Saya

'557954' door Saya '557954' door Saya

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Kuningan, het Gele...

Saya

Het is Kuningan op Bali. Groot feest. De dag dat de geesten van voorouders en goden na een verblijf van 10 dagen op aarde weer richting hemel vertrekken worden ze in talloze tempels in Bali vereerd met offers van gele rijst en andere lekkernijen. De spirits moeten goed verzorgd worden zodat hun reis voorspoedig zal verlopen en ze de mensen op aarde gunstig gezind zullen blijven. Ik mag mee. Ik word in sarong en kebaya gehesen door mijn Balinese vriendin en mag mee de kleine buurttempel in. Ik krijg uitleg over wat er allemaal gebeurt, maar de rituelen zijn zo complex dat ik al vlug het spoor bijster ben. Gewoon kijken en genieten dan maar! Ver voor het middaguur stroomt de tempel al vol. Mannen, vrouwen en kinderen sjouwen manden vol met offers om te worden gezegend door de hogepriester. Geduldig wachten ze in de snikhete zon op hun beurt, terwijl ik wegduik in een van de weinige schaduwplekjes. Dit belangrijke feest heeft een hoop voorbereiding gekost en stiekem zijn mijn vrienden nu wel blij met een dagje rust. Even geen community werk in de banyar meer...

'557639' door Saya '557639' door Saya

IndonesiëGunung Agung

IndonesiëGunung Agung

Beautiful Gunung Agun

Saya

Op je vakantie in Lembongan wakker worden om 0600 uur in de ochtend en dan zulk een uitzicht hebben is geen straf. Bali is ook van een afstand prachtig!!

'290057' door Saya '290057' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Jing'an Tempel

Saya

Jing'an Tempel Shanghai. Deze buddhistische tempel ligt ingeklemd tussen hoogbouw en warenhuizen. Op de binnenplaats zijn gelovigen in de weer met wierookstokjes en buigen devoot voor de glimmende beelden in de tempelruimtes. Binnen de tempelmuren lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan...

'290010' door Saya '290010' door Saya

SpanjeValencia

SpanjeValencia

UFO?

Saya

In zijn geboortestad kon Calatrava zich helemaal uitleven: in een droge rivierbedding kreeg hij carte blache voor het ontwerp van het Ciudad de las Artes y las Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap. Dit is een van de 5 gebouwen: de L’Hemisfèric, een gigantische Imax 3D bioscoop. Overdag al een overweldigend complex, 's avonds lijkt het op UFO!

'289991' door Saya '289991' door Saya

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Winter!

Saya

Ik ben een echt zomermens: ik zoek het liefst exotische oorden op en het kan het kan me niet warm genoeg zijn! Ik erger me mateloos als ik vanwege het slechte weer alweer eens in de file sta of onderuit ga met een volle boodschappentas. Maar tijdens een wandeling door het bos met een flinke sneeuwbui ben ik die ellende allemaal vergeten en geniet ik van de schoonheid van Koning Winter!

'289649' door Saya '289649' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Shanghai zoekplaatje

Saya

Shanghai verandert met rasse schreden. Als een van de economische centra van Azie moet er gedacht worden aan venieuwing en modernisering, aan uitstraling en natuurlijk aan ruimtelijke ordening. Voor vele bewoners van de traditionele woongemeenschappen (shikumen) een regelrechte ramp: hun vaak eeuwenoude huizen worden letterlijk verdrongen door hoogbouw. Hier op Pudong, het zakencentrum van Shanghai, nog een rest van hoe het vroeger was. Helaas moet je goed je best doen dit soort huisjes nog te vinden daar.... Op de achtergrond de "Opener": de Shanghai World Financial Tower van 492m hoog....

'289592' door Saya '289592' door Saya

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Modderbadje

Saya

Kinderen zijn overal ter wereld hetzelfde: water en zand is vaak genoeg om je urenlang te amuseren. Deze kinderen op het strand van Kuta leken geen genoeg van hun modderbadje te kunnen krijgen...

