Iran reviews

8
Iran Kerman
Henk-Jan was hier 15 Mar 2018
Waar de meeste mensen die naar Iran gaan alleen de bekende steden (Isfahan, Shiraz, etc) bezoeken is Kerman wat mij betreft een pareltje. De stad bezit een oude bazaar die gezellig druk is, maar ook tijdstippen heeft dat het lekker rustig is. Verder liggen er meerdere rotsbergen in de stad waardoor je met een korte klim naar boven een prachtig stadspanorama hebt. Ten oosten van de stad ligt een prachtige stenen vallei in de woestijn genaamd de Kalouts, een variant op Monument Valley, maar dan gratis.
Stad
  • Rustig
  • Geweldig theehuis
  • Oude prachtige bazaar
  • Weinig toeristen
  • Trein- en busstation liggen uit centrum
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Iran
Fietser was hier 30 Apr 2017
Nu gaan. De mensen zijn nog ongelooflijk vriendelijk en gastvrij. Waar dan ook. Stan en platteland. Ik heb gefietst van Trabiz naar Isfahan. De mensen waren overweldigend. Warm en gastvrij. Nooit opdringerig. Heb de mensen in mijn hart gesloten.Meer dan eens wordt een beeld van een land bepaald door de media.
Land
  • Gastvrij
  • gemeend vriendelijk
  • absoluut veilig waar dan ook. Dag en nacht
  • geen enkel probleem met overheid.
  • landschappelijk was het iets minder.
Review geplaatst op 2017-07-31
9
Iran
li-anne was hier 31 Mar 2017
Zonsondergang in de Dasht-e-Kalouts, de stad van steen. Een van de heetste plekken op aarde, de nasa heeft hier ooit een temperatuur op de grond gemeten van 70 graden celcius! Toen wij er waren was het slechts 35 graden, dus een meevallertje.
Land
  • Zeer apart landschap
  • Bloedheet
Review geplaatst op 2017-11-23
9
Iran
Toen ik afreisde naar Iran vroeg iedereen heb je geen schrik en iedereen zei dat ik voorzichtig moest zijn. Maar mijn beeld over Iran is veranderd. Er zijn voorschriften die wij ons niet kunnen voorstellen en die zij ook anders zouden willen. Maar het is er zeker niet zo streng dan ik dacht. In de grote steden lopen de meeste jonge vrouwen met de hoofddoek zover mogelijk naar achter op het hoofd en hebben heel veel make-up op. Je ziet veel vrouwen in de straten en op de pleinen. Ze mogen ook een auto besturen. Ondanks het verbod zie je vele stelletjes in de theehuizen en parken. Ik heb geen oproepen gehoord tot gebed en op vrijdag lopen de moskeeën ook leeg. Het verkeer in de steden is chaotisch maar de wegen tussen de steden zijn in zeer goede staat. In vele steden zijn er prachtige pleinen en mooie tuinen verder is het landschap dor met rotswoestijn en verschillende bergketens. Wat mij het meeste is opgevallen is de vriendelijkheid, openheid van de bevolking en we werden met open armen ontvangen.
Land
  • vriendelijkheid
  • mooie architectuur
  • fiere bevolking
  • oude cultuur
  • goede hotels en lekker eten
  • vrouwen met sluier
Review geplaatst op 2017-02-15
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
De prachtige woestijnstad Yazd is het bezoeken meer dan waard. Sterker nog; het mag niet ontbreken als je naar Iran gaat. Marco Polo schreef al over deze stad en het oude centrum is één van de trekpleisters voor toeristen. Laat dat je niet afschrikken, want dat betekent alsnog dat je bijna de enige buitenlander bent, vooral als je van de 'hoofdstraat' afwijkt. De oude stad is helemaal opgebouwd uit leem en dit geeft Yazd het karakter wat het heeft. Stoffige straatjes, theehuisjes (bezoek vooral Ahkskhuneh)en oude koopmanshuizen met een vijver als patio, die nu omgebouwd zijn tot hotels (Hotel Kohan en Silk Road zijn hier voorbeelden van. Kun je ook bezoeken als je geen gast bent). Ook de windtorens, de 'badgirs', zijn een bekend beeld in de skyline van Yazd (vanaf de bibliotheek heb je een mooi dakterras en een prachtig uitzicht). Deze torens zorgen voor verkoeling en is dus de ouderwetse airconditioning. Ik heb er onder gestaan: doe mij de badgirs maar! Ook in de omgeving van Yazd is genoeg te doen. Verschillende forten en excursies naar de woestijn zijn te boeken of zelf te ondernemen. Yazd heeft een stoffig karakter, maar dat maakt het juist zo mooi en beslist niet saai!
