Iran

Iran is een land in het Midden-Oosten en heeft ruim 80 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn onder andere: Irak, Turkije en Afghanistan. Het land grenst ook aan water, zoals de Perzische Golf, Kaspische Zee en de Golf van Oman. Sinds de revolutie in 1979 is Iran een Islamitische republiek. Vanaf eind jaren negentig veranderde er onder leiding van de hervormingsgezinde president Khatami veel, en ten goede. De politieke situatie in het land blijft echter laveren tussen hervormingen en repressie. De laatste jaren is Iran beter toegankelijk geworden voor buitenlanders.

De hoofdstad Teheran wordt omringd door bergen. Bezoek het Paleis van de Sjah, gelegen onderaan de Alborzgebergte . Het paleis zelf is niet groot, maar het is zeker de moeite waard. Binnen vind je muurschilderingen, tapijten en je kunt zien hoe de laatste Sjah Reza leefde. Vergeet niet door de tuinen met uitzicht op de bergen te wandelen.

Als je in het voorjaar gaat dan is de Golesten Paleis een aanrader. Het was het koninklijke vertrek van diverse vorsten en je kunt er de troon bekijken, windtorens en verschillende architectuur. Ben je meer geïnteresseerd in archeologie dan moet je naar het Nationale Museum, waar allerlei opgravingen te zien zijn. Een bezoek aan de bazaar mag ook niet ontbreken.

Er zijn meerdere boeiende steden om te bezoeken, bijvoorbeeld de Yazd , het voormalig centrum van Zarathoestra. Dit was de leer die voor de Islam als officiële godsdienst gold. Met name het oude stadsgedeelte met de kronkelige straatjes en verscholen binnenplaatsen zijn bijzonder. De mooiste stad van Iran is volgens velen zonder twijfel Esfahan. Het hoogtepunt is het Khomeiniplein waar de blauwe, mooie moskee Eman staat. De gekleurde tegels en mozaïeken maken de moskee tot een waar bezienswaardigheid.

Het traditioneel bergdorpje Masuleh die tegen de helling, waar je huisjes met platte daken en steile straatjes aantreft, Ghom de heilige stad, de culturele Isfahan en een excursie naar de verlichtte Ali Sadr grotten mag ook niet vergeten worden.

Kish is een van de tien eilanden in de Perzische Golf, vlak voor de kust van Iran . Het hele eiland is bezaaid met enorme shoppingcentra, die letterlijk dag en nacht open zijn. Maar Kish heeft ook prachtige stranden en duikmogelijkheden. Omdat het eiland een special status heeft, heb je geen Iraans visum nodig. Het eiland is dan ook een goede optie voor een uitstapje vanuit de regio, bijvoorbeeld vanuit Bahrein, Qatar, Oman of Dubai.

Achter het eenzijdige beeld van Iran als land van godsdienstwaanzinnigen gaat een samenleving schuil vol tegenstrijdigheden en diversiteit. Iraniërs zijn heel vriendelijk en gastvrij zijn, dat maakt het reizen erg prettig.

Informatie over Iran

Alle highlights van Iran

Beste foto's & tips van Iran

'509383' door Bowral '509383' door Bowral

Iran

Iran

De waterpijproker

Bowral

Vorig jaar hebben wij door het wonderschone Iran gereisd met een auto met chauffeur en gids. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen route en programma bepaald en bovendien kun je stoppen wanneer en waar je maar wilt. Wij hebben de reis via het internet bij een Iraanse touroperator geregeld. De uiteindelijke kosten waren zelfs lager dan die van een vanuit Nederland georganiseerde groepsreis! Bij de samenstelling van de route stond voor mij van te voren vast dat we een bezoek aan de legendarische stad Bam zouden brengen. Bam is een van oudste bewoonde steden ter wereld. De prachtige ommuurde oude binnenstad behoorde samen met Persepolis tot de toeristische ‘parels’ van Iran. Tot in december 2003 het noodlot toesloeg in de gedaante van een vernietigende aardbeving waarbij meer dan 25.000 mensen om het leven kwamen. Naast dit tragische verlies van mensenlevens, werd ook de oude citadel voor een groot deel verwoest. Dit laatste was voor de UNESCO aanleiding om in 2004 de citadel van Bam op de werelderfgoedlijst te plaatsen. Hierdoor konden de restauratiewerkzaamheden adequaat worden opgepakt. Hoewel ze hiermee nog lang niet klaar zijn, heeft de oude stad alweer een groot deel van zijn glorie terug. Ook is er inmiddels veel nieuwbouw naast de citadel gepleegd. En dat brengt me bij de bovenstaande foto. Het is een fraai uitgevoerde muurschildering van een nieuw restaurantje waar je niet alleen wat kunt eten, maar ook aan een waterpijp kunt lurken. Onze gids was zodanig onder de indruk van de schildering, dat ze spontaan de conversatie met de tevreden goedlachse waterpijproker aanging …

