Judithbakkers

'1104945' door Judithbakkers '1104945' door Judithbakkers

IndiaKerala

IndiaKerala

Met een houseboat ove

Judithbakkers

Tja, soms moet je ook wel eens de begane paden nemen om de mooiste momenten te beleven. Daarom zijn we vanaf Allepey, Kerala met een houseboat de backwaters op gegaan. In de ochtend vertrokken we heel vroeg en heel lang waren we de enige houseboat op de kanalen. Gaandeweg werd het drukker en tegen het middaguur wemelde het van de houseboats op het water. Maar dat mocht de pret niet drukken. We lagen heerlijk op ons balkonnetje en het bootje kwam langs prachtige natuurgebieden en de lokale woningen. We meerden voor de avond aan en kregen een fantastische maaltijd van de kok aan boord. Net zo als trouwens ons ontbijt de volgende ochtend. Maar het mooiste was toch toen ik om 6 uur in de ochtend op de boot wakker werd en een werkelijk adembenemende zonsopgang zag. Ik heb wel anderhalf uur sprakeloos de mooiste beelden voorbij zien komen. Helemaal fotogeniek was het toen een visser zijn netten uitgooiden. Wat een fantastische beleving. Dus ondanks de grote populariteit, raad ik dit toch van harte aan.

'1104936' door Judithbakkers '1104936' door Judithbakkers

IndiaKerala

IndiaKerala

Hindu processies in..

Judithbakkers

In India is het Hindoeïsme de grootste religie. Als je een tijd rondtrekt in Kerala, kom je altijd wel ergens een Hindu processie tegen. Zoals zij een mooi processie tegenkwamen in Thekaddy. In de avond was er een geweldige stoet met groepen mooi aangeklede mensen. Sommige vrouwen hadden fruit of groenten op hun hoofd. Mannen waren stoer gekleed en zoals het bij deze processies gebruikelijk is was er een olifant ingehuurd. Er waren ook prachtig versierde wagens, vuurwerk en een traditionele drumband. Wat het allemaal betekende is mij ontgaan, maar het was een prachtige optocht.

'1104933' door Judithbakkers '1104933' door Judithbakkers

IndiaKerala

IndiaKerala

Ga naar een kathakali

Judithbakkers

Als je in Kerala bent mag een avondje naar een theater niet ontbreken. Mijn tip, ga naar een kathakali voorstelling. Deze klassieke dansvoorstellingen zijn bijzonder. Bij tijd en wijlen zelfs hilarisch. Helemaal vormgegeven door mannen, gaat het altijd over een man en een vrouw en een tweede, vijandige man. Het is een toneelstukje en dans tegelijk. Vooral de mimiek van de vrouw en de houding van haar handen zijn veelzeggend. Het duurt best lang en de zit is hard op houten bankjes, maar samen met de martial art voorstelling van dezelfde groep in Munnar, Kalari Kshethra, was het een mooie avond. Vergeet niet aan het eind van de kathakali voorstelling met een van de spelers op de foto te gaan. Dat is hun verdienste. Omdat ik de manager kende, onze geweldige gids Babu, mocht ik het omkleden en schminken van de spelers zien. Dat duurde bijna een uur! Al met al een fantastische beleving. Wij waren de enige buitenlandse toeristen.

'1104931' door Judithbakkers '1104931' door Judithbakkers

IndiaKerala

IndiaKerala

Kleurrijke mensen op.

Judithbakkers

Lokale markten zijn mijn favoriete plekken om mooie foto's van de bevolking te schieten. Zoals hier tijdens een bezoek aan een markt in Kochi, Kerala, India. Wat opvalt op die markten zijn de kleuren en geuren. Je ziet de gekste vruchten en groenten en de mooiste mensen. Zoals deze dame, die gehurkt zat uit te rusten met haar tas naast zich. Wat zag ze er mooi uit, met haar oorbelletjes en ketting. Dressed to kill! En wat een prachtig, lief gezichtje. Haar sari, de nationale dracht voor vrouwen, paste zo mooi bij de achtergrond, ik moest deze foto gewoon maken. Let wel even op haar teennagels....Ook netjes gelakt. Chique dame.

'1064261' door Judithbakkers '1064261' door Judithbakkers

VenezuelaNoordkust en eilanden

VenezuelaNoordkust en eilanden

Wilde meeëter!