Land
  • Prachtig centrum
  • Woestijnstad
  • Architectuur
  • Historie
  • Verdwalen in gangetjes
  • Paar dagen zoet
  • Je kan verdwalen... niet dat dat erg is.
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Iran Kerman
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Trekpleisters in de omgeving
  • Oude bazaar
  • Goed te bereiken
  • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
10
Iran Teheran
De ene na de andere verrassing valt je ten deel in deze miljoenenstad. In het begin denk je, hoe ga ik me hier doorheen worstelen, hoe kan ik iets te zien krijgen. Punt 1, ben er van overtuigd dat je nooit alles kunt zien en punt 2 een goede voorbereiding doet wonderen, ook al reis je alleen. De stad heeft heel bijzondere plekken die je makkelijk kunt gaan bekijken of te voet (afhankelijk waar je slaapt)of met de prachtige metro. Voor de dames onder de reizigers, ga eens in de dameswagons zitten, een absolute openbaring. Binnen afzienbare tijd ben je omringt door vriendelijke dames die alles van je willen weten. De coupé is vrij snel omgetoverd tot bazaar, een unieke happening. Ga naar het skigebied van Tonchal, ga naar de bazaar, ook op de vrijdag als alles gesloten is, is het een unieke om doorheen te lopen. Vlakbij is het prachtige Golestan paleis. Plannen in deze stad is essentieel, nogmaals je kunt niet alles zien, maar wel heel veel beleven en je verwonderen.
Stad
  • goede transportmogelijkheden
  • vriendelijke, behulpzame bewoners
  • de bazaar
  • de paleizen en musea
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Iran
HenkJanKlaver was hier 31 Mar 2016
In Kerman komen is geen avontuurlijke onderneming. Gewoon met het openbaar vervoer (bus en trein) is zeer makkelijk. Het leukste is echter om te liften (Dit geldt voor heel Iran). Tijdens mijn lift ben ik afgezet voor de bazaar, één van de oudste van Iran. En dat zegt wat. Kerman laten veel toeristen liggen, vanwege de locatie. Juist dit maakt het extra interessant (zoals zo vaak). De mensen staren je aan omdat ze niet echt gewend zijn aan witte gezichten, en vaak spreken ze je ook aan uit nieuwsgierigheid. De stad ligt midden in de woestijn en wordt omringd door prachtige gebergten. Vlakbij heb je de tuinen van Mahan, maar vooral de Kaluts, rotsvormingen in de woestijn, zijn een bezoekje waard. De stad zelf bezit ook een aantal juweeltjes, waaronder het theehuis in de bazaar. Één van de meest authentieke plekjes van Iran wat mij betreft. Ook dat zegt wat, want die heeft Iran nogal veel. Op het eerste gezicht is Kerman misschien een doorsnee stad die je makkelijk kan laten liggen op je trip, maar overdenk dit, want het kan zomaar je grootste verrassing worden.
Land
  • Weinig toeristen
  • Trekpleisters in de omgeving
  • Oude bazaar
  • Goed te bereiken
  • Uit 'de route' als je weinig tijd hebt
Review geplaatst op 2017-01-04
10
Iran
De ene na de andere verrassing valt je ten deel in deze miljoenenstad. In het begin denk je, hoe ga ik me hier doorheen worstelen, hoe kan ik iets te zien krijgen. Punt 1, ben er van overtuigd dat je nooit alles kunt zien en punt 2 een goede voorbereiding doet wonderen, ook al reis je alleen. De stad heeft heel bijzondere plekken die je makkelijk kunt gaan bekijken of te voet (afhankelijk waar je slaapt)of met de prachtige metro. Voor de dames onder de reizigers, ga eens in de dameswagons zitten, een absolute openbaring. Binnen afzienbare tijd ben je omringt door vriendelijke dames die alles van je willen weten. De coupé is vrij snel omgetoverd tot bazaar, een unieke happening. Ga naar het skigebied van Tonchal, ga naar de bazaar, ook op de vrijdag als alles gesloten is, is het een unieke om doorheen te lopen. Vlakbij is het prachtige Golestan paleis. Plannen in deze stad is essentieel, nogmaals je kunt niet alles zien, maar wel heel veel beleven en je verwonderen.
