Alborzgebergte

Als je aan Alborzgebergte denkt, denk je waarschijnlijk aan alles behalve aan skiën. Toch zijn er meer dan twintig skiplaatsen in het land. Het Alborzgebergte leent zich hier goed voor. Dit hooggebergte bevindt zich in het noorden van het land, tussen de Kaspische Zee en het Hoogland van Alborzgebergte.

Informatie over Alborzgebergte

Beste foto's & tips van Alborzgebergte

'501678' door corriedewinter '501678' door corriedewinter

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

Ook dit is Iran

corriedewinter

Langs de eindeloze hoofdwegen die dwars door de woestijn voeren is niet zoveel te zien, dus ik zit hoofdzakelijk te lezen als we onderweg zijn. Dan wordt het landschap interessanter: we rijden langs uitlopers van het Zagrosgebergte. De barre weersomstandigheden zie je duidelijk terug in de lagen van het gesteente. Je kunt heel goed bergbeklimmen en - wandelen in Iran. Onze vrouwelijke gids Shima Samiei gidst ook in de bergen.Bijkomend voordeel voor vrouwen is dat je dan geen hoofddoek op hoeft! Meer info bij shima.samiei@gmail.com of nl.wikiloc.com/routes/wandelen/iran-islamitische-republiek

'559459' door Dianadm '559459' door Dianadm

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

Rijstvelden in de...A

Dianadm

Het Alborzgebergte heeft het perfecte klimaat voor het verbouwen van rijst. Het is één van de natste regio’s van Iran en de temperatuur ligt hier een stuk lager dan in de rest van het land. Het gebied is goed voor twee oogsten per jaar en werkelijk ieder plekje wordt benut. De rijstvelden liggen op veel plaatsen gewoon tussen de bebouwing. Begin mei worden de jonge rijstplantjes uitgezet. Eén voor één worden de kratjes met jonge aanplant naar voren geschoven en worden de plantjes in de grond gezet. Dit is normaal al zwaar werk, maar nu door de onafgebroken regen nog eens extra zwaar. Maar de dames werken stug door en gelukkig stopt het aan het eind van de middag met regenen.

'560653' door Dianadm '560653' door Dianadm

IranAlborzgebergte

IranAlborzgebergte

De Chalus road

Dianadm

Het Alborz gebergte ligt in het noorden van Iran en strekt zich zo’n 900 km uit van Azerbaijan in het westen tot de provincie Khorasan in het oosten. Het gebergte heeft een gemiddelde hoogte van 3000 meter met als uitschieter de Damavand, die met 5671 meter de hoogste berg van Iran is. Het is een prachtig gebied voor bergbeklimmers en wintersporters, maar inmiddels ook bekend bij natuurliefhebbers die hier op zoek gaan naar Perzische luipaarden, beren of wolven. Echt ontdekt door het toerisme is het echter niet, dat is te merken zodra we stoppen in een dorpje waar men duidelijk nog niet aan (westerse) toeristen gewend is. Vanaf Teheran nemen we de Chalus road, die bekend staat als één van de mooiste wegen van Iran en na de Kandevan tunnel overgaat van een rechte snelweg in een kronkelende B-weg. Deze brug vind je bijna direct na de tunnel, hij ligt over de Safid, de rivier die samen met de andere rivieren van dit gebied voor de watervoorziening van Teheran zorgen. De rit door de bergen is prachtig en door onze enthousiaste uitroepen stopt onze chauffeur waar het maar kan. Echt haast moet je hier niet hebben maar het landschap is ook veel te mooi om zomaar doorheen te rijden.

Laat kaart zien