Judithbakkers

Curacao is een heerlijk eiland om naar toe te gaan in de winter. En buiten de geweldige stranden, lekker eten en lekker snorkelen, tref je er ook wildlife. Soms op bijzondere plekken zoals bij het restaurant Bahia boven playa Lagun. Daar zit een groep leguanen, die graag met je mee willen eten. Totaal niet agressief, angstig of bedreigend. Wel af en toe wat opdringerig, maar ach soms wel imponerend met hun pennen, klauwen en doordringende ogen. Hoe leuk om dit mee te maken.

'1064257' door Judithbakkers '1064257' door Judithbakkers

Sri LankaOost Sri Lanka

Sri LankaOost Sri Lanka

Vedda volk in Sri...L

Judithbakkers

Ik had gelezen dat er in het Maduru Oya National Park een heel oud volk woont. Er stond dat je ze kon ontmoeten. Dat wilde ik wel. Ik moest wel even slikken toen we aankwamen op de locatie. Het leek wel een pretpark. Met grote touringcars, stalletjes met prullaria etc. Maar goed, we waren er nu toch. Onze gids ging met ons mee naar binnen en had een audiëntie geregeld met het opperhoofd. Dat was op zich wel grappig. We mochten de beste man een hand geven en met hem op de foto (tegen betaling natuurlijk). Verderop gaven vedda jongens een pijl en boog demonstratie. Dat zag er wat knullig uit en toen ze aan mijn zoon vroegen (ongeveer van de zelfde leeftijd) of hij ook wilde schieten. Mijn zoon nam pijl en boog, zette die professioneel tegen zijn schouder en schoot de pijl mijlen ver weg zo in een boom. Moet ik er bij zeggen dat hij op boogschieten zit en best goed is. De jonge vedda mannen stonden er een beetje beteuterd bij te kijken, maar waren wel blij met onze geldelijke bijdrage om deze vernedering wat te verzachten. Verder was er een leuk museum met opgravingen, historie van het volk. Al met al was het best een leuk tripje, maar niet de bijzondere ervaring met een historisch volk wat ik er van verwacht had. Het was meer een geregisseerde attractie, dan een spontaan bezoek.

'1064255' door Judithbakkers '1064255' door Judithbakkers

Verenigde StatenNew York City

Verenigde StatenNew York City

New York geweldig...s

Judithbakkers

Hoewel het Central Park in New York niet echt een locatie is buiten de begaande paden, kun je er als je op het juiste tijdstip en seizoen gaat, toch heerlijk rustig vertoeven. Zo in de herfst, wanneer de blaadjes vallen en de hippe New Yorkers, liever binnen zitten, is het park praktisch voor jou alleen. En hoewel het een heel bekend park is, als je er bent is het nog mooier dan je het kent uit films, liedjes en verhalen. Ik ben dol op stadsparken en vind dit park wel één van de fijnste in de wereld. Afwisselend, met bergjes, water, struiken, bomen, gras. Je kunt altijd wel ergens zitten om van het uitzicht te genieten. En in de zomer is er altijd wat te doen. Er zijn jazzbands, er is toneel, opera en nog veel meer. Een echte aanrader voor als je even de wolkenkrabbers en de fijne winkels en restaurants zat bent.

'1064253' door Judithbakkers '1064253' door Judithbakkers

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Hert al enige metgeze

Judithbakkers

Wie heel vroeg in de ochtend naar Bryce Canyon gaat om de zonsopgang te beleven, heeft grote kans om als enige mens aanwezig, kennis te kunnen maken met het plaatselijke wild. In mijn geval een statig hert met dito gewei en zijn gezinnetje. Zo knus en gezellig.

'1064251' door Judithbakkers '1064251' door Judithbakkers

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

De stilte van Bryce..

Judithbakkers

Iedereen heeft het altijd over de Grand Canyon, gelegen in Arizona. Ook indrukwekkend hoor, maar ga eens naar de buurstaat Utah. Daar vind je het bijzondere Bryce Canyon, ten zuidwesten van de staat Utah. Ik ben heel vroeg opgestaan vanuit het naastgelegen hotel, net voor zonsopkomst. Ik kon gratis doorrijden en kwam toen bij de parkeerplaats. Ik was helemaal alleen en onder me zag ik nog bijna niets van het bijzondere schouwspel dat me te wachten stond. Ik voelde en hoorde de wereld om mij heen wakker worden en al vrij snel zag ik de eerste strepen van de zon. Wat er daarna voor mijn ogen voltrok kan ik echt niet onder woorden brengen. Zo mooi, zo intens! En dat allemaal alleen voor mij. Ik voelde me heel speciaal, heel klein. Honderden foto's heb ik gemaakt en allemaal fotogeniek. Het gouden uurtje duurt niet lang, maar geeft wel maximale voldoening, verwondering en blijdschap. Ik heb daar letterlijk meer dan een uur staan kijken. Rechts kwamen een hert met een prachtig gewei, zijn hinde en hun kalf aanlopen. Heel dicht bij me gingen ze grazen en het hert vleide zich neer op het gras om in de ochtendzon wat te soezen. Mooier dan dit kan het leven niet worden! Ik vond het jammer dat mijn echtgenoot zijn bed had verkozen boven deze ervaring.