'533335' door Mathilde '533335' door Mathilde

Iran

Iran

Oud

Mathilde

We waren in het uiterste zuiden van Iran op het eiland Qeshm in de Perzische Golf. Je vaart daar in ongeveer een uur naar toe met een catamaran vanuit de havenplaats Bandar Abbas. We zagen op Qeshm een weinig bijzonder oud Portugees fort en reden naar Bandar Laft . Dit dorpje wordt beschreven als is een prachtig voorbeeld van hoe de dorpen in de Perzische Golf er vroeger uitzagen. Het slaperige stadje staat bekend om z'n vele windtorens (badgirs). Vanaf de heuvel achter de stad heb je een mooi zicht op het stadje met de achterliggende zee. Wij waren er aan het begin van de middag, het was heel warm en het stadje was inderdaad zeer slaperig, eigenlijk was er niemand te bekennen. Alleen deze aandoenlijke oude man liep over een pleintje langs een muur met mooie teksten. Ik kan Bandar Abbas en Qeshm niet tippen als plekken waar je heen zou moeten gaan, tenzij je heel graag de Minab of Bandari vrouwen wilt zien met hun bijzondere gezichtsmaskers.

'560477' door Dianadm '560477' door Dianadm

Iran

Iran

Rudkhan in de wolken

Dianadm

Verborgen in de bossen van noordelijke provincie Gilan ligt Qal'eh Rudkhan, een middeleeuwse vesting uit de pre-islamitische tijd. Het kasteel ligt op twee bergtoppen en is te bereiken via een trap van 1024 treden, een pittige klim van ruim 3 km via een kronkelende route door het bos. Pas de laatste meters voor de top wordt toegangspoort van het kasteel zichtbaar. Qal'eh Rudkhan is de oudste bakstenen vesting van Iran en is prachtig bewaard gebleven. Via een wandelpad kun je het complex van alle kanten bewonderen en dan zie je pas hoe enorm groot het is, de muren rond het kasteel zijn meer dan 1.5 km lang. Wij bezoeken het kasteel de ochtend na een hele dag regen. De wolken hangen nog laag rond bergtoppen, wat wel voor een mysterieuze setting zorgt. Door de regen zijn de bemoste traptreden spekglad, over de afdaling doen we daarom net zolang als de klim naar boven. Helemaal vervelend is de terugtocht overigens niet. Rudkan is een attractie voor Iraanse toeristen en zij hebben massaal hun kleedjes uitgerold langs de trap. Om de paar meter is er wel een familie die een praatje met je wil maken.

Praktische informatie over Iran

 • Officiele website
  [url="http://www.irantrip.com" target=_blank]www.irantrip.com[/url]
 • Beste reistijd
  aprili en mei & september en oktober
 • Internet extentie
  ir
 • Hoofdstad
  Teheran
 • Aantal inwoners
  68 miljoen
 • Oppervlakte
  2,4x Frankrijk
 • Reistijd
  5:20
 • Talen
  Perzisch
 • Religie
  sjiisme
 • Tijdsverschil
  2,5 uur later
 • Tijdverschil
  2,5 uur later
 • Telefooncode
  98
 • Voltage
  230
 • Reisadvies
  negatief in bepaalde gebieden, de overige gebieden moet je waakzaam zijn
 • Visum
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyphus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Teheran (THR)
 • Nationale feestdagen
  1 april Dag van de Republiek

Kaart van Iran en omgeving

'Couchsurfing in Iran'-auteur over illegaal couchsurfen

Couchsurfing is een wereldwijd online platform waarop hosts gratis slaapplaatsen aanbieden. De ideale manier om met locals in contact te komen dus. De Duitse couchsurfer Stephan Orth maakt gebruik van de service in minder voor de hand liggende landen, zoals Iran. Hij schreef er een boek over en deel...

Couchsurfing is een wereldwijd online platform waarop hosts gratis slaapplaatsen aanbieden. De ideale manier om met locals in contact te komen dus. De...

Slapen onder de sterren in de woestijn van Iran

Iran heeft jungles, bergen en kustlijnen. Maar het hart van het land wordt bepaald door een magisch landschap van zand, steen en rots.

Iran heeft jungles, bergen en kustlijnen. Maar het hart van het land wordt bepaald door een magisch landschap van zand, steen en rots.