Land
  • goede transportmogelijkheden
  • vriendelijke, behulpzame bewoners
  • de bazaar
  • de paleizen en musea
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Iran
We hebben lang met het idee over een Iranreis rondgelopen, maar Thomas Erdbrink trok ons over de streep met zijn reportage en verhalen. Anderen vroegen, waar gaan jullie heen? Maar vooral, is dat wel veilig? Het land van de superlatieven. Niets is wat het lijkt, een land vol tegenstellingen, zoals Thomas liet zien. Skiën op 3700m, wandelen in de woestijn, struinen door een bazaar, bezoeken van heilige plekken.Prachtige steden als, Yazd, Shiraz, Kashan, Esfahan en meer. Maar vooral met volle teugen genieten van de onvergetelijke ontmoetingen met de mensen,mooi, open, vriendelijk, behulpzaam en nieuwsgierig, heerlijk. De glimlach komt weer terug om onze monden als we het er over hebben, nu bij het schrijven van deze review en het kijken naar al die mooie foto`s.
Land
  • super vriendelijke behulpzame mensen
  • fantastisch mooie gebouwen
  • Perzische historie in overvloed
  • prachtige afwisselende natuur
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Iran
Meer dan eens dachten we, "zullen we nu gaan of wachten we nog". Dan komt Thomas Erdbrink met zijn reportages en zijn verhalen voorbij. Hij trekt ons over de streep.Iedereen vraagt meteen: Naar Iran? Wat moet je daar? Is het niet gevaarlijk? En de vrijheid daar? Maar toch, dit jaar in april/mei naar Iran. We reisden met tweeën, de verplaatsingen en de onderkomens waren geregeld. Maar waar moet je beginnen om de loftrompet te steken over dat wat we in Iran zijn tegengekomen, er is geen beginnen aan. De overnachtingen waren in intieme kleine B&B's. Het voordeel is dat je veel contact hebt met het bijzondere vriendelijke en behulpzame personeel. Een receptioniste nam ons mee in haar eigen auto op excursie naar de bezienswaardigheden van Yazd. Wandelen door steegjes, om 5 uur s`nachts, zonder ook maar een fractie van een idee van onveiligheid te hebben. Je kijkt bij een bakker binnen en voor je het weet heb je een gratis brood in je handen.We lopen door een steegje en achter ons, psst, we kijken om en een oude vrouw bied ons dadels aan. In restaurants is er altijd wel iemand die je met de kaart helpt.De mensen zijn ontwapenend vriendelijk, overal.De bezienswaardigheden zijn fabuleus mooi, het landschap dito. Skiën op 3700m, wandelen door de woestijn, bergdorpen bezoeken, het houdt niet op om het mooie te benoemen. Na 3 weken kwamen we terug met een tas vol positieve ervaringen en een grote glimlach op de mond. Alles, maar dan ook echt alles was anders dan verwacht, super.
Land
  • super vriendelijke mensen
  • prachtige historische gebouwen
  • je onderdompelen in een bazaar is heerlijk
  • prachtige afwisselende natuur
  • echt veilig
Review geplaatst op 2016-09-08
8
Iran
Waar de meeste mensen die naar Iran gaan alleen de bekende steden (Isfahan, Shiraz, etc) bezoeken is Kerman wat mij betreft een pareltje. De stad bezit een oude bazaar die gezellig druk is, maar ook tijdstippen heeft dat het lekker rustig is. Verder liggen er meerdere rotsbergen in de stad waardoor je met een korte klim naar boven een prachtig stadspanorama hebt. Ten oosten van de stad ligt een prachtige stenen vallei in de woestijn genaamd de Kalouts, een variant op Monument Valley, maar dan gratis.
