msangers

'428119' door msangers '428119' door msangers

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Spreeuwen

msangers

Deze spreeuwen doen een soort dans net voordat ze een plekje zoeken voor de nacht. Boven de bomen die ze als nachtplek hebben uitgezocht komen verschillende groepen samen. In een grote zwerm dansen ze over de bomen. Na een half uur is het opeens afgelopen en zit iedereen op zijn plekje.

'426970' door msangers '426970' door msangers

MongoliëUlaanbaatar omgeving

MongoliëUlaanbaatar omgeving

Oma

msangers

Met een groepje van 8 personen waren we op bezoek bij een nomadenfamilie. Deze familie woonde in een ger. Heel gastvrij en vriendelijk. We kregen paardemelk te drinken. Oma was ook wel erg nieuwsgierig. Ze kwam de ger binnenlopen en ging op de grond zitten. Van achter de potten en pannen kon ze ons mooi bekijken.

'426137' door msangers '426137' door msangers

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Zonder handen

msangers

Tijdens ons verblijf in Ulaanbatar zijn we naar het theater geweest. Een afwisselend programma met traditionele muziek, keelzingen, dans en acrobatiek. Deze dame was wel erg lenig en sterk in haar tanden.

'425640' door msangers '425640' door msangers

MongoliëUlaanbaatar omgeving

MongoliëUlaanbaatar omgeving

Przewalskipaarden

msangers

De Przewalskipaarden waren nagenoeg uitgestorven. Door te fokken met dieren uit dierentuinen is de populatie weer gegroeid. Mede dankzij financiële steun uit Nederland zijn er in 1990 weer paarden uitgezet in het Khustai National Park. Tijdens een bijna avond excursie konden wij een groepje paarden bewonderen.

'425414' door msangers '425414' door msangers

MongoliëUlaanbaatar omgeving

MongoliëUlaanbaatar omgeving

Paardenrace

msangers

Tijdens het Nadaam gaat het om 3 sporten. Worstelen, Boogschieten en Paardenraces. Een stukje buiten Ulanbataar, op en grote open vlakte, worden deze races gehouden. De race is 30 km lang. De ruiters zijn 5-12 jaar oud. Velen rijden zonder zadel. Het is een van de hoogtepunten van het festival en daarom erg druk bezocht.

'425305' door msangers '425305' door msangers

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Mijn favoriet

msangers

Een van de sporten tijdens het Nadaam festival is worstelen. De wedstrijddag begint met de grote stevige mannen. Maar in de middag hadden de jongen van 12-16 ook een wedstrijd. Dit was mijn favoriet. Hij was pas 13 jaar en moet nog een beetje groeien. Voor de wedstrijd begint is er een soort voorsteldansje met het jurylid. Tijdens de wedstrijd houd dit jurylid ook het hoofddeksel vast. Mijn favoriet ging helaas niet door naar de volgende ronde.

'425066' door msangers '425066' door msangers

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Enkelbotschieten

msangers

Enkelbotschieten is de 4de sport tijdens het Nadaamfestival. In een overdekte hal zaten verschillende teams tegen elkaar te spelen. De mannen schieten een botje van een schaap 3 meter verder tegen een ander botje aan. De teamgenoten maken en brommend en joelend geluid om de andere aan te moedigen.

'424986' door msangers '424986' door msangers

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Sjamaan

msangers

In de buurt van het Baikalmeer hebben wij een sjamaan bezocht. Deze van oorsprong uit Mongolie komende Boerjaten hebben het sjamanisme lange tijd als belangrijkste religie gehad. Pas in de 19de eeuw zijn ze langzaam bekeerd naar het Tibetaanse boeddhisme. Voor ons werd er contact met de geesten gemaakt om ons een goede reis te laten hebben.