'289125' door Saya '289125' door Saya

ChinaJiangsu en Zhejiang

ChinaJiangsu en Zhejiang

Feest in Huangzhou

Saya

Trouwen is overal ter wereld een feest, zo ook in China. Het is hier een feest doorspekt met allerlei eeuwenoude tradities maar steeds meer jonge stellen uit de grote steden trouwen op "westerse wijze". Bruiden kleden zich wel 4 keer om in de mooiste gewaden. Traditioneel blijft wel de kleur rood, die oa. staat voor voorspoed, geluk en liefde, onmisbare ingredienten voor een geslaagde relatie!

'289095' door Saya '289095' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Qibao

Saya

Qibao, een klein waterstadje net achter de drukke stadsgrenzen van Shanghai. Een heerlijk rustig oord waar in het oude gedeelte van de stad geen auto's rijden en waar je eeuwen terug in de tijd waant. Zie ook mijn tip over Qibao.

'288909' door Saya '288909' door Saya

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Fijne winter!

Saya

Een fijne, veilige winter! Dat wens ik iedereen! Vergeet de buitenvogeltjes niet, die hebben in deze barre tijd wat extra voedsel nodig om de kou door te kunnen komen....

'282428' door Saya '282428' door Saya

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Lovina Sunset

Saya

Sunset at Lovina Beach. Het einde van een warme dag, vader en zoon zoeken rust en verkoeling op het strand, genietend van al de pracht die het eiland te bieden heeft. Volgens mij maakt het niet uit hoelang je er woont, dit schouwspel van een ondergaande zon in de Bali zee zal nooit vervelen... Heel typerend bij deze foto vond ik een gedicht van Jan Wolkers: De zee schuimt Als een dekmantel Van blinkend haar Een lieflijke gestalte Die niet is te omarmen Een parel die zijn schulp verlaat Een hersenschim, Op blote voeten Uit de geëmailleerde zee Als kabbelende sneeuw. We kouwen het zonlicht Met huid en haar Tot de westenwind Het droombeeld wegvaagt In een vloed van bleke rozen. Jan Wolkers

'282406' door Saya '282406' door Saya

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Nieuwe Trend!

Saya

In Durbuy zagen we deze nieuwe Belgische trend in de etalage van een plaatselijke schoenenwinkel: bonte pantoffeltjes met zeer zachte voering; uitgerust met vier kleine klauwtjes zodat u ook in de winter een stevige grip hebt in dikke sneeuw....

'282401' door Saya '282401' door Saya

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Klein Durbuy!

Saya

Durbuy staat bekend als het kleinste stadje van Belgie. Het ligt midden in de Ardennen aan de rivier de Ourthe en is dankzij deze ligging een centrum van allerlei outdooractiveiten. Je kunt er heerlijk wandelen, kayakken en abseilen. In de omgeving zijn leuke dorpen en kleurrijke markten te vinden. Genoeg B&B's om er een heerlijk weekend te verbrengen!

'282379' door Saya '282379' door Saya

ItaliëRome

ItaliëRome

Vaticaan

Saya

Het is een hele klim over de smalle trappen naar de koepel van het Vaticaan maar met dit uitzicht op het St Pietersplein waar de toeristen en gelovigen zich laven aan het zonnetje meer dan waard!

'280620' door Saya '280620' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Dongtai Lu

Saya

Na een bezoekje aan de antiekmarkt op Dongtai Lu kwamen we dit fraaie plaatje tegen. Achter de blauwe muur werd flink verbouwd, de traditionele shikomen moet plaatsmaken voor anonieme hoogbouw. Wellicht heeft het rode karakter op de muur daar betrekking op... (vergroot bekijken svp).

'279927' door Saya '279927' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

EXPO Parade Beauty

Saya

Nog een paar dagen dan is de EXPO in Shanghai ten einde. Eén van de vele items die dit evenement de moeite waard maken is zeker de parade waarin honderden prachtig uitgedoste mensen uit alle windstreken van China hun lokale dracht showen. (vergroten!)

'279912' door Saya '279912' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Tang Bao & Jiaozi

Saya

Een van de vele culinaire specialteiten van Shanghai is de Tang Bao, een dumpling in een klein bambu mandje gevuld met soep. Als snack voor onderweg wordt er een rietje in gestoken zodat je de vloeistof er makkelijk (en zonder blaren op je lippen) uit kunt zuigen. Bovenden zijn er bij de vele restaurantjes (hier bij Yuyun Gardens) ook Jiaozi te koop, hartige deegzakjes gevuld met vlees, kip of groente die in grote bambu stoommanden worden bereid. Deze keuken gaf een mooi inzicht in het bereidingsproces.