Land
  • Rustig
  • Geweldig theehuis
  • Oude prachtige bazaar
  • Weinig toeristen
  • Trein- en busstation liggen uit centrum
Review geplaatst op 2016-11-06
10
Iran
HenkJanKlaver was hier 29 Feb 2016
Iran. Misschien niet het meest aantrekkelijk klinkende land. En dat is zonde, want waar het regime en de mensenrechten je doen huiveren, zullen de mensen je hart doen smelten. Iran is een land van gastvrijheid met niet alleen een hoofdletter G, maar het hele woord in hoofdletters. Zo gastvrij, dat je je er ongemakkelijk bij gaat voelen. Samen met mijn vrouw heb ik twee maanden kris kras door Iran gelift en gecouchsurft. Wat een ervaring. De architectuur, de natuur, het eten, de muziek en... met name, de mensen. Van zweten in de woestijn waar het 70 graden Celsius kan worden tot gratis paragliden in een groene vallei tot skiën in het Alborz gebergte. Dit land heeft zo veel te bieden en vraagt erom om ontdekt te worden. Je verwacht het misschien niet, maar ik ben nog geen land tegengekomen waar reizen zo makkelijk en veilig is als Iran. Het mooiste is nog dat het niet overspoeld wordt door toeristen en de inwoners je als gast zien en niet als zak geld.
Land
  • Gastvrij
  • Goedkoop
  • Interessant
  • Cultuur
  • Architectuur
  • Natuur
  • Soms te gastvrij (kan dat?)
Review geplaatst op 2016-12-24
9
Iran
corriedewinter was hier 30 Apr 2015
Isfahan staat bekend als de mooiste stad van Iran. Terecht, ik heb het ervaren. Het is er heel rustig, er zijn brede boulevards met palmbomen, het grote Imamplein met de imposante moskeeën en het paleis en er zijn de eeuwenoude bruggen over de rivier Zayandeh. Ga vooral tegen de avond naar de Si-o-Seh Brug dé ontmoetingsplaats om te ontspannen. Onder en op de brug, die 33 bogen telt, hebben de Iraniërs zich overdag vermaakt met pootje baden, kletsen, picknicken en flaneren. 's Avonds is het tijd om onopvallend wat sociale banden te verstevigen. De Iraniërs zijn heel vriendelijk,ze praten graag met je over allerlei onderwerpen.
Land
  • De plek om locals te ontmoeten
  • Relaxte sfeer
  • Kledingvoorschriften voor vrouwen
Review geplaatst op 2016-10-27
10
Iran
corriedewinter was hier 30 Apr 2015
Yazd ligt in het centrum van Iran en is in veel opzichten uniek. De stad is het centrum van het Zoroastrisme, een zeer oude religie met een bijzondere begrafeniscultuur. Waarschijnlijk is Yazd de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. De woestijnstad is vanwege haar unieke ligging nooit verwoest door aardbevingen, oorlogen en invasies. Zonder dat je het weet, kan je de vrijdagmoskee van Yazd al gezien hebben. Hij staat namelijk op een bankbiljet van 200 Rial, een heel klein bedrag, nog minder dan 1 eurocent waard. Deze briefjes worden nauwelijks nog gebruikt. Het kleinste dat ik kreeg was een muntje van 1000 rial. De tegelmozaïeken in 7 verschillende kleuren zijn schitterend; je komt ogen tekort om de details in je op te nemen. Je ziet bloemmotieven, sterren en religieuze teksten. Ook de iwan is prachtig ingelegd en bewerkt. Het 'plafond' van de iwan is opgebouwd uit muqarnas. Deze cellen (een soort honingraten) sluiten volgens een wiskundig patroon perfect aan bij de hoekige constructie van de rest van het gebouw. Als je naar boven kijkt, waan je je in de hemel en dat is juist de bedoeling.
Land
  • unieke bestemming
  • alleen met gids te bezoeken
Review geplaatst op 2016-11-04
9
Iran
jeannette was hier 30 Apr 2015
Heel veel mooie oudheden te zien, mooie moskeeen en oude huizen. Er bevinden zich onder andere de Tabatabai en Borujerdi koopmanshuizen, Hammam Khan, Agha Bozorg mosque en de handicraft bazaar. Rondom de oude stad bevinden zich het Fin Persian garden complex en de overblijfselen van de Tepe Sialk Zigurrat, een Iraanse tempelberg gebouwd rond 3000 v. Chr.
Land
  • Zeer vriendelijke bevolking
  • Veel oudheden goed bewaard
  • geen
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Iran Kashan
jeannette was hier 30 Apr 2015
Heel veel mooie oudheden te zien, mooie moskeeen en oude huizen. Er bevinden zich onder andere de Tabatabai en Borujerdi koopmanshuizen, Hammam Khan, Agha Bozorg mosque en de handicraft bazaar. Rondom de oude stad bevinden zich het Fin Persian garden complex en de overblijfselen van de Tepe Sialk Zigurrat, een Iraanse tempelberg gebouwd rond 3000 v. Chr.
