Macedonië

Macedonië maakt deel uit van de Balkan en ligt ten noorden van Griekenland. Deze republiek is geheel door andere landen omsloten en grenst verder aan Albanië, Bulgarije en Servië-Montenegro. Het land is bijna even groot als Nederland maar heeft maar ongeveer twee miljoen inwoners. De langste rivier van het land, de Vardar, stroomt dwars door de hoofdstad Skopje heen. Het land ligt in een regio waar regelmatig aardbevingen voorkomen. Dit komt doordat er hier drie tektonische platen, de Europese, Aziatische en Afrikaanse, samenkomen. In 1963 is Skopje zwaar getroffen door een aardbeving waarbij een groot deel van de stad is verwoest. Ondanks dat er veel gebouwen niet meer bestaan is er nog genoeg te zien in deze hoofdstad. Zo is er de Stenen Brug die het nieuwere gedeelte van de stad verbindt met het oude gedeelte links van de rivier. In dit oude gedeelte zijn veel ambachtelijke winkeltjes te vinden. Ook zijn er in de stad nog veel Islamitische invloeden te zien; er zijn veel moskeeën en Turkse monumenten.

In Macedonië word je omgeven door een ongelofelijk groen landschap met ruige bergen en meren. Er zijn zestien bergen hoger dan 2000 meter en de hoogste is de 2764 meter hoge Golem Korab. Van de vele meren die Macedonië rijk is zijn de meren van Ohrid, Prespa en Dojran de meest bekende. Het meer van Ohrid is een van de diepste en oudste meren van Europa. Het is ca. drie miljoen jaar oud en bereikt een diepte van wel 288 meter. Wandelaars hebben het rijk in de bergen bijna voor zich alleen. Er zijn drie natuurparken in Macedonië die zich allemaal aan de westkant van het land bevinden. Het grootste nationale park is Mavrovo en hier kun je in de zomer terecht voor mooie wandel- en fietstochten. In dit park bevindt zich de berg Golem Korab. Het Pelister national park kent een grote diversiteit aan flora en fauna en is het oudste park van het land. Galicica national park is een berggebied tussen het Ohridmeer en het Prespameer. Het staat onder meer bekend om het eilandje Golem Grad, wat ook wel het slangeneiland wordt genoemd vanwege de grote slangenpopulatie.

Verder telt Macedonië veel oude stadjes, middeleeuwse kloosters, oude Turkse bazaars en orthodoxe kerken met bijzondere fresco’s. De bevolking is vriendelijk en maakt graag een (gebaren)praatje. In het land heerst een gematigd landklimaat met warme, droge zomers en koele winters met veel neerslag. In het zuiden kan het zelfs veertig graden worden in de zomermaanden. In de bergen is het koeler en valt er meer neerslag.

Als je graag dieren in het wild wil zien zit je hier goed. Gieren, wolven, gemzen en zelfs beren en lynxen zijn slechts een paar voorbeelden van de vele diersoorten die hier voorkomen.

Macedonië is een land waar liefhebbers van natuur en cultuur nog veel kunnen ontdekken.

Informatie over Macedonië

Alle highlights van Macedonië

Beste foto's & tips van Macedonië

'456954' door MaJaTa '456954' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Niemand te zien!

MaJaTa

Wat een prachtig, helder en rustig meer is het meer van Ohrid in Macedonie toch. Begin juni toen we daar waren zagen we overdag slecht een enkele boot varen. Een heerlijke rustige vakantiebestemming maar als je in het water wilt zwemmen moet je daar een paar maanden later heen gaan want de watertemperatuur was in juni nog erg koud.

'439290' door MaJaTa '439290' door MaJaTa

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

MacedoniëMeren - Prespa en Ohrid

Gevaarlijk slang??

MaJaTa

Een ontmoeting met een slang op Golem Grad was een hele ervaring voor mij want een slang in de vrije natuur had ik nog nooit gezien. Dit onbewoonde eiland in het Prespa meer in Macedonië heet niet voor niets slangeneiland of pelikaneneiland maar de hoeveelheid slangen die ik gezien heb viel tegen, ja ze zaten niet op mij te wachten en zijn waarschijnlijk erg schuw. Wat wij hoorde van onze gids is dat ze blind waren en dat ze zowel in het water als op het eiland daar waren. In ieder geval, ik vond dit een geweldige ervaring om ze zo daar te zien en of ze gevaarlijk zijn, de gids dacht het niet maar ik bleef toch maar op gepaste afstand!!

'485599' door Jeanne '485599' door Jeanne

MacedoniëStruga

MacedoniëStruga

Terug in de tijd

Jeanne

Vevcani ligt 15 km. vanaf Struga, heeft 2500 inwoners en ligt op een hoogte van 900 meter boven de zeespiegel en tegen de grens van Albanië. Het plaatsje wordt omschreven als een van de mooiste van Macadonië. Het is gelegen aan de voet van de Jablanica bergketen. Het dorp is gesticht aan het einde van de 6e eeuw tot begin 8e eeuw. Het is een zeer mooi wandelgebied, er zijn vele gletsjermeren en bronnen. Voor een overnachting of een lunch is Rest. Pupin's House een aanrader, heeft een prachtig uitzicht. Mocht je naar Macadonië gaan neem dit zeker mee, je zult er geen spijt van krijgen

Praktische informatie over Macedonië

 • Officiele website
 • Beste reistijd
  mei, juni en september
 • Internet extentie
  mk
 • Hoofdstad
  Skopje
 • Aantal inwoners
  2,1 miljoen
 • Oppervlakte
  60% van Nederland
 • Reistijd
  3:15
 • Talen
  Macedonisch, Albanees, Servokroatisch, Turks, Roma
 • Religie
  macedonisch orthodox (67%), moslim (30%)
 • Tijdsverschil
  Geen tijdsverschil
 • Tijdverschil
  Geen tijdsverschil
 • Telefooncode
  389
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief, wees wel waakzaam
 • Visum
  Nee
 • Douane
  Nee
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A
 • Aanvlieghaven
  Skopje (SKP)
 • Nationale feestdagen
  8 september Onafhankelijkheidsdag, 11 oktober Partizanendag
Laat kaart zien
Roemenië, Servië, Macedonië

De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië, Servië en Macedonië. Een rondreis.

De Roma – een van de laatste nomadenvolken van Europa – komen oorspronkelijk uit India. Tegenwoordig ligt het hart van hun trotse cultuur in Roemenië,...