Teheran

Teheran is de hoofdstad van Teheran. De stag ligt in het noorden van het land, aan de voet van de Elboers. Beroemd zijn de bazaar in het zuiden van de stad en de vele markten die Teheran telt. Maar sla de Pauwentroon van de Perzische sjahs in het Golestan Paleis ook zeker niet over.

Informatie over Teheran

Beste foto's & tips van Teheran

'319776' door herman m '319776' door herman m

IranTeheran

IranTeheran

Azadi-toren

herman m

Passend bij de Dag van de Architectuur 2011 plaats ik deze foto van een Iraans symbool, ontworpen door architect Hossein Amanat, die hierin elementen van zowel Sassanidische als islamitische architectuur heeft verwerkt. Het is onderdeel van het Azadi cultureel complex, staande in het midden van het Azadi-plein in Teheran. Er zijn diverse fonteinen rond de toren en er is een museum op kelderniveau. Het iconische Monument des Martyrs in Algiers (gebouwd, 1982) is beïnvloed door dit monument. Het monument bestaat uit wit marmer uit de regio Esfahan; er zijn achtduizend blokken steen gebruikt. De feitelijke bouw van de toren is uitgevoerd en begeleid door de meester- steenhouwer van Iran, Ghaffar Davarpanah Varnosfaderani. De inhuldiging vond plaats op 16 oktober 1971, dit ter herdenking van het 2500-jarig bestaan van het Perzische Rijk. Deze Poort van Iran werd aanvankelijk uitgeroepen tot de Shahyad Toren, wat verwijst naar de toen heersende shah. Na de islamitische revolutie in 1979 werd de naam veranderd in Azadi-toren. Azadi betekent vrijheid. Daarmee is het uitgegroeid tot een symbool van herleving van Iran. De toren is 50 meter hoog.

'170433' door coco '170433' door coco

IranTeheran

IranTeheran

Stiekem roken

coco

Voor vrouwen in Iran is het taboe als zij in het openbaar roken.

'492249' door corriedewinter '492249' door corriedewinter

IranTeheran

IranTeheran

Rozentuinpaleis

corriedewinter

Op 7 juli 2013 werd in Iran het heugelijke feit gevierd dat het Golestan Paleis in Teheran, de hoofdstad van Iran, op de Werelderfgoedlijst werd geplaatst. De president van Iran en andere hoogwaardigheidsbekleders waren bij de feestelijke viering aanwezig. Uit het Unesco rapport: ‘Het weelderige Golestan paleis is een meesterwerk uit het Qajaren tijdperk. Het toont de succesvolle integratie van vroegere Perzische kunstnijverheid en architectuur met Westerse invloeden. Golestan is gebouwd rond een tuin met zwembaden en plantgebieden en vormt een van de oudste groepen gebouwen in Teheran. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot de hoofdstad maakte. De meest karakteristieke kenmerken en ornamenten dateren uit de 19e eeuw. Het paleis werd een centrum van Qajari kunst en architectuur en is tot op de dag van vandaag een bron van inspiratie voor Iraanse kunstenaars en architecten.’ Vandaag de dag fungeert het Golestan Paleis met haar vele bijgebouwen voornamelijk als museum. In het paleis, waar je niet mag fotograferen, zie je hoe de verschillende families leefden, je ziet o.a. een replica van de beroemde pauwentroon en de vele geschenken die de sjah in de loop der jaren tijdens staatsontvangsten kreeg aangeboden. Je ziet kromzwaarden, schilderijen, een theeservies en wat niet al. In 1963 hebben Koningin Juliana, Prins Bernhard en Prinses Beatrix hier gelogeerd. De kamers en salons hadden toen al centrale verwarming, vrij uitzonderlijk voor die tijd. Om de gasten zich te laten thuis voelen werden westerse schilderijen opgehangen, zoals bos- en zeegezichten. Ik heb niet kunnen achterhalen wat het koninklijk paar heeft meegebracht. Misschien een Delftsblauwe tulpenvaas? De buitenkant van de gebouwen vind ik het mooiste. Overal spiegels en zoals hier mozaïek met grotere beschilderde tableaus binnenin. Je blijft kijken!

Laat kaart zien

Laatste Teheran artikelen