Columbus tipt: deze 20 bestemmingen zijn hot in 2018 image
Lkoedam

Columbus tipt: deze 20 bestemmingen zijn hot in 2018

Maak jij in 2018 een verre reis? Of blijf je juist liever dicht bij huis? Kies jij voor super deluxe? Of juist voor luxe for less? We lopen alvast vooruit op het volgende reisjaar, en verklappen welke twintig bestemmingen in 2018 helemaal hot worden – uiteraard zoveel mogelijk buiten de gebaande paden.Is een overnachting in de voormalige ruïne Sextantio della Civita iets voor jou? (Foto: Design Hotels™)20. Hang de astronaut uit in de ruimteMiljardair Richard Branson roept al jaren dat hij met zijn ruimtevluchtmaatschappij Virgin Galactic mensen naar de ruimte wil vervoeren. Maar eind 2018 moet het dan eindelijk écht gaan gebeuren. Voor een stoeltje aan boord van SpaceShipTwo, zoals het ruimteschip is omgedoopt, moet je dan wel het astronomische bedrag van € 211.000 op tafel leggen. Voor een retourtje, laten we hopen …Meer lezen? Schaf de editie hier aan.19. Ga een nachtje wildkamperen in de Nederlandse natuurWildkamperen is in Nederland en België verboden, maar wist je dat je op maar liefst 27 aangewezen plekjes, te herkennen aan een houten paaltje gratis in de natuur mag kamperen? Wij lichten de zes mooiste ‘paalcampings’ van Nederland uit, van Flevoland tot Zeeland en Zuid-Holland tot OverijsselMeer lezen? Schaf de editie hier aan.18. Begin voor jezelf in een Italiaans spookdorpIn het binnenland van de Italiaanse laars en op de eilanden liggen slaperige dorpjes met stokoude inwoners te wachten op ontdekking. Vergeet Toscane; trek het binnenland van de Abruzzen of Sicilië in! Heb jij altijd al eens voor jezelf willen beginnen in het buitenland, maar hikte je op tegen de hoge kosten? Dan heb jij misschien wel oren naar een Italiaans avontuur! Burgemeesters van talloze Italiaanse dorpen gooien namelijk leegstaande huizen op de markt voor stuntprijzen. De leegstand is een gevolg van de vergrijzing. Dit is goed nieuws voor iedereen die altijd al eens een schilderachtige, Italiaanse villa heeft willen bezitten. Neem het pittoreske, Siciliaanse dorp Gangi. Vroeger woonden er 16.000 inwoners, nu is daar minder dan de helft van over. Momenteel worden leegstaande panden er zelfs gratis aangeboden aan buitenlanders. Het enige addertje onder het gras: je moet de boel zélf renoveren en restaureren. Durf jij het aan? Meer lezen? Schaf de editie hier aan.

Tip voor Fiji: get the hell off the main island (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)17. Kruip in de huid van een ontdekkingsreiziger op FijiDat Fiji meer is dan zon, zee, strand en toeristen zou je misschien niet verwachten. Maar gelukkig voor jou zitten al die toeristen op één kluitje, zodat je ruim driehonderd eilanden voor jou alleen hebt. Dé tip voor Fiji: get the hell off­ the main island Viti Levu! Zoals bij wel meer archipels, heb je niets te zoeken op het hoofdeiland. Vanua Levu, dat daar net boven ligt, heeft namelijk hetzelfde bountygevoel maar is een stuk betaalbaarder. Het leven is hier nog écht lokaal en de locals zijn hier nog oprecht vriendelijk. Verblijf bijvoorbeeld bij een local in een homestay in het dorpje Tukavesi. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.16. Laat je verrassen door de voormalige industriestad Luik, BelgiëTwintig jaar geleden zag de Maas er nog bruin en hing er een dikke laag smog in Luik. We hadden dan ook nooit kunnen voorspellen dat deze Waalse industriestad zou uitgroeien tot dé nieuwe stadsparel van België. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.15. Ga eilandhoppen nieuwe stijl in Palawan, FilipijnenDe Tao Experience is eilandhoppen 2.0: een vijfdaagse zeiltocht door het geïsoleerde eilandenrijk in het noorden van de Filipijnse provincie Palawan. Je blijft logeren op onbewoonde eilandjes en bij de lokale vissers, die je een-op-een leert kennen. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.

