Turkije image
Turkije image Turkije image

Turkije

Reviews

Turkije
Azië
RMW74

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
10
Turkije Istanbul
Wij zijn in alle jaargetijden hier geweest van maart, tot hoogzomer en in het naseizoen. Net buiten het hoogseizoen is de temperatuur aangenamer als je actief wilt zijn en het is er dan iets minder druk. Maar er zijn altijd veel mensen in deze miljoenenstad (inwoners en toeristen). Istanbul zelf is een geweldig mooie stad, waar voor iedereen iets te vinden is, cultureel is er een overvloedig aanbod, teveel om op te noemen. Voor fotografen is het een walhalla, er is voor iedereen wel iets: van straatfotografie, portretten, gebouwen tot natuur rondom de grote Bosporusrivier. Ook dit gebied zou ik zeker niet overslaan bij een bezoek aan Istanbul. En nadat je alle must sees gezien hebt, die zeker de moeite waard zijn, ga dan ook eens van de gebaande paden af en bezoek het Istanbul van de inwoners. Na 5 bezoeken zijn wij er nog steeds niet uitgekeken en ondanks wat mensen soms zeggen, over het algemeen is de bevolking van Istanbul heel vriendelijk en behulpzaam. Wij hebben er tot nu toe alleen maar leuke ervaringen opgedaan.
Stad
  • Fotografisch een topstad
  • Veel cultuur
Review geplaatst op 2019-10-31
9
Turkije Pamukkale
Nikki was hier 30 Apr 2018
Het is een mooie plek nu komt de “maar” vanuit bodrum hebben wij dit geboekt via een straat tentje en ook de grotere reis buros verkopen het als heel mooi dat je om 06.00 vertrekt dat klopt dan moet je nog heel lang wachten op Fransen Duitsers ets je gaat naar een muffe tent om te eten die overigens veel te duur is en geen kwaliteit levert dan is het al bijna10.00 uur en dan nog een demonstratie over potjes bakken zo niet boeiend en ook niet waar je je tijd aan vergooien wil lijkt me dan om 13.00 uur kom je eindelijk aan! Om te haasten je onder te dompelen in een zwembad wat ook nog 6 euro kost pp je haast je om wat fotos te maken en vervolgens snel naar de bus na 2uurtjes en 30min gehaast te hebben Relaxed???? Nee mooi ja we hebben nog niet de helft kunnen zien en vervolgens de lunch die je”gratis” er bij hebt is niet helemaal gratis vieze lokatie en te zwijgen over het personeel dan verplicht naar een mode show wat een lachertje is weer om geld uit je zakken te kloppen en dan ben je er nog niet we keren terug naar dat rot restaurant waar we het ontbijt konden afnemen niemand wacht daar op we zijn moe en erg teleurgesteld we hebben betaald voor een bus tocht langs plekken waar ze geld willen verdienen niet om ons een onvergetelijk mooie dag te geven 06.00 zijn we vertrokken en tegen 22.00 uur verwachten we terug te zijn in het hotel ik schrijf dit tijdens de rit terug (lol) < niet Ik wens iedereen een mooie trip maar vraag alles na en laat je niet in de maling nemen
Stad
  • Mooi
  • Oplichtingen
Review geplaatst op 2018-05-07
8
Turkije Marmaris
m was hier 15 Mar 2018
Hotel Golden Rock ligt direct aan zee en aan de wandelpromenade. Het is een all inclusieve hotel. Een mooi klein hotel dat absoluut niet massaal is. Je loopt direct de winkelstraat of de boulevard op. Je kan lopen naar Marmaris of met de taxiboot voor 1 euro. Ook kan je naar Icmeler een leuke badplaats met een erg leuk centrum. Het centrum van Marmaris met een kleine jachthaven is erg leuk om even een r=terrasje te pakken of wat te eten. Heb je een appartement in Marmaris dan kan je overal eten. Langs de wandelpromenade zijn alleen maar restaurants. Van Marmaris kan je oversteken naar het Griekse eiland Rhodos. Ook is het leuk om naar Dalyan te gaan om schildpadden te kijken. De omgeving is mooi groen toe de Turkse Riviera waar alleen maar strand en hotels zijn. Het hotel was goed. Alles goed overzichtelijk. Ook in het restaurant waar je heerlijk kon eten. Het eten buiten tussen de middag stelde niets voor. Dan kon je beter naar binnen gaan waar het altijd goed was. Ook de kamers waren prima. De bar beneden was niet gezellig. Buiten kon je heerlijk zitten en over zee kijken. De Hamam was prima maar hebben betere gezien. Al met al een fijn hotel met een goede ligging en prijs kwaliteit verhouding.
Stad
  • centraal
  • hamam,bar
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Turkije Cappadocië
De Ihlaravallei ligt ten zuiden van de stad Aksaray en is de groene uitzondering in het droge landschap van Cappadocië. De vallei ligt in een kloof, die in de loop van eeuwen uitgesleten is door de Melendir rivier en is omringt door hoge, loodrechte rotswanden, waarin meer dan 60 kerken en rotskapellen verscholen liggen. De kerken met de mooiste fresco’s zijn te vinden tussen Ihlara en Belisirama. Het is soms wel een klim om bij een kerk te komen, maar zeker de moeite waard. Het begin van de wandeling is in Selime, de afdaling naar beneden gaat eerst over een stoffig paadje en daarna over gevallen rotsblokken, maar hierna is er een goed begaanbaar pad (met af en toe een groot rotsblok waar je overheen moet). Aan het begin van de tocht zijn kleine, maar prachtige watervallen te zien, hierna volg je de rivier, verdwalen is onmogelijk. Soms is er een brug over de rivier, zodat je afwisselend in de zon en in de schaduw kunt lopen. Onderweg is het genieten van een oase van rust. Je hoort alleen de wind in de bomen en het ruisen van het water. De afstand die afgelegd wordt, is ongeveer 15 km, dit kan je in drie tot vier uur lopen (is afhankelijk van de hoeveelheid kerken je onderweg wilt zien). De vallei staat weliswaar in de Lonely Planet maar wordt amper bezocht, wij hebben er uren alleen gelopen. Dit komt waarschijnlijk door de bereikbaarheid. Je kunt er wel komen, maar je moet er wel moeite voor doen. Tip: neem voldoende water mee. Er zijn geen voorzieningen.
Highlight
  • prachtige hike door een prachtig gebied
  • avontuurlijk
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • mooie kerkjes en fresco's
  • rustig
  • niet voor mensen die slecht ter been zijn
  • geen voorzieningen
  • kan er heet zijn
  • lastig om te bereiken
Review geplaatst op 2019-08-14
8
Turkije
Hotel Golden Rock ligt direct aan zee en aan de wandelpromenade. Het is een all inclusieve hotel. Een mooi klein hotel dat absoluut niet massaal is. Je loopt direct de winkelstraat of de boulevard op. Je kan lopen naar Marmaris of met de taxiboot voor 1 euro. Ook kan je naar Icmeler een leuke badplaats met een erg leuk centrum. Het centrum van Marmaris met een kleine jachthaven is erg leuk om even een r=terrasje te pakken of wat te eten. Heb je een appartement in Marmaris dan kan je overal eten. Langs de wandelpromenade zijn alleen maar restaurants. Van Marmaris kan je oversteken naar het Griekse eiland Rhodos. Ook is het leuk om naar Dalyan te gaan om schildpadden te kijken. De omgeving is mooi groen toe de Turkse Riviera waar alleen maar strand en hotels zijn. Het hotel was goed. Alles goed overzichtelijk. Ook in het restaurant waar je heerlijk kon eten. Het eten buiten tussen de middag stelde niets voor. Dan kon je beter naar binnen gaan waar het altijd goed was. Ook de kamers waren prima. De bar beneden was niet gezellig. Buiten kon je heerlijk zitten en over zee kijken. De Hamam was prima maar hebben betere gezien. Al met al een fijn hotel met een goede ligging en prijs kwaliteit verhouding.
Land
  • centraal
  • hamam,bar
Review geplaatst op 2016-09-25
8
Turkije Istanbul
Tijdens ons bezoek aan Istanbul stond Basilica Cisterna hoog op ons verlanglijstje van te bezoeken bezienswaardigheden. Van een aantal bezienswaardigheden hadden wij van te voren gezegd daar zo vroeg mogelijk te willen zijn,, zodat je de minste hinder ondervindt van andere toeristen. Ook Basilica Cisterna behoorde tot dit lijstje. Eenmaal afgedaald in de catacomben zijn verlichte zuilen fotogeniek en je waant je even in een andere wereld. Als ik het goed heb is er een soort stop, dat wanneer er te veel mensen binnen zijn, er niemand meer wordt toegelaten. Ik weet dit niet zeker omdat wij er vroeg waren en er misschien 20 personen voor ons waren.
Stad
  • Fotogenieke locatie
  • Kan druk zijn
Review geplaatst op 2018-05-02
8
Turkije
Bodrum is een gezellige havenstad met veel keus aan toeristenwinkeltjes en eetgelegenheden. Maar voor een reiziger met andere belangstelling valt er ook volop te genieten. Ik denk daarbij aan het imposante kruisvaarderskasteel, mooie moskeeën waar je als niet moslim ook naar binnen mag, Turkse badhuizen, een gezellige, grotendeels overdekte markt en opgravingen uit de oudheid. Toen heette de stad nog Halicarnassus. Daar stond ooit één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Dat was het grafmonument voor de heerser Maussollos. Zo ontstond het woord mausoleum. In het museum kun je nog een kleine replica bewonderen. Een erg leuke excursie vanuit Bodrum is een dagje naar het Griekse eiland Kos, dat op ongeveer een uur varen afstand ligt.
Land
  • Veel variatie
  • Twee landen dicht bij elkaar
  • toeristisch in het centrum
Review geplaatst op 2016-11-28
8
Turkije
Antalya staat bekend als de populaire vakantiebestemming en ik dacht dat ik de stad daarom beter kon mijden. Maar eenmaal daar ontdekte ik de charme van enkele delen van de moderne stad en vooral van de oude haven en het kleine historische deel Kaleici. Antalya heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 2e eeuw v Chr. Het was een drukke havenstad en cultureel kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Nog veel historische gebouwen en zaken herinneren aan die tijd. Vanaf de oude stadsmuur kijk je op de kronkelende straatjes en pittoreske oude huizen die heel dicht op elkaar gebouwd staan. Veel huizen hebben die oude gestapelde kleine dakpannen. Kaleici is leuk om rond te wandelen, heeft veel kleine boetieks, herbergen en goedkope pensions. En natuurlijk is er de oude haven, die niet groot is en vooral nog gebruikt wordt voor toeristentochtjes per houten jacht naar de watervallen of naar het Rat-eiland. Verder zijn er wat vissers aan het werk met hun netten. Het is er erg sfeervol, relaxed en leuk eten en drinken, alle (vis)restaurants hebben een terras. Behalve toeristen zie je er ook bewoners en Turkse toeristen langs de haven flaneren of zitten op het terras. Ontdek de charme van de oude haven, het is er echt heel mooi en 's avonds zijn de stadsmuren in de haven mooi verlicht.
Land
  • Sfeervolle haven
  • Boottochten te maken
  • Leuke cafés en restaurants
  • Historische oude stad
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
8
Turkije Antalya
Antalya staat bekend als de populaire vakantiebestemming en ik dacht dat ik de stad daarom beter kon mijden. Maar eenmaal daar ontdekte ik de charme van enkele delen van de moderne stad en vooral van de oude haven en het kleine historische deel Kaleici. Antalya heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 2e eeuw v Chr. Het was een drukke havenstad en cultureel kruispunt van Europa, Azië en het Midden-Oosten. Nog veel historische gebouwen en zaken herinneren aan die tijd. Vanaf de oude stadsmuur kijk je op de kronkelende straatjes en pittoreske oude huizen die heel dicht op elkaar gebouwd staan. Veel huizen hebben die oude gestapelde kleine dakpannen. Kaleici is leuk om rond te wandelen, heeft veel kleine boetieks, herbergen en goedkope pensions. En natuurlijk is er de oude haven, die niet groot is en vooral nog gebruikt wordt voor toeristentochtjes per houten jacht naar de watervallen of naar het Rat-eiland. Verder zijn er wat vissers aan het werk met hun netten. Het is er erg sfeervol, relaxed en leuk eten en drinken, alle (vis)restaurants hebben een terras. Behalve toeristen zie je er ook bewoners en Turkse toeristen langs de haven flaneren of zitten op het terras. Ontdek de charme van de oude haven, het is er echt heel mooi en 's avonds zijn de stadsmuren in de haven mooi verlicht.
Stad
  • Sfeervolle haven
  • Boottochten te maken
  • Leuke cafés en restaurants
  • Historische oude stad
  • Toeristisch
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Turkije Lycische kust
Tijdens onze rondreis door Turkije verbleven we een aantal dagen in Olympos, van oorsprong een belangrijke Lycische stad. Van de oorspronkelijke stad zelf is weinig over, maar vind je hier nog wel ruïnes van een theater, badhuizen met mozaïeken, een basiliek en een tempelpoort. Deze historische restanten liggen verspreid in een dal waar een rivier doorheen loopt, veel is overwoekerd door groen of nog niet opgegraven. Als je de rivier volgt kom je vanzelf langs alle opgravingen en eindig je tenslotte bij de zee waar de rivier in uitmondt. Vooral de legendes en de resten van verschillende culturen geven een extra waarde aan deze omgeving en dit in combinatie met een mooie groene omgeving en een helderblauwe zee maakt een bezoek aan dit gebied tot een must. Er zijn verschillende hostels waar je kunt overnachten. Deze bestaan uit vrijstaande houten huisjes op palen en een restaurant. De hostels hebben een hoog hippie-gehalte, met jaren 60 muziek, lounge-vlonders en waterpijpen en zijn alleen te bereiken met een dolmus of taxi. In de nabije omgeving zijn geen pinautomaten, dus zorg dat je hier genoeg contant geld bij je hebt. Olympos is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Via het restaurant kun je excursies regelen naar de Chimaera vlammen (het eeuwige vuur) en de baai van Adrasan, wat één van de best bewaarde geheimen van de Turkse Rivièra is.
Regio
  • Buiten de gebaande paden
  • Eco-accomodatie
  • Combinatie cultuur/natuur
  • Sfeer
  • Prima uitvalsbasis
  • Weinig fasciliteiten
Review geplaatst op 2016-09-24
8
Turkije Istanbul
De Galatatoren: Je komt niet direct in de wijk Beyoğlu terecht bij een trip naar Istanbul, en als je er komt is het vaak het Taksim-plein, het toeristen-trammetje of de grote moderne winkelstraat. De Galatatoren zie je overal prominent bovenuit steken als je in de omgeving van de Galatabrug bent, maar niet iedereen komt er in de buurt om hem van dichtbij te bekijken, laat staan te beklimmen. Je bereikt de toren lopend vanaf Taksim. Je kunt met de lift (bijna) naar boven, dan nog 2 trappen, en dan heb je een fenomenaal 360° uitzicht over Istanbul. Het entreebedrag voor de lift in de toren bedraagt 13 TL. In de toren een is een café-restaurant en een nachtclub-restaurant met elke avond een Turkse show. De Galatatoren is in 528 als houten vuurtoren gebouwd. In 1348 door de Genuese Christea Turris herbouwd. In 1453 in het bezit van het Ottomaanse keizerrijk en in die periode behoorlijk gehavend en in 1510 gerestaureerd. Aan de basis zijn de muren wel 3,75 meter dik, maar aan de top nog slechts 20 cm. Na een grondige restauratie die 3 jaar duurde werd de huidige toren in 1967 geopend.
Stad
  • Magnifiek uitzicht over de stad, de Bosporus en de Gouden Hoorn.
  • Leuke omgeving
  • Niet veel toeristen
  • niet rolstoeltoegankelijk
Review geplaatst op 2020-04-13
9
Turkije Bosporus
Als je voor het eerst een trip naar Istanbul maakt, dan ben je vooral druk met het bezoeken van de bekende highlights. Heb je wat meer tijd dan is een boottocht over de Bosporus aan te raden. Als je langs de kade van Eminönü loopt wordt je overladen met aanbiedingen voor de Bosporus tour, erg leuk, je kunt op meerdere locaties kaarten kopen (kost ca. 10 TL pp) en ieder uur instappen voor een ca. 2 uur durende boottocht langs de bezienswaardigheden aan de Europese oever tot de 2de Bosporusbrug en dan weer terug langs de Aziatische zijde en de Leandertoren naar de Galatabrug. Als je nog een hele dag over hebt neem dan een ‘full Bosphorus tour’, kaarten koop je o.a. bij het eerste gebouw vanaf de Galatabrug voor 25 TL pp. Je vaart dan om 10:30 uur, deze veerboot doet onderweg nog een 5-tal stops tot je na ruim 1,5 uur bij het dorpje Anadolu Kavaği vlak voor de Zwarte Zee bent. De veerboot blijft hier bijna 3 uur liggen wachten en in die tijd heb je de gelegenheid om naar de ruïne van het Yoros kasteel (uit de Romeinse tijd) boven op de berg te lopen. Boven heb je een magnifiek uitzicht over de Bosporus en de Zwarte Zee. Onderweg heerlijk vis (of iets anders) eten bij een van de vele restaurantjes met een magnifiek uitzicht op het terras alvorens terug af te dalen naar de boot die ligt te wachten om je om 3 uur ’s middags terug te brengen naar Istanbul.
Regio
  • heerlijke boottocht, + mooie wandeling met prachtige uitzichten
  • iets anders dan door de stad slenteren
  • kan wel druk zijn, met vnl. lokale toeristen.
Review geplaatst op 2020-05-07
8
Turkije Istanbul
Mooie tocht is de Gouden Hoorn op naar Eyüp Sultan, een van de heiligste plaatsen van Istanbul. Je vertrekt van Eminönü, vlakbij de Galatabrug. De lokale veerboot vertrekt 1x per uur en kost 2 TL naar de laatste halte. Bij Eyüp stap je uit bij de oude Galatabrug (in 1910 door de Duitsers gebouwd en na de vervanging in 1992 hierheen gesleept, ligt nu onder een blauw-groene verflaag te verkommeren) en dan is het zo’n 10 minuten lopen naar de moskee van Eyüp. Onderweg passeer je een straatje vol met kraampjes met religieuze souvenirs en de Sultansgraven. Vrouwen moeten in de moskee hun hoofd en benen bedekt hebben, en moeten direct naast de ingang de trap op naar boven, of buiten blijven. Voorbij de moskee kun je over de grote begraafplaats de heuvel op lopen naar het Pierre Loti café. Mooie wandeling met prachtige uitzichten over Eyüp, Istanbul en de Gouden Hoorn. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven, dit is helaas wel erg toeristisch en het terras van het café is ook drukbezocht. Het café is genoemd naar zijn beroemdste gast schrijver Pierre Loti (1850-1923) die hier een aantal beroemde romantische boeken geschreven heeft. Kijk nog even binnen naar de authentieke inrichting, foto’s en lithografieën, en het keukentje met prachtige tegelkachel en kolen gestookte boiler. Terug over de begraafplaats naar beneden kun je ook nog even de wijk inlopen, hier vind je nog een gezellige winkelstraat en voldoende eetgelegenheden. Dan weer met de veerboot terug naar Eminönü.
Stad
  • Omgeving van Eyüp Sultan nauwelijks toeristen
  • Mooie wandeling over de begraafplaats
  • Jammer dat het restaurant zó toeristisch is.
Review geplaatst op 2020-05-30
9
Turkije Istanbul
Ondergrondse Basiliek: Als je eens wat anders wilt in Istanbul, ideaal als het regent, of te heet is om in de stad rond te lopen, kun je de Basilica Cisterne of Yerebatan Sarnici bezoeken. Ingang is een klein gebouw aan het begin van de Yerebatan Caddesi, iets westelijk van de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee, en de ligging is onder het Hippodrome. Als je de trappen afdaalt (na een kaartje gekocht te hebben) kom je in enorme onderaardse gewelven, 140 bij 70 meter met 336 zuilen van 9m hoog, 12 rijen met 28 zuilen waarop het fraaie bogendak van bakstenen rust. Dit onderaardse waterreservoir werd door de Byzantijnse keizer Justianus (527-565) vanaf 532 gebouwd. Het water kwam via een aquaduct (restanten ook nog te zien in de stad) uit het Belgrado-woud. De wanden en de bodem zijn 4,8 meter dik en de totale oppervlakte van het gewelf is 9800 vierkante meter, en het kan bijna 100.000 ton water bevatten. 2 zuilen staan op marmeren Medusa-hoofden, en er zwemmen ook enorme vissen rond. Later werd het nog gebruikt als waterreservoir voor het Topkapi-paleis. Daarna is het bouwwerk in de vergetelheid geraakt tot de 16de eeuw, toen mensen in huizen in de buurt van de Hagia Sofia water uit putten konden halen en zelfs vissen vangen. De eerste renovering vond in 1723 plaats, De tweede eind 19de eeuw. Bij een laatste restauratie en reiniging 1985-1987 werden er platformen en paden op steigers aangelegd. Nu kun je er dus onder muzikale begeleiding en fraaie verlichting doorheen lopen.
Stad
  • Prachtige locatie voor fotografen
  • Een bijzonder historisch bouwwerk
  • Om de hitte van de stad ontvluchten
  • Ook ideaal tijdens slecht weer
  • geen
Review geplaatst op 2020-06-16
10
Turkije Cappadocië
De mooiste streek van Turkije die je niet mag missen in Centaal Anatolië. De landstreek Cappadocië is een van de grootste natuurwonderen, de streek is meer dan 30 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Het bestaat uit tufsteen en kalksteen die met een verschillende snelheid zijn geërodeerd tot een bijzonder grillig landschap. In deze typische tufsteenkegels zijn veel woningen en kerken uitgehakt die tot de jaren ’50 van de vorige eeuw nog bewoond werden. (een enkele wordt nog steeds bewoond, en is soms ook te bezoeken) In Göreme staat een openluchtmuseum met een groot aantal grotkerken die je nog kunt bezoeken sommige met prachtige Byzantijnse Fresco’s. Er zijn ook nog een aantal ondergrondse steden te bezoeken (je moet geen engtevrees of last van je rug hebben, want je moet door nauwe gangen kruipen). Deze hele landstreek staat inmiddels op de UNESCO’s werelderfgoedlijst. Ik vind Cappadocië de mooiste streek van Turkije om te bezoeken. Ook heel erg mooi om te doen is een ballonvaart maken bij zonsopkomst!
Highlight
  • Sprookjesachtig mooi
  • Voor liefhebbers van bizarre landschappen
  • Je mag beschilderde kerken niet fotograferen
Review geplaatst op 2020-02-20