IJsland image

IJsland


Reviews

IJsland
Europa
Saphira

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
IJsland Oostland
MarleenvM was hier 26 Sep 2021
De Öxi is een pas in het zuidoosten van IJsland en is kronkelig, vaak erg slipperig en heeft hellingen met een stijgings- of dalingspercentage tot 17%. Daarbij is de kans op dicht mist erg groot en sneeuwval is ook geen uitzondering. De weg is onverhard en sommige stukken zijn vrij smal. Aan de zuidkant begint de pas met een steile helling en de weg heeft zijn top op 532 meter hoogte en de lengte van de pas is 19 kilometer. Het is ook een van de weinige wegen in IJsland die een naam heeft in plaats van een nummer. Het is aan zeker aan te raden om deze weg met een 4WD te rijden. Onderweg kom je watervallen tegen en eindeloze uitzichten, mits je niet in de wolken rijd. En ook al lijkt het in eerste instantie mee te vallen met de condities houd er rekening mee dat het weer ineens kan omslaan. De pas is niet alleen schitterend om te rijden maar het verkort de afstand tussen Egilsstaðir en Höfn zo´n 60 km. De IJslander Hjálmar Guðmundsson heeft een belangrijk aandeel in de aanleg van de weg over deze pas geleverd. Onderweg kom je een monument tegen voor zijn nagedachtenis. Mocht je twijfelen of het wel begaanbaar is raadpleeg dan de site http://www.road.is voor de actuele conditie van de weg.
Regio
  • Avontuurlijke pas met veel kuilen en blinde bochten
  • Een snellere en mooiere route naar het noorden
  • Alleen geschikt voor 4WD
  • Niet geschikt voor nerveuze chauffeurs
  • Bij slechte weercondities is de weg niet toegankelijk
  • Het weer kan ineens omslaan dus wees voorbereid
Review geplaatst op 2022-02-02
9
IJsland Noordland Oost
Myrthe Levels was hier 25 Sep 2019
Wil je een keer een bestemming in IJsland bezoeken van de gebaande paden? Dan zit je in de regio Myvatn al redelijk goed. Nog beter en verder van de gebaande paden is de Askja vulkaan. Wij bezochten dit met een tour vanuit Myvatn. In alle vroegte werden we opgehaald met een Super Jeep. Eerst een klein stukje op de geijkte wegen die zich al snel verruilden voor hobbelige wegen. De uitzichten onderweg zijn fenomenaal. Zo heb je mooi zicht op de Herðubreið tafelberg, gelegen in het lavaveld Óðáðahraun. Andere auto’s zijn gedurende de dag op 1 hand te tellen. Na een aantal uur rijden door uitzonderlijke landschappen bereik je de plek waar het allemaal om te doen is. De Askja vulkaan. Al is er nog een kleine wandeltocht van ongeveer een half uur nodig. De Askja vulkaan bestaat uit 3 caldera’s. De grootste heeft vroeger in oost-IJsland meer dan 45km3 puimsteen achtergelaten. Het gebied werd veel gebruikt voor de training van astronauten die voor het Apollo-project naar de maan reisden. De uitbarsting in 1875 heeft een kratermeer Öskjuvatn gevormd van bijna 12km2 met een diepte van 220 meter wat het het diepste meer van IJsland maakt. Aan de zijkant van deze krater ligt een nieuwe maar kleinere explosiekrater, Víti. Gevuld met natuurlijk blauw/groen warm water. Als je wilt, kun je erin zwemmen. Omdat het toch een klimmetje naar beneden vergt (en weer naar boven!), hebben wij dat overgeslagen en vooral genoten van de schitterende uitzichten voordat de tocht terug weer werd ingezet.