'1064249' door Judithbakkers '1064249' door Judithbakkers

Sri LankaSigirya

Sri LankaSigirya

Op de top van...Sigir

Judithbakkers

Het is echt een beleving, de Leeuwenrots beklimmen. Niet met touwen hoor, maar via een uitgehakte en gemaakte trap. Even goed best nog een conditie dingetje. Als je hulp nodig hebt, omdat je slecht ter been bent of omdat je het niet aankan, zo'n lang traject, zijn er lieve jongemannen die je heel behulpzaam naar de hoogte begeleiden. Niet voor niets natuurlijk, maar toch erg fijn. Halverwege is een plateau waar je even uit kunt rusten en van de immense rots en het prachtige uitzicht kunt genieten. En dan weer verder met deze pittige klim. Het is best soms duwen en dringen, want er gaan mensen omhoog, maar ook omlaag. Geeft ook wel weer een leuk samenhorigheids-gevoel, welke kant je ook op gaat. Eenmaal boven verdwijnen de pijntjes, je piepende adem en je hoogtevrees. Het uitzicht is fenomenaal. Onder zie je bergen, water en veel groen met hier en daar een klein stipje van een huisje. Je zou hier wel eeuwig willen blijven staan, omdat hier de eeuwigheid voelbaar is. Maar er drommen weer meer groepen op de top van de rots, dus moet je die hele lange trap (die een stuk aan de berg hangt.... je moet daar maar niet aan denken!) weer af. Onderweg kom je hele locale families, monniken in oranje gewaden, traditioneel geklede mannen en vrouwen en natuurlijk toeristen tegen. Al met al een bijzondere ervaring die echt aan te raden (niet als u slecht ter been bent helaas, er is geen lift).

'1064147' door Judithbakkers '1064147' door Judithbakkers

IndonesiëUbud

IndonesiëUbud

Wildlife in de stad

Judithbakkers

Monkey Forest is een verzameling tempgebouwen midden in de stad Ubud. Het is het leefgebied van een grote gemeenschap Makaken. Apen die gewend zijn aan mensen en lekker brutaal zijn. Het wordt aangeraden om geen eten (of zelfs flesjes water) mee te nemen, want ze stelen alles. Maar ze zijn ook aandoenlijk. Ze hangen wat rond, spelen, rennen en moeder apen zogen hun kindjes. Erg aandoenlijk. En dat allemaal midden in het stadje. Zo typisch Bali. I love it!

'1064145' door Judithbakkers '1064145' door Judithbakkers

IndonesiëUbud

IndonesiëUbud

Aapies kijken in Ubud

Judithbakkers

Ubud op Bali staat bekend om het mooie houtsnijwerk en sieraden, maar voor mij blijft de plaats altijd in mijn geheugen als Apendorp. Onze gids nam ons mee naar Monkey Forest. Midden in het stadje. Er waren daar tempelgebouwen, maar de grootste attractie waren de vele loslopende apen. Die zaten overal op, onder, in en als je niet uitkeek, ook aan. Niet geheel ongevaarlijk overigens, want als ze vermoedden dat je eten in je tas had, werd je tas weggegrist en zelfs een waterflesje was niet veilig voor de grijpgrage apenhandjes. En denk nu niet dat je je eigendom terug kom pakken. Als je maar een vinger naar je tas of fles uitsteekt laat de aap een paar zeer grote tanden zien. En hoewel je dus uit moest kijken voor deze kleine dievegges, vond ik het een hele mooie omgeving en vond het leuk om tussen de apen te lopen. En de baby-aapjes waren super schattig.