'279404' door Saya '279404' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Window on Shanghai

Saya

Shanghai is een metropool met meer inwoners dan Nederland. Een snelgroeiende kapitalistische stad waar Mao met argusogen naar zou kijken... Gelukkig zijn er ook nog een aantal wijken waar de bevolking woont in Shikumen, traditionele wooneenheden. Hier lijkt de tijd te hebben stilgestaan en kun je nog genieten van rust en autoloze steegjes. Deze foto is genomen in een achterafstraatje in de Franse Consessie.

'279218' door Saya '279218' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Halal Jiaozi

Saya

Shanghai bevat een grote groep (maar nog steeds een minderheid) Moslims. Deze heer verkocht vanuit zijn raamkozijn Jiaozi gevuld met Halal vlees. Deze deegzakjes worden aan de wand van de oven geplakt waarover hij gebogen zit en zo gegaard. Ze smaakten voortreffelijk!

'278728' door Saya '278728' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Zwaaien?

Saya

's Morgens om 6 uur op de Bund. Het wolkendek boven Pudong is nog dik maar het belooft weer een hete dag te worden. Deze man zwaait niet naar iemand in de Pearl Tower aan de overkant of naar de schipper op de boot: Hij is bezig met zijn ochtendgymnastiek en gaat in zijn uppie helemaal op in zijn bewegingen... Nu kan dat nog, over een uurtje zal het hier weer stikken van de (chinese) toeristen!

'278396' door Saya '278396' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Kipsate???

Saya

Wij Europeanen geven toch nét een andere betekenis aan het woord dan Chinezen! Zij vinden het in ieder geval zonde om niet alle onderdelen van een dier te eten en gooien dan ook niets weg. Een gebraden kuikentje met een prikker in een oog (die er via de achterkant weer uitkomt) vinden zij dus helemaal normaal en super lekker. Eet u smakelijk!

'476340' door Saya '476340' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Qibao, waterstadje pe

Saya

Qibao ligt ongeveer 18 kilometer ZW van het centrum van Shanghai. Het is een typisch oud waterstadje in de stijl van de Ming- en Qing dynastieën. Het is als een spiritueel heiligdom grotendeels vrij van verkeersopstopping, het lawaai en de vervuiling van de grote stad. Via metrolijn 9 makkelijk bereikbaar: de metrohalte Qibao ligt op 10 min lopen van Ancient Town dat omlijst wordt met 2 riviertjes, mooie boogbruggen en paviljoentjes. Als je geen tijd hebt om op dagtocht naar Tongli, Zhujiajiao, Xi Tang of Suzhou te gaan is dit een prachtig alternatief. Sla vooral foodstreet niet over: een steegje met de meest exotische etenswaren (zie bv. mijn foto Varkensneus en 1000jarige eieren....). Heerlijk rustig wandelen langs de gerestaureerde huizen, een boottochtje over het water, bezoek aan een theehuis en leuke winkeltjes. Vergeet wel niet stevig af te dingen!

'278185' door Saya '278185' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Varkensneus en...1000

Saya

Varkensneus en 1000 jarige eieren, beiden een delicatesse in China. Chinezen staan erom bekend dat ze alles eten wat pootjes heeft, behalve meubilair (volgens mij eten ze dat ook nog als je t lekker klaarmaakt!). De eieren heb ik geproefd (best lekker!) maar aan de neuzen heb ik me niet gewaagd...

'278030' door Saya '278030' door Saya

ChinaShanghai

ChinaShanghai

Lekkel

Saya

In de avonduren duiken er in China overal spontaan eetmarktjes op. Op vele straathoeken worden dan kleine restaurantjes opgebouwd waar de heerlijkste gerechten voor belachelijk lage prijzen worden bereid. Geen wonder dat de Chinezen bijna zelf niet koken maar gezellig samen op straat hun maaltijd nuttigen!