Regio
  • Ver van de gebaande paden, je komt nauwelijks anderen tegen
  • Je kunt in de kleine krater zwemmen
  • Schitterende uitzichten tijdens de rit ernaartoe
  • De F88 (4x4 nodig) ernaartoe is niet het gele jaar open, meestal alleen in jul, aug, sept
  • Je bent er een hele dag aan kwijt, lange zit
Review geplaatst op 2022-01-23
8
IJsland Zuidelijk Schiereiland
Myrthe Levels was hier 22 Sep 2019
Aan de zuidwestkust van IJsland liggen de Westman Islands (Vestmannæyjar). Een groepje eilanden op 11km van de kust. Heimaey is van deze groep het grootste en enige bewoonde eiland. Je komt er door de veerboot te pakken, die meerdere keren per dag uitvaart. Vanuit Landeyjahofn is het zo'n 30 minuten varen. Omdat wij er geen flitsbezoek van wilden maken, boekten wij ook een overnachting op het eiland. Op het eiland is een aantal accommodaties beschikbaar. Heimaey kent mooie kleurrijke landschappen, mede door het aanwezige vulkanisch gesteente. Dit als gevolg van een uitbarsting van de Eldfell vulkaan op het eiland in 1973. Groen, zwart, rood/oranje, je komt het er allemaal tegen. Naast genoeg wandelopties door de landschappen, zijn verschillende leuke plekken te bezoeken zoals Stórhöfði (meest winderige plek in Europa) en een schitterende zwarte Viking kerk. In de periode april-augustus vindt je er ook veel papegaaiduikers. De terugreis kan je reisschema in de war gooien, weten we uit ervaring. De veerboot terug werd geannuleerd door ruwe zee. Later op de dag ging deze gelukkig alsnog. Maar in plaats van Landeyjahofn naar de veiligere optie Þorlákshöfn. Zo veranderde 30 minuten varen in 3 uur varen, naar een plek die een uur verder rijden van onze volgende bestemming lag. Maar ook dat is reizen natuurlijk. Het gaat niet altijd zoals je had gepland. Desondanks is deze bestemming een grote aanrader als je een keer iets anders wilt dan de gebruikelijke highlights van IJsland.
Regio
  • Overnachting niet perse nodig, goed te doen in 1 dag
  • Amper andere toeristen
  • Auto kan mee op veerboot, maar kan ook achtergelaten worden in de haven (eiland ook goed te voet te verkennen)
  • Makkelijk bereikbaar (bij goed weer), vertrekhaven dicht bij de ringweg
  • Geen gegarandeerde terugkeer op geplande tijdstip / naar zelfde vertrekhaven bij slecht weer
Review geplaatst op 2021-12-02
10
IJsland
Myrthe Levels was hier 20 Sep 2019
IJsland heeft mijn hart gestolen. In september 2019 was dat dan ook de reden voor bezoek 2. Beiden keren met een huurauto een rondje ringweg. Nu denk je misschien, dezelfde route? Zie je dan niet dezelfde dingen twee keer? Het antwoord is ja én nee. Voor een deel zie je dezelfde dingen, want het is immers dezelfde route. Maar in IJsland is zoveel te zien dat het bijna onmogelijk is om alles in één keer te zien. Ook de periode waarin je gaat kan van invloed zijn op hoe je IJsland ervaart. Ga je als er nog pakken sneeuw liggen? Of ga je in / na de zomer? Mensen beperken zich vaak tot het zuiden van IJsland. Maar ook de rest van het land kent veel plekken die het bezoeken meer dan waard zijn. Om er een paar te noemen: - Het mooie pittoresk plaatsje Seyðisfjörður in de Oostfjorden, met een schitterende route ernaartoe - De Myvatn Natura Baths, een goed alternatief voor de Blue Lagoon - De schitterende watervallen Dettifoss en Godafoss, die niet onderdoen voor Gullfoss of Skogafoss in het zuiden - Excursie naar de Aksja vulkaan - Hverir, een sprookjesachtig maanlandschap Mocht je in een periode reizen dat er kans is op het Noorderlicht, dan raad ik de My Aurora Forecast app aan. In de app kun je zien wat de voorspelling is voor de zonneactiviteit (Kp-index). Maar ook waar de plekken zijn zonder bewolking. Hierdoor hebben wij het noorderlicht kunnen zien door ’s avonds in de auto te stappen naar een plek een half uurtje verderop waar volgens de app geen bewolking was.