Zo heb jij de Californische Highway 1 voor jezelf! (Foto: Parks Management Company)14. Spot de Iberische lynx in SpanjeDe pardellynx is schuchter en behoort tot de zeldzaamste katachtigen. Hij voelt zich als een vis in het water in mediterrane bossen met doornstruiken, zowel op het laagland als in de bergen. Er bestaan slechts drie kleine populaties, en ze leven allemaal in Zuidwest-Spanje. Vandaar dat hij ook wel de Iberische lynx wordt genoemd. De spotkans is het groots in natuurpark Sierra de Andújar, van december tot januari en van maart tot mei. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.13. Maak als enige een roadtrip langs de Californische kust, VSDe razend populaire kustroute Highway 1, tussen L.A. en San Francisco, behoort tot de mooiste autoroutes van de Verenigde Staten. Maar een aardverschuiving maakt de weg voorlopig onbereisbaar. Althans, dat dénkt men. Want als je een omweggetje neemt – via de 101 North naar Jolon en de Nacimiento-Ferguson-slingerweg naar de kust – heb je er het rijk alleen. Maar de grootste reden om nú te gaan: de bultrugmigratie, jaarlijks van april tot begin december. De walvissen trekken van hun winteradres voor de kust van Mexico naar hun zomeradres voor de kust van CaliforniëMeer lezen? Schaf de editie hier aan.12. Snorkel in exotische baaien in SchotlandToen de Scottish Wildlife Trust beweerde dat haar North West Highlands Snorkel Trail het Europese antwoord op het Great Barrier Reef is, dachten we dat ze iets te diep in het whiskyglaasje hadden gekeken. Maar wat blijkt: er is geen woord aan gelogen. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.

Zo zag je het Oostenrijkse Tirol nog nooit! (Foto: Lars van der Waarden © Columbus Travel)11. Wakker het Olympisch vuur aan in Zuid-KoreaDe Olympische Winterspelen 2018 vinden plaats in het Zuid-Koreaanse PyeongChang, niet te verwarren met het Noord-Koreaanse Pyongyang — gevoelig onderwerp … De gaststad ligt in de Taebaek-bergen op 160 kilometer ten oosten van Seoul en de Spelen zullen er compacter zijn dan ooit; de vijftien disciplines in zeven sporten vinden slechts plaats op twee locaties. De beste manier om er te komen is door aan te vliegen op hoofdstad Seoul en van daaruit de trein te nemen. Binnen één uur zit je in PyeongChang. Reken voor de meeste wedstrijden op € 60. De openings- en eindceremonie, mannen ijshockeyfinale en figuurschaatswedstrijden zijn het populairst en duurst. Vanaf 9 tot en met 25 februari. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.10. Zet je beste voetje voor in Tirol, OostenrijkHet lopen van de Adelaarsweg, een langeafstandswandelroute over de Oostenrijkse bergen van Oost- naar West-Tirol, is niet alleen een fysieke inspanning. Het is een mentale reis met pieken en dalen. Het is het betreden van een andere wereld. Hier, ver boven de onrust van de stad, bepalen het weer en je voeten het ritme, eet je wat de pot schaft, maalt niemand om een douche meer of minder en spreekt iedereen elkaar aan met ‘je’. Handig is dat de route is ingedeeld in 24 behapbare etappes, van slaapplek naar slaapplek, die van oost naar west heel Noord-Tirol doorkruisen, plus nog negen etappes in Oost-Tirol. Vanuit de lucht ziet het 320 kilometer lange traject in Noord-Tirol eruit als de gespreide vleugels van een adelaar, dé nationale vogel. Elke etappe van de route heeft een kleur: blauw voor makkelijke wandelpaden, rood voor iets moeilijkere bergpaden en zwart voor paden die soms op alpiene klimroutes lijken. Zo kun je de route plannen die het beste past bij jouw ervaring. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.9. Ga op kajakexpeditie in PalauPalau, een eilandrijk in de Stille Oceaan, wordt gekenmerkt door kraakhelder water in tig schakeringen blauw, riffen die bulken van het onderwaterleven en een sprenkeling van in groen gedoopte rotsformaties, de zogenaamde Rock Islands. Sinds 2012 worden deze 445 kalkstenen champignons – door erosie sleet de onderste steenlaag weg – ten zuiden van hoofeiland Koror beschermd door Unesco. Desondanks staat het toerisme hier, met uitzondering van duiken, nog redelijk in de kinderschoenen. De kosten voor zo’n duikexcursie lopen echter al snel de spuigaten uit. Wij hebben daarom een beter idee: regel voor € 400 een kajak en kampeerbenodigheden en breng de week, net als wij, al peddelend en kamperend door op de geheime strandjes van de Rock Islands. Een adventure of a lifetimeMeer lezen? Schaf de editie hier aan.

Zo vermijd je de drukte bij het Groot Barrièrerif (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)8. Bezoek bijzonder industrieel erfgoed in NederlandIn voormalige fabrieken, loodsen en pakhuizen zijn de laatste jaren de spannendste stukjes stad ontstaan. Waar eerst machines bulderden en de geur van chemicaliën hing, zitten nu hippe bars, inspirerende kunstinstellingen en bijzondere slaapadresjes. Maar je moet ze wel eerst weten te vinden. Daarom deden we een rondje Nederland en brachten voor jou onze favoriete omgetoverde industriële erfgoederen in kaart. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.7. Duik in het diepe in Kaapstad, Zuid-AfrikaDe Tafelberg, RobbeneilandKaapstad geen gebrek aan gebaande paden. Maar sla net die hoek om of kijk iets verder dan je neus lang is, en je komt op de bijzonderste plekken terecht. Neem het super-de-luxe Silo Hotel, dat de bovenste verdiepingen inneemt van een op spectaculaire wijze omgebouwde graansilo bij de haven van de metropool. Op de overige verdiepingen zit het gloednieuwe Zeitz Museum of Contemporary Art Africa (MOCAA), dat zich met de grootste verzameling moderne Afrikaanse kunst ter wereld tot een nieuw icoon van Kaapstad heeft ontpopt. En pssst, in de reportage doen we ook uit de doeken hoe je zelf gratis en voor niets van het dakterras van het Silo Hotel kunt genieten terwijl hotelgasten 1200 euro voor een overnachting hebben neergelegd! Meer lezen? Schaf de editie hier aan.6. Ga op onderzoek uit in het Groot Barrièrerif, AustraliëHet Groot Barrièrerif bestaat uit maar liefst drieduizend koraalriffen en negenhonderd eilanden over een lengte van 2300 kilometer. Samen beslaan deze een gebied ter grootte van Italië. Hoe beslis je waar je naartoe gaat? Dit zijn de plussen en minnen van de belangrijkste eilanden en riffen. Stap er zelf in het watervliegtuig, zet je snorkel op en ga op onderzoek uit. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.

Dé manier om Suriname te ontdekken? Per korjaal! (Foto: Tim Bilman © Columbus Travel)5. Word wild van Vancouver Island, CanadaLang verhaal kort: Vancouver Island is een van de mooiste stukjes natuur van Canada. Op dit langwerpige eiland, 460 kilometer lang en honderd kilometer breed, zijn de bergen van het vasteland van Canada altijd zichtbaar, maar je voelt je aan het einde van de wereld. Het eiland heeft maar één hoofdweg naar het noorden, door de vele fjordachtige baaien die vanaf de Pacific naar binnen dringen. Sommige stukken noemen de locals dead zones, gebieden tussen twee plaatsjes waar je geen benzine kunt krijgen. Wildlife is overal te vinden: zwarte beren, grizzly’s, poema’s, walvissen, zeeleeuwen en eindeloos veel Amerikaanse adelaars (visarenden). Meer lezen? Schaf de editie hier aan.4. Vaar in een korjaal naar het Surinaamse binnenlandHet Surinaamse binnenland is er deels verantwoordelijk voor dat Suriname tot de groenste landen ter wereld behoort, met een bosbedekking van negentig procent. Dat komt neer op 28 hectare bos per inwoner. Insiders beschouwen Zuid-Suriname – en niet Noord-Brazilië – dan ook als het minst verstoorde deel van de Amazone. Het landschap is er nog volledig ongerept en het tropisch bos onaangetast. De beste manier om het zelf te ontdekken is per korjaal over de Gran Rio, een afsplitsing van de populaire Boven-Surinamerivier. Zodra je je boot over de Tapawatra Dam hebt gesleept, neem je afscheid van de bewoonde wereld. Want op enkele uitzonderingen na liggen er voorbij dit punt géén dorpjes, géén accommodaties en géén medische posten meer. The point of no return dus. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.3. Ontdek Sumba, het Bali van the old daysWij noemen het Indonesische eiland Sumba ook wel ‘het nieuwe Bali’. Waarom? Omdat het alledaagse leven overeenkomt met het Bali van the old days en de landschappen er nog ongerept zijn. En dat op slechts twee eilanden verder naar het oosten! Overnachtingstip: Nihiwatu. Dit hippe ecoresort werd begin deze eeuw opgezet door een surfkoppel, dat als een blok viel voor de charme van Sumba. De noordkant van het eiland is iets minder paradijselijk, maar daarom ook een stuk goedkoper. Het Pondok Wisata Pantai Cemara-resortje kan er met recht als luxe for less worden omschreven; vanuit je kamer of villa stap je zo de zee in voor een frisse duik- of snorkelsessie en het personeel bedient je op je wenken. En dat voor een schappelijk prijsje. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.

Terra incognita: het voormalige koninkrijk Mustang (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)2. Strijk neer onder wuivende palmbomen in Bahia, BraziliëMet zijn maar liefst duizend kilometer lange kustlijn heeft de Braziliaanse deelstaat Bahia voor ieder een strand. Een van onze favoriete plekken in Bahia is het dorpje Trancoso, dat in de jaren zeventig door hippies en surfers werd ‘ontdekt’. Pas in de jaren tachtig arriveerde elektriciteit en in de jaren negentig kwam er een geasfalteerde weg. Maar het hart van het dorpje is nog steeds verkeersvrij en heerlijk mellow. Nóg zo’n oogstrelend zandstrand: Engenhoca, in de buurt van het plaatsje Itacaré. Het strand is vooral geliefd onder surfers vanwege de krachtige maar veilige golfslag. Maar er is ook zat ruimte om met een boekje en een strandmatje op het zand te gaan liggen, onder ruisende palmen en op steenworp afstand van een houten barretje waar ter plekke vis voor je wordt gegrild. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.1. Ga nú naar Mustang, het nieuwe Nepal.Verstopt achter het bergmassief van het onder trekkers befaamde Annapurnacircuit ligt Upper Mustang, een van de meest bijzondere en afgelegen trekkingsgebieden van Nepal. Dit Tibetaans boeddhistische koninkrijkje, tegen de grens met China, was eeuwenlang geïsoleerd van de rest van Nepal, en heeft zijn Tibetaanse cultuur daarom grotendeels behouden. Pas sinds 1992 is het gebied opengesteld voor buitenlanders, en nog steeds is het aantal toeristen er beperkt. Tot voor kort was Upper Mustang alleen te bereizen voor trekkers. maar nu loopt er ook een onverharde weg door het gebied, zodat het ook met een jeep is te bezoeken. Wie het bijzondere (inmiddels voormalige) koninkrijkje wil zien voordat er asfalt komt, gaat er het beste dit jaar nog heen. Meer lezen? Schaf de editie hier aan.