Turkije image

Turkije


Populaire bestemmingen

Turkije
Azië
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Steden, regio's en highlights in Turkije

Turkije kent tal van plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Wil je weten waar je binnen Turkije naartoe moet en wat je echt niet mag missen? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste regio's, steden en bezienswaardigheden in Turkije. Waar gaat jouw volgende vakantie naartoe?

Wat zegt de community

(5)
Bekijk reviews >
Columbus Travel special: reisfotografie

Til je reisfoto's naar een hoger niveau

Columbus Travel special: reisfotografie

€ 7,50

Je vakantiefoto's verbeteren? Probeer deze persoonlijke praktische tips van Columbus Travel-oprichter en -fotograaf Louise ten Have

Bestel

Reisinspiratie

Van onze community

Sky full of balloons
Sky full of balloons
Cappadocië
Tim Schoenmakers

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Turkije van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Turkije dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Als Nederlander heb je geen visum nodig voor landen binnen de Europese Unie, het Schengengebied en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor de landen daarbuiten heb je meestal wél een visum nodig. Met een visum krijg je toestemming om een land binnen te gaan en er voor bepaalde tijd te verblijven. Na het verstrijken van de einddatum moet je het land weer verlaten hebben. De meeste reizigers maken gebruik van een toeristenvisum met een beperkte geldigheid. In sommige gevallen kun je je visum aan de grens kopen. In de meeste gevallen is het echter aan te raden om je visum al voor aanvang van je reis te regelen. Visa worden afgegeven door de landen zelf, en zijn (online) te regelen via de respectievelijke ambassade of een visumdienst.
  Check snel of je een visum nodig hebt voor jouw reisbestemming.

 • Aanbevolen vaccinaties voor Turkije:

  - DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

  - Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

  Het vaccinatie advies van Turkije kan van gebied tot gebied verschillen. In veel landen is de kans op een ziekte afhankelijk van het seizoen dat je op reis gaat. Raadpleeg daarom de checklist van de GGD.  

  Columbus Travel raadt de vaccinatieservice van Reisprik aan.

  Wil je weten hoe je veilig op reis kunt, lees dan ons artikel ‘veilig op vakantie: wat je kunt doen tegen ziektes en andere risico’s op reis’. Met deze gezondheidswijzer ben je beter voorbereid en ga je ontspannen op reis. 

 • Munteenheid: nieuwe turkse lira (YTL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag

  23 april – Dag van het Kind
  Herdenking van de eerste vergadering van de Turkse republiek. Kinderen nemen op deze dag plaats op de burgemeesterszetel. Het doel is om de toekomst van de komende generaties onder de aandacht van politici te brengen.

  19 mei – Jeugd en sportdag
  Herdenking van de landing van Atatürk in 1919. Sinds 1938 worden er op deze dag grote sportevenementen gehouden in stadions.

  18 juni t/m 17 juli – Ramadan
  Vastentijd voor de moslims en wordt gezien als zuivering van de ziel en als bedanking voor Allah voor hetgeen wat hij gegeven heeft.

  18 t/m 20 juli – Suikerfeest
  Viering van het einde van de Ramadan met allerlei zoetigheid.

  30 augustus – Dag van de overwinning
  Herdenking van de dag van de overwinning van Turkije op Griekenland in 1922.

  29 oktober – Dag van de Republiek
  Feestdag ter ere dag dat de Turkse Republiek werd gesticht in 1923.

  10 november – Herdenking Mustafa Kemall Atatürk
  Herdenking van de dag dat Atatürk overleed. Er wordt een minuut stilte gehouden, auto’s staan stil en voetgangers blijven stilstaan op straat. Later lopen schoolkinderen mee in een optocht met vlaggen.

  23 t/m 26 september - Offerfeest
  Ter nagedachtenis aan Abraham worden er deze dag overal schapen geslacht. Abraham was bereid zijn zoon op te offeren aan God, maar op het laatste moment werd de jongen vervangen door een schaap.

 • Turkije – welke stekker heb je nodig?

  Ga je op reis naar Turkije, dan is het goed vooraf te checken welke stekkers in Turkije gebruikt kunnen worden voor het stopcontact. En of het nodig is om een reisstekker of wereldstekker mee te nemen. In veel landen worden namelijk andere stekkers en stopcontacten gebruikt dan in Nederland, waardoor je je meegebrachte apparatuur niet zou kunnen gebruiken. Vaak is het daarom onvermijdelijk om een verloopstekker of een wereldstekker (waarmee je in de meeste landen uit de voeten kunt) te kopen. Ons advies: als je meerdere reizen maakt, koop meteen een goede wereldstekker. Dan ben je klaar voor al je reizen want overal in de wereld zijn andere stopcontacten, en je apparatuur heeft toch electriciteit nodig.

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Turkije is Ankara.
  Het oppervlak van Turkije is 1,2x Frankrijk.
  De gesproken taal/talen: Turks.