Bergen
  • alle bezienswaardigheden in de natuur zijn kosteloos
  • schitterende landschappen
  • genoeg mogelijkheden om van de gebaande paden te gaan
  • IJsland is niet goedkoop
Review geplaatst op 2021-11-12
7
IJsland Northeast
Manon Tijmes was hier 01 Jul 2019
Mývatn is een meer in het noordoosten van IJsland en ligt in een zeer actief vulkanisch gebied. Aanrader zijn de Mývatn Nature Baths. Een heel goed alternatief voor Blue Lagoon in het zuidwesten: veel goedkoper en minder druk!
Regio
  • Mooi natuurgebied
  • Betaalbaar
  • Niet te druk
Review geplaatst op 2020-04-16
9
IJsland Snaefellsnes
Myrthe Levels was hier 28 Sep 2018
Mocht je ooit op het schiereiland Snaefellsnes in het stadje Grundarfjördur verblijven en een hapje willen eten. Dan is Bjargarsteinn Mathús een aanrader, gevestigd in een klein huisje in het havengebied. Het restaurant wordt gerund de chef Gunnar Garðarsson, samen met zijn (schoon)familie. Zodra je het kleine restaurantje binnenloopt, voel je de knusse sfeer ervan. Op het menu staan gerechten uit de IJslandse keuken, waarbij het menu aangepast wordt op het seizoen. De focus ligt op lokale producten met een extra nadruk op visgerechten. Proef er verse kreeftensoep of gegrilde kabeljauw. De gerechten zijn niet alleen lekker, maar zien er ook nog eens uit als ware kunstwerkjes. Vanuit het restaurant heb je schitterend uitzicht op het water met op de achtergrond de iconische Mt. Kirkjufell. Mocht je er in de zomermaanden komen, dan kun je plaatsnemen op het terras. Geen zin in avondeten? Ook gedurende de dag kun je er terecht voor koffie, taart of een lichte lunch. Onze eerste keer in IJsland verbleven wij in het hostel naast het restaurant. We hadden alle intenties om gewoon zelf te koken die dagen. Maar toen we dit leuke restaurantje zagen, hebben we die plannen toch maar uit het raam gegooid. Een paar jaar later waren we weer in IJsland met een tweede keer Snaefellsnes (genoeg te zien immers). Aangezien het eerder zo goed was bevallen, zijn we er toen weer naartoe gegaan. En dat was wederom een traktatie. Reserveren deden we door er overdag gewoon even binnen te lopen.
Highlight
  • Prachtige uitzichten vanuit het restaurant
  • Ongelooflijk lekker eten
  • Sfeervol en kleinschalig
  • Als je geen visliefhebber bent, is het wellicht geen aanrader
  • Reserveren is aan te raden
  • Niet goedkoop (maar dat is wel meer het geval in IJsland)
Review geplaatst op 2022-03-11
8
IJsland
LBouwhuis was hier 31 Aug 2018
IJsland. Het land waar je niet om de natuur heen kunt. Wat is het hier fantastisch mooi! We hebben in een reisgezelschap van 4 , een 10 daagse roadtrip gemaakt over dit eiland. Wat een rust. Wat een ruimte. Wat een uitzichten. Ongelofelijk. De overnachtingen hadden we van te voren al vastgezet, waarbij we overnachten in hostels, homstays of huisjes op het platteland. Thuis hadden we al uitgezocht wat we in ieder geval wilden zien en hebben daar onze trip op uitgestippeld. Grootste gedeelte reden we over de Ringweg 1 van IJsland. Een redelijk verharde weg door IJsland (waar je in ieder geval overheen kunt zonder 4x4). 's avonds als we ons weer geinstalleerd hadden bij onze slaapplek, keken we waar we de volgende dag langs zouden komen en wat we mee konden nemen in onze route. Dit bracht ons op de prachtigste plekken. We hadden gelukkig een 4x4, want sommige wegen waren niet meer dan wat kiezels, zand en modder. Wel een hele ervaring. Let er wel op: zonder 4x4 kun je niet overal komen. We hebben onze ogen uitgekeken bij prachtige watervallen, bergen, gletsjers, geisers, vulkanische landschappen afgewisseld door groene weiden waar schapen grazen. Walvissen gespot en continu uitzicht over de oceaan. Prachtig! Waar wel handig is om rekening mee te houden is het weer. Dit kan zo omslaan. Neem daarom waterdichte jas/schoenen mee of regenpak en ponchos. Al heeft het ook wel wat, regen afgewisseld met zon. Voornamelijk omdat we bijna dagelijks regenbogen hebbben gezien!
