5 landen met onverwacht mooie stranden image

5 landen met onverwacht mooie stranden

Als wij aan idyllische stranden denken, komen we al snel uit in de Cariben of de Pacific. Maar wist je dat de stranden van deze landen er ook verrassend aanlokkelijk bij liggen?


Ken jij de zwarte stranden van IJsland al? (Foto: Connor Dugan, Unsplash)

1. IJsland

Je zou het niet zeggen van een land dat nota been ‘ijs’ in zijn naam heeft, maar als je in de zomermaanden naar de IJslandse kust afreist kun je er genieten van schitterende en bijzondere stranden. De bekendste van het stel – een gitzwart vulkanisch strand – ligt bij het plaatsje Vik, twee uur ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavik. Maar veel bijzonderder is de 454 meter hoge piek van Vestrahom, die óók bestaat uit vulkanisch gesteente. Deze grillige rotsformatie ligt op Stokssnes nabij het plaatsje Höfn in Zuid-IJsland. Dit schiereiland is bijzonder omdat er verschillende spectaculaire landschappen samenkomen: de Atlantische Oceaan, dreigende bergen en lavaduinen die onder invloed van de elementen continu van gedaante veranderen. 

2. Duitsland

Langs de noordkust van Duitsland liggen nog tal van plekjes waarvan je het bestaan waarschijnlijk niet afweet. De Halligen bijvoorbeeld. Deze groep eilanden wordt niet beschermd door dijken of duinen, waardoor er een bijzonder natuurlandschap ontstaat. De Duitse kust is sowieso fascinerend. Kijk maar eens naar de Noord-Friese Waddeneilanden voor de Duitse en Deense kust. Exotisch, op hun eigen manier. Ook het schiereiland Rügen mag niet ontbreken, vanwege zijn vele stranden, ruige kliffen en tweeduizend zonuren per jaar. 


Deze Turkooizen zee (Kynance Cove) vind je gewoon aan het Kanaal (Foto: © Barney Moss)

3. Schotland

Voor verblindend witte zandstranden geflankeerd door een turkooizen zee en dramatische bergen hoef je niet een hele dag te vliegen naar Oz, maar kun je simpelweg gaan eilandhoppen in de Schotse Hebriden. Onze favoriete plek is Seilebost Beach op het eiland Harris. Als je niet van het strand bent weg te slaan, kun je hier blijven overnachten op een kleine camping met uitzicht op het al even spectaculaire strand van Luskentyre en het eiland Taransay. Voor een ander verbluffend panorama rijd je de weg op aan de zuidkant van de baai.  

4. China

Bij het zien van China in deze lijst, trek je waarschijnlijk een wenkbrauw op. Want China is een land van vele gezichten. En strand is er daar níét een van. Wij durven echter anders te beweren. Een plek als Wuzhizhou wordt immers niet voor niets ‘het Chinese equivalent van de Malediven genoemd’. Al dankt het die bijnaam niet zozeer aan de paradijselijke stranden, maar vooral aan het onderwaterleven. De aantrekkelijkste stranden liggen iets verderop, in de buurt van Sanya op het eiland Hainan

5. India

Je hebt vast al eens gehoord van de stranden van Goa – Agonda Beach en Palolem Beach, bijvoorbeeld. Maar met een kustlijn die 7500 kilometer lang is, zal het je niet verrassen dat er ook elders in het land parels van stranden liggen te wachten op verkenning. Zo beschikt Takarli Beach in de staat Maharashtra over een van ’s werelds mooiste koraalriffen en staat Radhanagar Beach op Havelock in de Andamaneilanden zelfs te boek als een van ’s werelds meest paradijselijke stranden.