Iran

Iran is een land in het Midden-Oosten en heeft ruim 80 miljoen inwoners. De aangrenzende landen zijn onder andere: Irak, Turkije en Afghanistan. Het land grenst ook aan water, zoals de Perzische Golf, Kaspische Zee en de Golf van Oman. Sinds de revolutie in 1979 is Iran een Islamitische republiek. Vanaf eind jaren negentig veranderde er onder leiding van de hervormingsgezinde president Khatami veel, en ten goede. De politieke situatie in het land blijft echter laveren tussen hervormingen en repressie. De laatste jaren is Iran beter toegankelijk geworden voor buitenlanders.

De hoofdstad Teheran wordt omringd door bergen. Bezoek het Paleis van de Sjah, gelegen onderaan de Alborzgebergte. Het paleis zelf is niet groot, maar het is zeker de moeite waard. Binnen vind je muurschilderingen, tapijten en je kunt zien hoe de laatste Sjah Reza leefde. Vergeet niet door de tuinen met uitzicht op de bergen te wandelen.

Als je in het voorjaar gaat dan is de Golesten Paleis een aanrader. Het was het koninklijke vertrek van diverse vorsten en je kunt er de troon bekijken, windtorens en verschillende architectuur. Ben je meer geïnteresseerd in archeologie dan moet je naar het Nationale Museum, waar allerlei opgravingen te zien zijn. Een bezoek aan de bazaar mag ook niet ontbreken.

Er zijn meerdere boeiende steden om te bezoeken, bijvoorbeeld de Yazd, het voormalig centrum van Zarathoestra. Dit was de leer die voor de Islam als officiële godsdienst gold. Met name het oude stadsgedeelte met de kronkelige straatjes en verscholen binnenplaatsen zijn bijzonder. De mooiste stad van Iran is volgens velen zonder twijfel Esfahan. Het hoogtepunt is het Khomeiniplein waar de blauwe, mooie moskee Eman staat. De gekleurde tegels en mozaïeken maken de moskee tot een waar bezienswaardigheid.

Het traditioneel bergdorpje Masuleh die tegen de helling, waar je huisjes met platte daken en steile straatjes aantreft, Ghom de heilige stad, de culturele Isfahan en een excursie naar de verlichtte Ali Sadr grotten mag ook niet vergeten worden.

Kish is een van de tien eilanden in de Perzische Golf, vlak voor de kust van Iran. Het hele eiland is bezaaid met enorme shoppingcentra, die letterlijk dag en nacht open zijn. Maar Kish heeft ook prachtige stranden en duikmogelijkheden. Omdat het eiland een special status heeft, heb je geen Iraans visum nodig. Het eiland is dan ook een goede optie voor een uitstapje vanuit de regio, bijvoorbeeld vanuit Bahrein, Qatar, Oman of Dubai.

Achter het eenzijdige beeld van Iran als land van godsdienstwaanzinnigen gaat een samenleving schuil vol tegenstrijdigheden en diversiteit. Iraniërs zijn heel vriendelijk en gastvrij zijn, dat maakt het reizen erg prettig.

Alle highlights van Iran

Beste foto's & tips van Iran

'211350' door leonvanmaenen '211350' door leonvanmaenen

Iran

Iran

Hare Heiligheid Fatim

leonvanmaenen

Fatima al-Masumeh was op weg naar haar broer Imam Reza in Khurasan toen ze tijdens haar reis in 816 n.Chr. in Qom overleed. Op de plaats waar ze stierf werd ze begraven. In de 17e eeuw werd op deze plaats een moskee gebouwd dat al snel een pelgrimsplaats werd en de tweede heiligste stad van Iran (Mashad is de heiligste stad waar haar broer Imam Reza ligt begraven). Sinds de middeleeuwen is Qom altijd het theologisch centrum van het land geweest. Ook Ayatollah Khomeini heeft hier theologie gestudeerd en verhuisde na de revolutie in 1979 naar Teheran.

'212312' door nwvand '212312' door nwvand

Iran

Iran

Nomade vrouw

nwvand

In het Zagros gebergte in de omgeving van Shiraz (Provincice Fars) wonen nomaden van de Quashqa'i stam. De nomade vrouwen van deze stam dragen zeer kleurrijke lange gelaagde jurken maar geen chador.

'212316' door nwvand '212316' door nwvand

Iran

Iran

Lappendeken

nwvand

Op onze tocht door het Zagros gebergte tussen Esfahan en Shiraz stuiten we op deze groene oase. Dit kleine vlakke stukje grond langs de rivier is verdeeld in terassen en wordt geirrigeerd om een hoge opbrengst te krijgen. het dorp is op een moeilijker te irrigeren stukje van de berghelling gebouwd en heeft een prachtig uitzicht.

Praktische informatie over Iran

 • Officiele website
  [url="http://www.irantrip.com" target=_blank]www.irantrip.com[/url]
 • Beste reistijd
  aprili en mei & september en oktober
 • Internet extentie
  ir
 • Hoofdstad
  Teheran
 • Aantal inwoners
  68 miljoen
 • Oppervlakte
  2,4x Frankrijk
 • Reistijd
  5:20
 • Talen
  Perzisch
 • Religie
  sjiisme
 • Tijdsverschil
  2,5 uur later
 • Tijdverschil
  2,5 uur later
 • Telefooncode
  98
 • Voltage
  230
 • Reisadvies
  negatief in bepaalde gebieden, de overige gebieden moet je waakzaam zijn
 • Visum
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Douane
  Visum verplicht en moet vooraf geregeld worden
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyphus indien langer dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Teheran (THR)
 • Nationale feestdagen
  1 april Dag van de Republiek

Kaart van Iran en omgeving

'Couchsurfing in Iran'-auteur over illegaal couchsurfen

Couchsurfing is een wereldwijd online platform waarop hosts gratis slaapplaatsen aanbieden. De ideale manier om met locals in contact te komen dus. De Duitse couchsurfer Stephan Orth maakt gebruik van de service in minder voor de hand liggende landen, zoals Iran. Hij schreef er een boek over en deel...

Couchsurfing is een wereldwijd online platform waarop hosts gratis slaapplaatsen aanbieden. De ideale manier om met locals in contact te komen dus. De...

0