Bergen
  • Weidsheid
  • Prachtige omgeving
  • Rustig
  • Veel variatie in landschap
  • Uniek
  • Avontuurlijk
  • Richting Golden Circle heel toeristisch
Review geplaatst op 2018-10-16
9
IJsland Zuidelijk Schiereiland
Henk was hier 15 Mar 2018
Let op: in het artikel worden het westelijke schiereiland Snaefellsness, waar o.a. Arnarstapi ligt, en het zuid(west)elijke schiereiland Reykjanes een beetje op een hoop gegooid. Snaefellsness moet prachtig zijn met allerlei landschappen (de IJslanders zeggen dat je daar heel IJsland kan zien), maar het is wel ca. 2,5 uur rijden vanaf Reykjavik en wij hadden helaas geen tijd meer om er vanuit Hafnarfjordur heen te gaan. Een stuk dichterbij echter, en ook heel mooi is Reykjanes met nationaal park Reykjanesfolkvangur. Na nog geen half uur rij je zo een andere wereld in, met o.a. het meer Kleifatvatn en de heetwaterbronnen bij Seltun (Krysuvik). Tweede week januari was het er erg rustig. Het is wel een op sommige punten sterk geaccidenteerde gravelweg, dus een 4WD met winterbanden is ernstig aan te raden als je bij gladheid de helling nog goed op en af wil!
Regio
  • was erg rustig (januari 2017 met matig weer)
  • indrukwekkende heetwaterbronnen
  • prachtig meer dat niet dichtgevroren was
  • vlot bereikbaar vanuit omgeving Reykjavik
  • bij sneeuw of vorst moeilijk rijden voor 2WD
Review geplaatst op 2018-03-15
9
IJsland Zuidland
Ton was hier 15 Mar 2018
De Laugavegur is een 55km lange drie a vier daagse hike die loopt vanuit Landmannalager in het hoogland door gevarieerd landschap naar Porsmork in het zuiden. De hike is eventueel met 2 dagen uit te breiden met de Fimmvorduhals waar je bij de spectaculaire Skogar waterval eindigt. Er lopen enkele toeristische buslijnen door het binnenland waarvan er enkele Landmannalauger aan doen. Dit 'basiskamp' ligt aan de voet van een gestolde lavastroom en heeft zelfs een warm water poel. Het eerste deel gaat over een ca. 1000m hoge pas. Hier kan het flink spoken. Het landschap wordt er gekenmerkt door sneeuwvelden, thermische borrelgaten en mooie vergezichten. Vervolgens daal je af richting Alftavatn met de immense Hattafjell en oude vulkaantoppen aan de horizon. Vervolgens is er een leuke rivier oversteek door ijskoud gletsjerwater en doorkruis je een zandwoestijn. Lopend tussen prachtige gloeiende bergtoppen bereik je een diepe canyon. Via een hangbrug passeer je de kloof waarna je uiteindelijk via één van de zeldzame bosjes van IJsland, Porsmork bereikt. Porsmork ligt aan de voet van de roemruchte Eyjafjallajökull en Katla vulkaan. Kortom een zeer mooie afwisselend avontuur.
