Isfahan

Op een bijzondere locatie in de oase van het Iraanse hoogland is Isfahan gebouwd. In de stad ligt de Meidan Enam, een van de grootste pleinen ter wereld. Daarnaast vind je er twee beroemde moskeeën: de Masjid-i-Sjah, met kleurrijke tegels, en de Masjid-i-Sjeik-Lutfullah, een moskee met een beroemde blauwe koepel. Daarnaast zijn er nog meer bekende gebouwen zoals de ‘twee bewegende torens’.

Informatie over Isfahan

Beste foto's & tips van Isfahan

'494942' door reiscoureur '494942' door reiscoureur

IranIsfahan

IranIsfahan

Mooiste plein van Ira

reiscoureur

Meidan Emam plein met uitzicht op de Masjede Emam moskee, in Isfahan - Iran. Het is één van de grootste en mooiste pleinen van de wereld met prachtige bouwwerken. Zoals, aan de oostkant, de Sheikh Lotfollah moskee, aan de westkant het Ali Qapo paleis met de muziekkamer en in het midden de prachtige fontein. Aan de noordzijde vind je de ingang van de Qeisarieh Bazaar. Zeer de moeite waard om hier voldoende tijd voor uit te trekken om alles kunnen bezichtigen.

'516955' door corriedewinter '516955' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Romantische plek bij.

corriedewinter

Tegen de avond lopen we weer naar de Si-o-Seh Brug over de Zayandehrivier, waar de zwanenwaterfietsen nu stil liggen. Toch is het nog druk bij de brug met de 33 bogen. Boven op de brug flaneert jong en oud, het ie er heel gezellig op vrijdagavond.Veel jongelui staan wat te praten onder de brug en kijken terloops naar de dames die hier gezellig zitten te kletsen. Jongens en meisjes die niet getrouwd zijn, mogen alleen met een chaperonne erbij met elkaar praten, maar in het donker zijn er iets meer mogelijkheden. Het is ook fijn dat er weer water in de rivier staat; het betekent dat er genoeg water is om de landbouwgronden te bevloeien. Er is vaak een groot tekort, dan wordt de rivier afgedamd, wat nog het geval was in 2013 en 2014.

'519399' door corriedewinter '519399' door corriedewinter

IranIsfahan

IranIsfahan

Iwan op het Meidan...

corriedewinter

Op het Meidan Emam plein staat een van de mooiste moskeeën van Iran. De naam van de moskee is in de loop der jaren veranderd van Moskee van de Sjah (Masjid-i-Sjah) of Koningsmoskee naar Moskee van de imam (Ayatollah Khomeini). Sjah Abbas de Grote liet de moskee in 1611 bouwen ter vervanging van de Vrijdagmoskee van Isfahan. De bouw zou bijna 20 jaar duren, maar toen had hij ook wat moois laten neerzetten. Hier zie je de ingang (iwan) die evenwijdig loopt aan het plein Meidan Emam, met links en rechts een dubbele galerij. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw. Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Als je de foto vergroot zie je bloemmotieven, sterren en religieuze teksten. Ik heb niet op mijn rug gelegen om de foto te maken; een uitklapbaar schermpje is dan heel handig. Voor het grotere geheel: http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/iran/isfahan/reisreporter/fotos/511952.html

Laat kaart zien