Stad
  • Zeer vriendelijke bevolking
  • Veel oudheden goed bewaard
  • geen
Review geplaatst op 2017-01-04
9
Iran
Fransvdg was hier 30 Apr 2014
Bij een bezoek aan Iran hoort in mijn ogen beslist ook een bezoek aan de stad Yazd, zo'n 270 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Yazd heeft een heel droog klimaat en 's zomers kan het er erg heet zijn. Zelf was ik er begin mei en toen was de temperatuur aangenaam. Het fijne van Yazd vond ik dat meerdere bezienswaardigheden in het oude centrum op loopafstand van elkaar zijn. Ik denk daarbij aan het mooie Tekiyeh Amir Chaqmaqplein, diverse moskeeën, de grote bazar met allerlei kleine winkeltjes en het Watermuseum. In dat museum word je van alles uitgelegd over het ondergrondse qanatensysteem. De qanaten zijn uitgegraven en uitgehakte kanalen die voor de watertoevoer naar de stad zijn aangelegd. Yazd is ook heel interessant vanwege het Zoroastrische geloof. Er staat een belangrijke vuurtempel en buiten de stad is de Toren van de Stilte een bezienswaardigheid. Tot 1970 mochten de gelovigen hun overleden familieleden daar neerleggen. De gieren zorgden er dan voor dat alleen de kale botten overbleven, die daarna door de nabestaanden in een rotsgraf gelegd konden worden. Cremeren en begraven is namelijk verboden voor deze mensen. Als laatste bezienswaardigheid noem ik het Dolat Abad, een paleis van een vroegere gouverneur met mooie tuinen. Hier zie je ook een mooi voorbeeld van een windtoren, waarmee de mensen op vernuftige wijze frisse lucht in hun huizen konden krijgen. Kortom: Yazd vind ik echt een bezoek waard!
Land
  • Mooie oude binnenstad
  • Fraaie moskeeën
  • Bezienswaardige bazar
  • Vroeger paleis en tuin van de gouverneur
  • De Toren van de Stilte (iets buiten Yazd)
  • Hete zomers en koude winters
Review geplaatst op 2016-09-23
9
Iran Yazd
Fransvdg was hier 30 Apr 2014
Bij een bezoek aan Iran hoort in mijn ogen beslist ook een bezoek aan de stad Yazd, zo'n 270 kilometer ten zuidoosten van Isfahan. Yazd heeft een heel droog klimaat en 's zomers kan het er erg heet zijn. Zelf was ik er begin mei en toen was de temperatuur aangenaam. Het fijne van Yazd vond ik dat meerdere bezienswaardigheden in het oude centrum op loopafstand van elkaar zijn. Ik denk daarbij aan het mooie Tekiyeh Amir Chaqmaqplein, diverse moskeeën, de grote bazar met allerlei kleine winkeltjes en het Watermuseum. In dat museum word je van alles uitgelegd over het ondergrondse qanatensysteem. De qanaten zijn uitgegraven en uitgehakte kanalen die voor de watertoevoer naar de stad zijn aangelegd. Yazd is ook heel interessant vanwege het Zoroastrische geloof. Er staat een belangrijke vuurtempel en buiten de stad is de Toren van de Stilte een bezienswaardigheid. Tot 1970 mochten de gelovigen hun overleden familieleden daar neerleggen. De gieren zorgden er dan voor dat alleen de kale botten overbleven, die daarna door de nabestaanden in een rotsgraf gelegd konden worden. Cremeren en begraven is namelijk verboden voor deze mensen. Als laatste bezienswaardigheid noem ik het Dolat Abad, een paleis van een vroegere gouverneur met mooie tuinen. Hier zie je ook een mooi voorbeeld van een windtoren, waarmee de mensen op vernuftige wijze frisse lucht in hun huizen konden krijgen. Kortom: Yazd vind ik echt een bezoek waard!
Stad
  • Mooie oude binnenstad
  • Fraaie moskeeën
  • Bezienswaardige bazar
  • Vroeger paleis en tuin van de gouverneur
  • De Toren van de Stilte (iets buiten Yazd)
  • Hete zomers en koude winters
Review geplaatst op 2016-09-23