'424854' door msangers '424854' door msangers

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Markt

msangers

Markt in Irkoetsk. Irkoetsk is een leuk plaats om doorheen te lopen. Niet al te groot. Lekker overzichtelijk. Uiteraard ga je ook even naar de markt. Deze dames zaten buiten. 's Morgens had het nog hard geregend, maar toen wij er kwamen scheen de zon en was het lekker warm. Naast de buitenmarkt was er ook een grote overdekte hal met van alles en nog wat te koop.

'424376' door msangers '424376' door msangers

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Stoere bril

msangers

Een dag naar de oude hoofdstad van Mongolië, Kharakhorum. Hier was een markt, vooral huishoudartikelen. Bij de ingang van het marktterrein zat deze man met stoere bril. Hij zat in de schaduw. Het was die dag erg warm, dus heel veel van de markt hebben we niet gezien.

'424250' door msangers '424250' door msangers

MongoliëUlaanbaatar omgeving

MongoliëUlaanbaatar omgeving

Oma met vieze koekjes

msangers

In de buurt van ons Khogno Khan Mountain Camp hebben we een nomadenfamilie bezocht. Kom je bij de mensen thuis, dan zijn ze egr vriendelijk en gastvrij. We kregen ook allemaal wat paardenmelk te drinken. Bij vertrek kwam deze oma naar ons toelopen. Ze liep in een knik van ongeveer 90 graden. Uit haar grote mouw kwam een koekje. Al lachend kregen we die. Uiteraard neem je dat aan en neem je een ieniemienie hapje. Het was gemaakt van paardenmelk en was errug vies. Snel in mijn broekzak gestopt. Later kwamen er nog meer koekjes uit haar mouw. Ze had er plezier in.

'424154' door msangers '424154' door msangers

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Beetje dichtbij

msangers

Tijdens het Nadaam festival is het feest. Iedereen is vrij en heeft zich mooi aangekleed. Op de markt naast het stadion was ik foto`s aan het maken toen deze meneer opeens vol in beeld liep.

'423622' door msangers '423622' door msangers

RuslandSiberie

RuslandSiberie

Zonderlinge...vreemde

msangers

Irkoetsk is een leuke plaats om doorheen te wandelen. Veel houten huizen, een grote overdekte markt en veel kerken. Op weg naar een aantal kerken kwamen we deze man tegen. Hij zag dat ik met mijn camera klaar stond, begon te lachten en groette met zijn hoed.

'423456' door msangers '423456' door msangers

Rusland

Rusland

Jong geleerd....

msangers

Tijdens de Trans Siberië Expres stop je regelmatig op de perronnetjes langs het traject. Af en toe mag je uit de trein. Er wordt dan van alles verkocht. Dit jongetje stond ook op zo`n perron. Zou hij een nieuwe wereldreiziger worden?

'423331' door msangers '423331' door msangers

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Worstelen

msangers

Het Nadaam festival staat in het teken van 3 sporten. Paardenraces, boogschieten en worstelen. De worstelwedstrijd duurt een paar dagen. De mannen helemaal links en rechts op de foto houden de wedstrijd in de gaten. Tevens dragen ze het hoedje van de worstelaars.

'423190' door msangers '423190' door msangers

Rusland

Rusland

Provodniks

msangers

Tijdens een reis met de Trans Siberië Express heeft ieder treinstel een Provodnik. Een dame (of heer) die de treinwagon in de gaten houd. Zij zorgt voor de lakens, het warme water ed. De dames hier op de foto hebben een leuk onderonsje. In de trein waren ze meestal humeurig en niet altijd even vriendelijk.

'423133' door msangers '423133' door msangers

Spitsbergen

Spitsbergen

Strepen

msangers

Regelmatig hoorde je vanuit de gletsjers een diep grommend geluid. Net alsof het onweerde. Als er een stuk ijs naar beneden was gevallen zag je langzaam een golfbeweging in het water. Op de voorkant van de gletsjer kwamen lichte strepen diagonaal op het ijs zichtbaar. Zo gauw het water weer rustiger werd verdwenen ook de strepen.

