image
Moonrise

Dome sweet dome: 6 x bijzonder overnachten in een koepeltent

Vergeet je oude koepeltentje: je scheerlijnen staan toch nooit zo strak als de geometrische vormen van een dome. Met deze bijzondere slaapplek haal je het maximale uit je vakantiedag — dankzij de transparante (boven)zijdes geniet je eindeloos lang van het uitzicht, de ondergaande zon en de sterrenhemel.

1. Achterhoek, Nederland: glampen in een natuurtuin

Dome - Nederland, natuurtuin. Waar het wondert. Foto: RosemiekeDome 'Waar het wondert'. Foto: Rosemieke

Wie zijn vakantiestek niet al te aangeharkt wil, zit op rozen bij Waar het wondert in het zuidelijkste stukje van de Nederlandse Achterhoek. Wat wilder dan de gemiddelde tuin, met gras dat hoger groeit, de brandnetels volop in bloei en een boomgaard met peren-, appel- en pruimenbomen. Tussen al dit groen slaap je in een fraaie zelfontworpen koepel. Kosten? € 300 voor een lang weekend (voor twee personen).

Ook leuk om te lezen: 7 unieke weekendjes weg in de Achterhoek

2. Colombia: overnacht in een tropisch bos

Colombia, in een tropisch bos. Bosko. Foto 1: Sebastian CorreaOvernacht in een tropisch bos bij de koepels van Bosko in Colombia. Foto: Sebastian Correa

Bij het vallen van de duisternis lichten de geodetische koepels van Bosko als vuurvliegjes op in het Colombiaanse oerwoud. Vanuit de exquisiete Mush Rooms – met jungleterras en riante hottub – kijk je uit over de Andes en tropisch groen. De beroemde rots van El Peñol ligt om de hoek. Vanaf € 230 per nacht voor twee personen.


3. Zuid-Afrika: slaap in de Westkaap met uitzicht op een vallei

Moonrise Dome in Zuid-Afrika. Moonrise Dome in Zuid-Afrika. 

Voor een dubbele dosis domes check je in op boerderij La Bruyere in de Tulbagh-vallei in de Zuid-Afrikaanse Westkaap. Je kunt er kiezen uit de Sunset Dome en de Moonrise Dome. De eerste ligt tussen frisgroene bomen en aan een watertje waar je de meest fotogenieke plons tegen zonsondergang maakt. Het tweede verblijf ligt op een heuvel met een fantastisch uitzicht op de bergen, met één slaapkamer in de koepel en een tweede in een boomhut pal ernaast (zie ook het hoofdbeeld van dit artikel). Probeer je verblijf in de Moonrise Dome bij volle maan te plannen, wanneer het bleke schijnsel de vallei verlicht. Vanaf € 154 per nacht voor twee personen.

Als je er toch bent: lees ook 14 tips voor 72 uur in Kaapstad

4. Denemarken: op een boerderij

Denemarken op een boerderij, Tikicamp.De Tiki Star Dome in Denemarken.

Nicki en Tirza verlieten hun woning in Amsterdam om een glampingboerderij met schapen, kippen en hangbuikzwijntjes op het Deense eiland Langeland te beginnen. Dankzij zonnepanelen, het gebruik van gerecyclede bouwmaterialen en op de eigen boerderij verbouwde groente blijft je ecologische voetafdruk in Tiki Camp net zo klein als het knusse eilandje zelf. De mooiste slaapplek is de Tiki Star Dome, een volledig geïsoleerde geodome met privéveranda, beschutte buitenkeuken, badkamer met hete douche en composttoilet. Door het grote panoramische raam kijk je tot aan zee. Je betaalt € 350 per nacht (met een verblijf van minimaal twee nachten) voor een gezin van vijf.


5. Roemenië: droom weg in de bergen

Valea Vinului Dome in de bergen van RoemeniëValea Vinului Dome, midden in de bosijke bergen in Roemenië.

Voor veel ronde huisjes moet je je een slag in de rondte werken, maar dat geldt niet voor deze pod in de Roemeense Karpaten. Valea Vinului Dome - dat staat in de bosrijke bergen van de Maramureș, een streek van traditionele houten kerkjes en geurende hooimijten waar de tijd heeft stilgestaan - kost slechts € 59 per nacht voor twee personen.


6. Zwitserland: waan je in een winterwonderland

Zwitserland in een winterwonderland. White Pod in de Zwitserse Alpen. Foto: Micha RichsteinerWhite Pod in de Zwitserse Alpen. Foto: Micha Richsteiner

Van winterkamperen hoef je geen koude rillingen te krijgen. Tenminste, niet als je in een met kachel verwarmde pod over met sneeuw bedekte hellingen uitkijkt. Het koepelkampement van White Pod ligt op 1400 meter hoogte in de Zwitserse Alpen. Ook de prijs is aan de hoge kant: vanaf € 562 per nacht voor twee personen.

Nog meer domes? Bekijk ook 'In je eigen bubbel: 12 x glampen onder de sterren'

Dit artikel verscheen eerder in Columbus Travel editie 126. Laat je inspireren door nog meer bijzondere overnachtingen

Columbus Travel editie 126 - Plan je droomreis in 2024

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!