Regio
  • Afwisselend spectaculair landschap, ook de rit er naar toe.
  • Goed bewegwijzerd
  • Goed ontsloten met bussen van Reykjavik Excursions
  • Het weer kan ook in de zomer een winters kakrakter hebben.
  • Alleen kamperen op soms drukke campsites.
Review geplaatst op 2018-03-15
9
IJsland
Robgreeve was hier 30 Sep 2017
Een schitterende plek op IJsland waar je zeker naar toe moet. Het is vanuit Reykjavik wel een stuk rijden maar zeker de moeite waard. Als je mazzel hebt en je heb het noorderlicht boven het meer, kan je reis niet meer stuk.
Bergen
  • Schitterende fotografieplek
  • Zeehondjes spotten tussen de ijsschotsen
  • Vele ijsschotsen op het zwarte strand
  • toch wel veel touristen
  • lange afstand vanuit Reykjavik
Review geplaatst op 2017-11-19
9
IJsland
Nurse was hier 31 Aug 2017
Het land van IJs en vuur, een land als geen ander, met wisselende landschappen, watervallen, vulkanen, kokende zwavelpoelen, rokende grond, geisers, gletsjers, ijsbergen en fjorden. Als je via Keflavik naar Reykjavik rijdt en je een bezoek hebt gebracht aan de blue lagoon dan zie veel lava, als het regent kan dat een trieste indruk geven maar al snel als je van Reykjavik naar Vik gaat zie je het landschap veranderen, de zwarte stranden van Vik zijn indrukwekkend, het gletsjer meer van Vatnajökull en de kokende zwavelpoelen van Hverir zijn adembenemend. Als je in de herfst gaat zie het landschap kleuren en heb je kans op het noorderlicht. Het land is een walhalla voor fotograven en natuurliefhebbers. Je reist makkelijk rond en de bevolking is vriendelijk. Je kunt er uitstekend eten echter zijn de restaurants wel aan de dure kant. Ga voor de natuur en geniet van de schoonheid van het land.
Bergen
  • heerlijk eten
  • je kunt bijna zeggen achter iedere berg zie weer een ander landschap
  • dineren en alcohol zijn duur
  • een aantal boodschappen zijn duur
Review geplaatst op 2018-03-31
9
IJsland Westfjorden
CBurgstad was hier 30 Apr 2017
De Westfjorden is het minst bezochte gedeelte van IJsland. Ten onrechte, is mijn mening. In de reisgidsen vind je weinig bezienswaardigheden, en dat klopt ook wel. Alleen de Isafjordur, de hoofdstad van de regio, heeft enkele musea en is uitgangspunt voor mooie boottochten. Maar wat je verder in de Westfjorden treft aan natuurschoon is ongekend! De prachtige route in het noorden langs de vele fjorden, met altijd de met sneeuw bedekte toppen om je heen, al die verschillende kleuren in het landschap, de rust en de ruimte! Bezoek in het noorden, naast Isafjordur, ook Bolungarvik en rij vanaf daar weg 630 naar Skalavik, het meest noordwestelijke puntje. Je waant je daar echt alleen op de wereld. Ontdek dat het mogelijk is om in een tunnel van 7 km een splitsing aan te leggen. En verken de route van het noorden naar het zuiden, over diverse passen, tussen sneeuwhopen door en met spectaculaire uitzichten! Ervaar de schoonheid van de Dynjandi waterval en ga op zoek naar de papegaaiduikers bij de kliffen van Latrabjarg. Deze regio mag je niet overslaan als je IJsland bezoekt!
Regio
  • de prachtige fjorden in het noorden
  • Dynjandi waterval
  • Latrabjarg met de paegaaiduikers
  • Skalavik, meest noordwestelijke puntje
  • prachtige route van noord naar zuid
  • geen stadjes om lang te verblijven
Review geplaatst op 2017-07-18
10
IJsland
Marileen was hier 31 Mar 2017
IJsland is een land wat ik vanwege de prachtige natuur altijd al eens wilde bezoeken. Met fotografie als hobby is het dé plek om te fotograferen. Het was voor het eerst dat ik een reis van twee weken voor mezelf volledig in het teken van fotografie zette. Van tevoren had ik bepaald welke mooie plaatsen ik zeker wilde zien, muziek voor in de auto verzameld en mijn camera een goede schoonmaakbeurt gegeven. De natuur in IJsland heeft me geinspireerd. Het was voor mij ongekend mooi. Het land is gemakkelijk te bereizen (google maps offline) en met een 4WD kun je op alle mooie locaties komen. De wegen zijn prima te berijden. Ik ben een aantal keer off-road geweest, part of the adventure zullen we maar zeggen en goed te doen. Het zuiden vind ik toeristisch, de rest vond ik meevallen, maar ik was er in april. Ik heb in twee weken in rustig tempo een rondje over het eiland gereden. Ik heb nog niets van de Westfjorden en van het binnenland gezien, maar ik kan me goed voorstellen dat dit ooit nog wel gaat komen. IJsland is een duur land. Ik heb mijn ontbijt en lunch telkens in de supermarkt gehaald en ben elke avond uit eten geweest. Mijn gevoel zegt dat dit ongeveer 1,5 keer zo duur is dan ik gewend ben in Nederland. Koken was ook een optie geweest. Ik had mijn reis voorbereid en heb een aantal extra tips van de eigenaren gekregen van de guesthouses waar ik verbleef. Altijd mooi meegenomen. Een aantal highlights die ik nog even wil noemen: Krisuvikurbjarg, Skaftafell en Goðafoss.
Bergen
  • Prachtige natuur
  • Fotogeniek
  • Divers
  • Relatief duur
Review geplaatst op 2017-05-13
8
IJsland Zuidland
Sanderyoho was hier 31 Jan 2017
Prachtig landschap. We hadden geluk met sneeuw, zon en... noorderlicht. In de winter is Reykjavik en het Zuid-Oosten heel goed te doen. Geen toegang voor parken of natuurlijke bezienswaardigheden. Behulpzame mensen en een zeer veilige bestemming. Door de valutakoers is het wel een dure bestemming.
Regio
  • Overzichtelijk
  • Vertrouwd
  • Toeristisch
  • Duur
Review geplaatst op 2017-04-01
10
IJsland Ion-adventure-hotel-nesjavellir
Karinm was hier 31 Dec 2016
Het Ion Adventure hotel ligt vlakbij de welbekende Golden Circle, maar dan in een stukje onontdekt IJsland. Als je van industriële bouw, (h)eerlijk eten en een desolaat landschap houdt, dan is dit je stek! Je bereikt het hotel over een prachtig slingerweggetje, weg van de drukte van de toeristische attracties van de Golden Circle. Eenmaal op de bestemming zie je een betonnen schoenendoos in het landschap opgaan, en de geheel glazen voorpui van het hotel geeft je een prachtig weids uitzicht over het landschap van bergachtige lavavelden. Het hotel staat in de buurt van een geothermische energiecentrale (waar je overigens geen last van hebt) en het mooie buitenzwembad van het hotel wordt met deze energie verwarmd. Een relaxmomentje in de sauna behoort ook tot de mogelijkheden. Als je in de winter gaat, kun je een "Northern Lights Wake-up-call" aanvragen, wij werden midden in de nacht gebeld: het noorderlicht is te zien! Snel naar buiten, wat een magie.
Regio
  • Vlakbij de Golden Circle, maar in een ruig en niet toeristisch gebied
  • Luxe kamers met uitzicht over lavavelden
  • Ligging weg van de drukte
  • Prijs
Review geplaatst op 2018-05-31