Sur

Sur is de hoofdstad van de Omaanse regio Asj Sjarqiyah South, in het noordoosten van Sur. De stad ligt aan de Golf van Sur en de Khor al-Batha lagune. Rond de stad vind je twee forten: het Sunaysilah fort en het Bilad Sur fort. Tegenwoordig geniet Sur vooral bekendheid door de bouw van dhows (boten).

Informatie over Sur

Beste foto's & tips van Sur

'513918' door saskiahamminga '513918' door saskiahamminga

OmanSur

OmanSur

Traditionele dhow boo

saskiahamminga

Tijdens onze rondreis door Oman komen we langs de plaats Sur aan de kust. Deze plaats staat bekend om de werven waar ze de traditionele Dhow boten maakten. Deze boten werden eeuwenlang gebruikt voor de handel. Nu zijn er aan de laguna in Sur nog maar een paar werven in gebruik, omdat de vraag enorm is gedaald. Je kunt hier een kijkje nemen hoe deze mooie houten boten gebouwd worden.

'553377' door marcvankessel '553377' door marcvankessel

OmanSur

OmanSur

Omani Dhows

marcvankessel

De dhow is een traditioneel Arabisch schip dat ondanks de geringe grootte een aanzienlijke vrachtcapaciteit heeft. De havenstad Sur in Oman staat onder meer bekend om zijn Dhow factory. Het is, voor zover ik weet, ook nog de enige plaats in Oman waar ze helemaal met de hand worden gebouwd. Gek genoeg is het terrein vrijelijk te betreden, en maakt niemand zich druk wanneer je daar, met fototoestel en al, door de in aanbouw zijnde boten loopt. De Dhows op de foto liggen in de lagune achter de fabriek. Ik weet het niet zeker, maar waarschijnlijk liggen ze daar te wachten op onderhoud.

'251178' door movos '251178' door movos

OmanSur

OmanSur

SINKHOLE

movos

De prachtige route van Muscat naar Sur vertoont veel afwisseling en voert je langs ruige bergketens, wadi’s en stranden. Op een paar kilometer van de kustlijn stuiten we op een apart water-fenomeen: een sinkhole oftewel een “open” grot tot waar het zeewater reikt.

Laat kaart zien