bosporus

Turkije is een land gelegen op twee continenten, waarvan het grootste gedeeltet in Azië en de rest in Europa ligt. Er wonen meer dan 74 miljoen inwoners. De Turkse bevolking staat bekend om zijn gastvrijheid, de keuken is verrukkelijk, de kustlijn is prachtig en steden stikken van de spectaculaire kastelen en moskeeën. Het klimaat in bosporus is per regio verschillend. Het binnenland heeft bijvoorbeeld een landklimaat, terwijl de kustgebieden een zeeklimaat hebben.

Het mausoleum van Atatürk en het Museum van de Anatolische Beschaving zijn de belangrijkste punten van de hoofdstad Ankara. Daarnaast zijn er vele parken te vinden in de stad.

De wereldstad Istanbul is een drukke stad, maar wel een must-see met veel bezienswaardigheden waar je zelfs na een dag nog niet alles hebt gezien. Begin met de hoogtepunten zoals de koepelkerk Aya Sofya, de Blauwe Moskee of de aan de oever gelegen Dolmabahçe Paleis. Na het culturele gedeelte, kun je door naar de Grand Bazaar, een paradijs voor shopfanaten.

Izmir ligt langs de kust en aan de andere kant wordt het omringd door bergen. Bezoek de ruïnes van Kadifekale en de oude stad Smyrn. Mis de historische Konan Moskee en de Konan klokkentoren niet. Safanbolu, de stad met meer dan duizend monumenten heeft de status van beschermd historisch bouwwerk en staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Bursa met de schilderachtige houten huisjes en minerale bronnen is ook een bezoek waard, net zoals de geel gekleurde stenen huizen van Mardin gebouwd tegen de heuvel. Vanaf het bergplateau heb je schitterend uitzicht.

Het natuurwonder van Pamukkale, de witte kalksteenterrassen waar water uit hete bronnen overheen loopt. Het is erg wonderbaarlijk en moet je gezien hebben. Als je toch daar bent, wijk dan uit naar de nabijgelegen antieke stad Hierapolis.

Je kunt in bosporus ook optimaal van zon zee en strand genieten. Men gaat graag naar de Turkse Rivièra met de populairste badplaatsen Alanya en Side. Voor smaragdgroene kust, blauw water, witte stranden moet je naar de Lycische kust. Deze kust heeft verschillende leuke plekken zoals Marmaris bijvoorbeeld met vele winkeltjes en gezellig uitgaangsleven, de door groen omringde Içmeler, de ruines van Kaya Köy, de Saklinkentkloof of de stad Caunos. Aan de Egeïsche kust vind je zon, strand, cultuur en natuur. Een bestemming voor strandvakanties, maar ook voor culturele excursies. De plaatsen als Bodrum en Gümbet zijn hier populair.

Turkije biedt vermaak voor iedereen!

Informatie over bosporus

Laat kaart zien