'422579' door msangers '422579' door msangers

Spitsbergen

Spitsbergen

Baard rob

msangers

Op weg naar een van de vele gletsjers werd in de verte deze baard rob gespot. Hij of zij lag op een ijsschots. Langzaam gingen we met onze boot langs de schot, de baard rob bleef gewoon liggen en liet zich uitgebreid fotograferen. Een baard rob kan tot 250 cm groot worden.

'422115' door msangers '422115' door msangers

OostenrijkSalzburg

OostenrijkSalzburg

Avondlicht

msangers

Salzburg heeft veel mooie gebouwen en pleinen. 's Avonds zijn deze mooi verlicht. Omdat ik geen statief bij me had heb ik hier de camera op de grond gelegd.

'421913' door msangers '421913' door msangers

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

In de schaduw

msangers

Een week lang Masai Mara. Alle tijd om lang bij een groepje dieren te blijven staan met onze jeeps. Tijdens een van deze gamedrive `s werden een moeder met jong gespot. Beide in de schaduw. Aan het jong was duidelijk te zien dat ze net gegeten hadden.

'421677' door msangers '421677' door msangers

KeniaMasai Mara NP

KeniaMasai Mara NP

Op weg naar huis

msangers

Bij zonsondergang moesten we richting ons tented-camp. Wij zaten midden in de Masai Mara, dus we konden tot het laatste moment genieten van de dieren. Ook deze wildebeesten lijken op weg te zijn naar huis.

'421374' door msangers '421374' door msangers

Spitsbergen

Spitsbergen

Sta stil of ik schiet

msangers

Op Spitsbergen mag je nooit aan land zonder dat er iemand met je meegaat met een geweer. Overal is de kans aanwezig dat er een IJsbeer achter een rots zit. Onze gids gaf de voorkeur om te schieten met zijn camera. Maar als er echt gevaar zou dreigen, dan zou hij ook schieten met zijn geweer.

'421192' door msangers '421192' door msangers

Spitsbergen

Spitsbergen

Openlucht keuken

msangers

Rond Camp Mansfield zag je nog veel overblijfselen van de periode dat daar mensen hebben gewoond. Dit fornuis heeft ooit in een huisje gestaan. Maar de bewoners van Ny-Alesund, aan de overkant van het fjord, hebben het meeste hout weggehaald. Zo blijft er alleen een openlucht keuken over.

'420889' door msangers '420889' door msangers

Spitsbergen

Spitsbergen

Filmpje

msangers

Op Pyramiden was een groot cultuurhuis. Hier was een bibliotheek en een grote theaterzaal annex bioscoop. In de projectorruimte van de bioscoop lagen de films allemaal door elkaar uit de dozen. Deze film lag wat hoger op een tafeltje. Het zonnetje scheen precies door het raam en verlichtte de film zodat je precies kan zien welk beeld het is.

Community updates

REACTIES, LIKES EN MAILS
14-08-2020 Sinds afgelopen woensdag hebben meerdere Communityleden problemen ondervonden met het plaatsen van reacties of het geven van likes. Inmiddels kunnen er weer reacties en likes geplaatst worden.
De automatische mailtjes met meldingen komen niet meer binnen. Onze webdeveloper is hiervan op de hoogte en probeert dit z.s.m. op te lossen.
Excuses voor het ongemak.

DRONEFOTOWEDSTRIJD
13-08-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl 
Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >>

week 32 | Community toppers

5000 jaar geleden in Amesbury. Foto: Corriedewinter

1. Topreview: Marker Wadden door Neretslok
2. Topfoto & tip: 5000 jaar geleden in Amesbury door Corriedewinter
3. Topblog: Singapore citytrip door Kburgers1
4. Communitylid van de week: Agrotewal
5. Nieuwkomer: Merelboontje

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus. Bekijk hier alle inzendingen tot nu toe.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik