Thailand feestdagen

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Thailand, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

Wil je tijdens je reis niets missen van de nationale feestdagen en festivals in Thailand, bekijk dan onderstaand overzicht van de belangrijkste feestdagen. Want op je vakantie, mag een feest of festival natuurlijk niet ontbreken. Op officiële feestdagen kunnen winkels en kantoren gesloten zijn en is het soms moeilijk om te reizen. Bekijk hier onder het actuele overzicht van alle feesten:

1 januari – Nieuwjaarsdag

2e zaterdag van januari - Kinderdag
Dit feest wordt door heel Thailand gevierd. Kinderen onder de veertien kunnen deelnemen aan de feestelijkheden. Er zijn dan allerlei dingen open waar kinderen voor niets of voor de halve prijs naar binnen mogen.

4 maart – Makha Bucha Dag
Tijdens deze dag wordt ook gevierd dat Boeddha zijn laatste leringen gaf en bereikte het laatste ‘Nirvana’ of ‘Parinibbhana’, waar zijn geest werd gescheiden van het fysieke lichaam.

6 april – Chakri-dag
Op 6 april 1782 kwam de huidige dynastie (de Chakri-dynastie) in Thailand aan de macht. Op deze dag wordt wordt er officiëel gevlagd en vinden er traditionele ceremonies plaats, zoals het leggen van bloemen en kransen bij de vele standbeelden van de koningen in het Huis van Chakri. Het is ook een vrije dag.

13 t/m dinsdag 15 april – Songkran (Thais Nieuwjaar)
Songkran is het traditionele Thaise Nieuwjaar. In de grote steden duurt het vaak drie dagen tot een week. Songkran wordt ook wel "het feest van het water" genoemd omdat gedurende de drie dagen iedereen elkaar nat mag gooien met water. Veel mensen vooral uit Bangkok gaan terug naar hun dorp om daar samen met familie Songkran te vieren.

15 t/m 17 april – Boeddhistisch Nieuwjaar
Drie daagse viering van het boeddhistishe nieuwjaar beginnend op de laatste dag (de volle maan) van de hindoe-maand Chaitra.

1 mei – Dag van de Arbeid
Herdenking van de inzet van de vakbeweging en de sociale en economische prestaties van werknemers.

5 mei  - Herdenkingsdag
Op 5 mei 1950 wordt Rama IX tot koning van Thailand gekroond. Hij is momenteel de langst zittende monarch ter wereld.

1 juni – Visakha Bucha Dag
Herdenking van drie belangrijke gebeurtenissen: de geboorte, verlichting en overlijden van Boeddha

11 juli – Asalha Puja
Asalha Puja herdenkt de eerste preek van Gautama Boeddha, de Dhammacakkapavattanasutta, die hij gaf aan de (eerste) groep van (vijf) discipelen in Sarnath, India.

30 juli  – Asanha Bucha Dag
De dag dat Boeddha zijn eerste preek aan zijn vijf volgelingen gaf. Op deze dag start ook de vastentijd in het  Boeddhisme.

12 augustus 2014 – Verjaardag van Koningin Sirikit
Koningin Sirikit’s verjaardag is net als in Nederland (bij de koning) een nationale feestdag. Op die dag wordt dan niet alleen haar verjaardag gevierd maar dat wordt gecombineerd en met dat feest wordt dan ook nog eens Moederdag gevierd. Haar verjaardag op 12 augustus is dus een bijzondere dag waarop alle overheidsdiensten en banken gesloten zijn.

8 oktober – Pavarana
(Kathina-dag) Pavarana is een belangrijke feestdag in het boeddhisme, en markeert het einde van de vassa, de traditionele observatie van het regenseizoen door boeddhistische monniken. Het valt gewoonlijk op de volle maan van oktober.

23 oktober – Chulalongkorn Dag
Op deze nationale feestdag wordt het overlijden van Koning Chulalongkorn (Rama V) herdacht. Koning Chulalongkorn wordt beschouwd als een van de grootste koningen van Thailand. Zijn regeerperiode van 1868 tot 1910 werd gekenmerkt door uitgebreide sociale en economische ontwikkeling, waaronder de afschaffing van de slavernij.

5 december – Verjaardag Koning Bhumibol Adulyadej
De verjaardag van Bhumibol is tegelijkertijd ook vaderdag in Thailand. De dag waarop veel mensen hun vader mee uiteten of naar een film nemen. Ouders staan in Thailand op een voetstuk. Normaal spreekt de langstzittende vorst op zijn verjaardag zijn volk toe.

10 december Dag van de Grondwet
In 1974 is Thailand een constitutionele monarchie geworden.

Informatie over Thailand

Meer Thailand inspiratie

'175365' door gorke '175365' door gorke

ThailandBangkok

ThailandBangkok

Schoolreis

gorke

Deze klas was op schoolreis in Muang Boran het grootste openluchtmuseum van Thailand.

'275537' door Remie '275537' door Remie

ThailandSukhothai

ThailandSukhothai

Zittende buddha

Remie

In de oude tempel stad zagen we vele buddha beelden en zo ook deze. Na vele foto's van beelden te hebben gemaakt (frontaal). Dacht ik eens een foto van onder te maken met de lucht als achtergrond

'435840' door JMoerkens '435840' door JMoerkens

ThailandChiang Mai

ThailandChiang Mai

Goud Waard

JMoerkens

In 2010 belandde ik per toeval op een imposante ceremonie die drie dagen zou duren, ten gelegenheid van de crematie van één van Noord-Thailands hoogste monniken. Een lange periode van rouw werd afgesloten en het leven van de monnik werd in dankbaarheid gevierd. Zijn lichaam werd in een prachtige parade rondom een tempel gedragen. De parade bestond uit honderden monniken en dragers van symbolische voorwerpen. Een prachtig beeld! Een enorm 'schip' was gebouwd als laatste plaats voor de monnik. Deze werd op de derde dag in zijn geheel in brand gestoken, waarbij enorme hoeveelheden vuurwerk werden afgestoken. Het geheel werd massaal bijgewoond door de Thaise bevolking en zelfs nationale televisie. Deze ervaring is mij goud waard. Deze foto behoort tot mijn favorieten van deze ceremonie. Hij symboliseert voor mij de bijzondere respectvolle en mysterieuze sfeer die om de ceremonie heen hing. Ook de foto is voor mij goud waard. Of het ook mijn favoriete reisfoto is, kun je lezen in mijn Top 10 Reisfavorieten. ;-)

Bekijk alle foto's en tips