'1064140' door Judithbakkers '1064140' door Judithbakkers

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Dierenleed

Judithbakkers

We waren met onze chauffeur onderweg op een landweggetje op Bali. Opeens stopte hij en wees naar twee jongens die als een gek in de struiken in de berm heen en weer renden. We zagen niet wat ze aan het doen waren, totdat één van de jongens naar onze auto kwam en liet zien wat ze gevangen hadden (met de hand!). Een piepklein vogeltje. Die wordt op de markt in een klein kooitje verkocht en komt bij de deur van een Balinese familie te hangen. Zo zielig! En hoewel ik grote bewondering had hoe deze jongens dit vliegensvlugge vogeltje te pakken kregen, had ik toch erg veel medelijden met het diertje. Net als met de slangen, vleerhonden, leguanen, apen etc. die je als toerist kunt aanraken, vasthouden en zo meer. Doe dat dus nooit! Zo geef je de bevolking een reden om deze wilde dieren te vangen. Erg jammer, want Bali heeft veel wilde dieren waar je gratis van kunt genieten, zonder dat ze aan een ketting vastzitten.

'1064049' door Judithbakkers '1064049' door Judithbakkers

Zuid-KoreaSeoul

Zuid-KoreaSeoul

Verkleedpartijtjes in

Judithbakkers

Hoe grappig is het als je naar een paleis of oude wijk gaat in Zuid Korea/Seoul en je ziet talloze mensen in traditionele kleding lopen. Ook jongeren. En nee, dat is niet ongewoon. Iedereen doet dat. De kleding is van henzelf en als ze een paleis gaan bezoeken of een historische wijk, trekken ze deze kleurrijke kleding aan (Hanbok). Dat staat zo gezellig. Hele families, maar ook vrienden- en vriendinnengroepjes die elkaar natuurlijk uitgebreid op de foto nemen. Het is een teken van respect voor de historie. Als je als toerist ook op een respectvolle manier (of gewoon leuk) in een traditionele jurk of gewaad wilt lopen tijdens een paleisbezoek kan dat vaak. Er is dan een kantoortje waar je deze kledij kunt huren. Hoe leuk is dat. Voegt echt iets toe aan de hele beleving. Do as the locals do, zou ik zeggen.

Community-updates

EN DE WINNAARS ZIJN ...

Nu we met twee voeten in 2022 staan, is het tijd om de balans op te maken voor het afgelopen jaar. Jullie deden in groten getale mee aan onze jaarwedstrijd ‘Reizen in tijden van corona’ en we hebben prachtige foto’s voorbij zien komen. Maar wie sleept nou de hoofdprijs in de wacht? En wie wordt er bekroond tot het Communitylid van 2021? De winnaars zijn bekend!

AND THE WINNER IS ... 

www.columbusmagazine.nl/redirect/wedstrijd

03-01-2022 Het allerlaatste maandthema - architectuur - bleek enorm populair: wat veel prachtige foto's zijn er langsgekomen! De keuze was nog vrij lastig, maar we zijn eruit en de winnaar is bekend: gefeliciteerd met je prachtfoto van de Kerk van de Heilige Geest in Vilnius, Albert! Benieuwd naar onze motivatie en naar de nummer 2 en 3? Je vindt het allemaal hier! 

EDITIE 105 | 35 BESTE ISLAND ESCAPES IS UIT!

10-12-2021 Columbus Travel editie 105 ligt vanaf vandaag in de winkels! Je wordt getrakteerd op de 35 mooiste eilanden waar je nu wilt zijn en we nemen je mee naar IJsland, Griekenland, Mallorca, Galapagos en Orkneys. Ook vind je in deze editie traditiegetrouw de prachtigste communityfoto's, dit keer van CanipelPanoaramDragonflyLindehammann
Dreamer666Mitevisuals en DeerikBekijk de editie hier >

WEEK 02| COMMUNITY-TOPPERS


De wolf in de sneeuw. Foto: Henk Vanetië
1. Topfoto & -tip: De wolf in de sneeuw door Henk Vanetië
2. Review: Sauerland, Duitsland door TravelsbyMonique
3. Communitylid van de week: MarleenvM
4. Nieuwkomer: Glennm23

Doe mee aan onze fotowedstrijden

MAANDTHEMA: ARCHITECTUUR TIJDENS CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van december is: architectuur. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN REIS NAAR COSTA RICA MET JOUW BUCKETLIST 2022!

Sifnos, Griekenland

Welke bestemmingen staan bovenaan jouw bucketlist voor het komende jaar? Deel jouw verlanglijstje voor 2022 en wie weet word je beloond met een bijzondere reis naar Costa Rica, verzorgd door Columbus en Riksja Travel! Doe mee >

FOTOWEDSTRIJD: WIN DE SAFARIREIS VAN JE LEVEN!

Sifnos, Griekenland

Natuurliefhebbers: grijp je kans! Met je favoriete natuurfoto maak je dit najaar kans op een geheel verzorgde, luxe safarireis voor twee personen naar Greater Amboseli in Kenia. Doe mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik