image
Monique Bogaerts

De 7 mooiste uitkijktorens in de Nederlandse en Belgische natuur

Verspreid over Nederland en België staan (hypermoderne) uitkijktorens, die boven de boomtoppen uitsteken en daarmee jouw boswandeling bijzonder maken. Dit zijn onze zeven torenhoge favorieten. 

1. Kijk uit op een keizerrijk, Piramide van Austerlitz (Nederland)

De piramide van Austerlitz staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en dient als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Als je op de top staat en het weidse uitzicht in je opneemt, voel je je ineens heel klein. Wat dat betreft is het eerbetoon spot-on. 

Provincie: Utrecht
Hoogte: 17 meter
Entree: € 3,50
Parkeren: Parkeerplaats langs de N224

 

De piramide van Austerlitz staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Foto: ANP

Meer lezen: Dit is de mooiste fietsroute over de Utrechtse Heuvelrug


2. Kijk uit op de weilanden, Uitkijktoren de Onlanden (Nederland)

Natuurgebied De Onlanden ligt iets ten zuiden van Groningen-Stad en biedt een welkome afwisseling op het normaal zo bruisende stadsleven. Je hebt aan een middagje genoeg om het gebied aan de Drentse kant van de grens te verkennen. De houten latjes, die in geometrische patronen zijn aangebracht, geven de toren een speels aanzicht. Ook het uitzicht is aantrekkelijk: weilanden met koeien en exmoorpony’s, met aan de horizon de Groningse skyline.

Provincie: Drenthe
Hoogte: 26 meter
Entree: Gratis
Parkeren: Noorddijk in Peize

 

Het uitzicht vanop de uitkijktoren in het natuurgebied De Onlanden is aantrekkelijk: weilanden met koeien en exmoorpony’s, met aan de horizon de Groningse skyline. Foto: ANP


3. Kijk uit op een eeuwenoud fort, Uitzichttoren Pompejus (Nederland)

Eeuwen geleden werd er alles aan gedaan om ongenode gasten buiten de deur te houden. Maar tegenwoordig staan de deuren naar Fort de Roovere wagenwijd open. Het fort is zelfs uitgegroeid tot een regelrechte trekpleister, en dat heeft alles te maken met de aanleg van twee architectonische kunstwerken: een zogenaamde ‘loopgraafbrug’ door het water en een 25 meter hoge theatertoren. Laatstgenoemde werd gebouwd in 2018 en omgedoopt tot Pompejus. Als je boven staat zie je de contouren van het fort en het aangrenzende natuurgebied. Aan de voet van het gevaarte worden regelmatig openluchttheaterstukken opgevoerd.

Provincie: Noord-Brabant
Hoogte: 25 meter
Entree: Gratis
Parkeren: Parkeerplaats Fort de Roovere

 

 Als je bovenop de uitzichttoren Pampejus staat, zie je de contouren van het fort en het aangrenzende natuurgebied. Foto: VisitBrabant


4. Kijk uit op een nationaal park, De Bosbergtoren (Nederland)

De Bosbergtoren is maar liefst 33 meter hoog, beschikt over een lift en staat op het hoogste punt van het Friese vasteland: een twintig meter hoge stuifduin. Noord-Nederland ligt letterlijk aan je voeten als je boven staat. Het uitzicht op Nationaal Park Drents-Friese Wold is fenomenaal, en in de verte zie je zowel Leeuwarden als Groningen liggen. Nog niet uitgekeken? Een bezoek aan De Bosbergtoren is goed te combineren met een wandeling door het grenspark. Ga voor meer inspiratie naar de website van Appelscha en Friesland.  

Provincie: Friesland
Hoogte: 33 meter
Entree: € 2
Parkeren: Parkeerplaats tegenover restaurant De Bosberg

 

Het uitzicht op Nationaal Park Drents-Friese Wold is fenomenaal, en in de verte zie je zowel Leeuwarden als Groningen liggen. Foto: Stephanie Versteeg


5. Kijk uit op de Vennen, D’n Flaestoren (Nederland)

D’n Flaestoren ligt op een fantastische locatie in het midden van de natuur, precies op de plek waar het bos ophoudt en het ven begint. In tegenstelling tot veel andere uitkijktorens is D’n Flaestoren aan alle kanten open. Hierdoor geniet je voortdurend en al stijgend van 360 gradenuitzichten. Voor het meest enerverende uitzicht moet je vanzelfsprekend op het bovenste platform zijn. Vóór je ligt De Flaes (een ven), achter je ligt het Goorven en in de verte vang je een glimp op van België. Na de klim leg je de speciale wandelroute af langs verhalen uit de streek.

Provincie: Noord-Brabant
Hoogte: 22 meter
Entree: € 1 (neem een euromunt mee)
Parkeren: Parkeerplaats van herberg In Den Bockenreijder

 

 Geniet voortdurend en al stijgend van 360 gradenuitzichten. Foto: Bezoek Hilvarenbeek


6. Kijk uit op de duinen, De Reus van bosland (België)

Vlak over de grens ligt de Lommelse Sahara. Dit uitgestrekte zandlandschap is bezaaid met duinen en doet daardoor een klein beetje denken aan ’s werelds grootste woestijn. Sinds 2015 kun je het gebied ook vanuit vogelperspectief bekijken. De Reus van Bosland steekt dertig meter boven de grond uit en verschaft uitzicht op de duinen, de naaldbossen en een grote waterplas (waar zwemmen verboden is). De constructie is als het ware gedrapeerd in touw, dat zowel los als strak om de toren is gewikkeld, en daardoor het karakteristieke lijnenspel van de Sahara weerspiegelt.

Provincie: Belgisch Limburg
Hoogte: 30 meter
Entree: Gratis
Parkeren: Parkeerplaats van Evenementenhal De Soeverein

 

 De Reus van Bosland steekt dertig meter boven de grond uit. Kijk uit op de duinen, de naaldbossen en een grote waterplas. Foto: Monique Bogaerts


7. Kijk uit op de heide, Uitkijktoren Kolonieveld (Nederland)

Uitkijktoren Kolonieveld wordt in de volksmond ook wel ‘De Zeven’ genoemd, en de reden laat zich raden − de met houten panelen bedekte toren, die al meerdere designprijzen in de wacht sleepte, heeft de vorm van een zeven. Een grote opening biedt uitzicht op het Fochteloërveen, een uniek natuurgebied op de grens tussen Friesland en Drenthe. In het voorjaar en ’s zomers is het mogelijk om, vanuit de uitkijkpost, foeragerende kraanvogels waar te nemen. Meer weten over de uitkijktorens in Friesland? Neem dan eens een kijkje op de website van Visit Friesland.

Provincie: Friesland
Hoogte: 18 meter
Entree: Gratis
Parkeren: Meester Lokstraat, Ravenswoud

 

 Kijk uit op het Fochteloërveen, een uniek natuurgebied op de grens tussen Friesland en Drenthe. Foto: ThomasVaer Fotografie