] Een groene boomslang. Heel dicht bij kom ik uiteindelijk. Want ja die foto zal gemaakt worden. Maar o wat dom. Later blijkt dat dit geen groene onschuldige boomslang is maar een uiterst giftige BIG EYED PIP VIPER . Hoe ik daar achter kwam. Ik heb de foto aan een gids laten zien in een lodge en die kwam met een boek over slangen aan. Dus ik heb veel geluk gehad, want hij had mij gemakkelijk kunnen bijten. Het was een goede les voor mij. Dit doe ik dus nooit meer zonder heel erg zeker te weten dat het een onschuldig lief slangetje is.

'268177' door riknikele '268177' door riknikele

LaosNoord Laos

LaosNoord Laos

Rijstvelden van Laos

riknikele

Na 2 dagen op een boot door de ongerepte jungle van Noord-Laos (wat overigens geweldig was), was het een verademing om de rijstvelden rond Luang Namtha te zien! Met een brommert ben ik van de verharde weg afgegaan en kwam ik midden in de rijstvelden terecht, waar het een komen en gaan was van mensen! In combinatie met de ondergaande zon en de bergen aan de horizon was het een waar foto-walhalla en een waanzinnig reismoment!

Praktische informatie over Laos

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  november t/m februari
 • Internet extentie
  la
 • Hoofdstad
  Vientiane
 • Aantal inwoners
  5,6 miljoen
 • Oppervlakte
  40% van Frankrijk
 • Reistijd
  12:50
 • Talen
  Laotiaans
 • Religie
  boeddhisme (60%), animistische religie
 • Tijdsverschil
  6 uur later
 • Tijdverschil
  6 uur later
 • Telefooncode
  856
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  Visum verplicht
 • Douane
  Visum verplicht
 • Prikken
  DTP, Hepatitis A, gele koorts, buiktyfus, anti-malaria
 • Aanvlieghaven
  Vientiane (VTE), Pakse (PKZ)
 • Nationale feestdagen
  12 oktober Bevrijdingsdag
Laat kaart zien
Laos buiten de gebaande paden

Vang Vieng, in het noorden van Laos, staat bekend als feestbestemming. Maar even voorbij de danceparty's wacht een verrassend vredig en ongerept platteland op ontdekkers. Columbus-oprichter Matthijs de Groot vertelt.

Vang Vieng, in het noorden van Laos, staat bekend als feestbestemming. Maar even voorbij de danceparty's wacht een verrassend vredig en ongerept platt...

Laos - De mythe van de Mekong

Wie in Laos de boot pakt en tegen de stroom in op de Mekong vaart, wacht dromerige rivierlandschappen, schitterende boeddhistische tempels en een waterslang die iedereen de stuipen op het lijf jaagt.

Wie in Laos de boot pakt en tegen de stroom in op de Mekong vaart, wacht dromerige rivierlandschappen, schitterende boeddhistische tempels en een wate...