China

China ligt in het oosten van Azië, met ruim 1,3 miljard inwoners. Het land grenst onder andere aan Rusland, Mongolië, Zuid-Korea, Vietnam, Thailand, Myanmar, Nepal, Pakistan, Kazakhstan en de Oost-Chinese zee.

Grotendeels heeft China te maken met een gematigd weerklimaat, maar vanwege de grootte van het land verschilt het klimaat per regio. In het noorden heb je lange winters en korte zomers, in het midden van het land vooral gematigd klimaat met aangename zomers en winters met temperaturen rond het vriespunt. Het zuiden heeft een subtropisch klimaat en er valt dan ook veel neerslag. In het oosten heb je te maken met een bergklimaat omdat je net tussen de uitlopers komt van het Himalaya gebergte.

In de hoofdstad Beijing kun je de Chinese cultuur proeven, het is een van de historische steden van China met vele bezienswaardigheden zoals het Plein van de Hemelse Vrede of de Verboden Stad. Een dagje dierentuin om panda’s te bewonderen is een aanrader.

De oude stad Lijiang, gelegen op 2400 meter hoogte, neemt je mee in de Naxi-cultuur. De Naxi zijn afstammelingen van Tibetaanse nomaden. De stad bestaat uit vele waterkanaaltjes, laaggebouwde  houten huizen en smalle straatjes. Het is niet voor niets dat het ook onder de lokale bevolking een populaire stad is om te bezoeken.

In Guìyáng wonen de meeste mensen en hier vind ook het leeuwendeel van het zakenleven plaats. Slenter langs de haven van  Hongkong of ga naar het hoogste punt van Hongkong eiland ‘The Peak’ voor een mooi uitzicht.  Met een skyline van de vele wolkenkrabbers, koloniale wijken en oude tempels zul je je in het bruisende Shanghai niet vervelen.

Zhouzhuang, de oudste waterstad, wordt ook wel het Venetië van China genoemd en heeft een geschiedenis van meer dan 900 jaar oud. De schoonheid van de stad is vooral langs de waterkant en rond de stenen bruggen te vinden. Houdt er wel rekening mee dat het zeer populair is qua toeristen.

Voor de mensen die willen ontsnappen aan de alledaagse hectiek van de grote steden, zijn er ook natuurparken waar je tot rust kunt komen en lekker kunt wandelen. Bijvoorbeeld Jiuzhaigou Valley of Chanbai Shan National Park. Fietsen langs de Chinese Muur is ook een optie voor de actieve vakantiegangers.

Het land is als vakantiebestemming de laatste jaren erg populair geworden. Verwacht dan ook niet de enige reiziger te zijn, maar eeuwenoude historie en cultuur staat te wachten!

Alle highlights van China

Beste foto's & tips van China

'819' door Stijntehennepe '819' door Stijntehennepe

China

Middag mannetjes

Stijntehennepe

Tijdens een rondje in de buitenwijk van de stad Houma zijn er goeg mogelijkheden om een praatje te houden met de lokale mensen. Met mijn houtje touwtje chinees kwam ik helaas niet heel ver.

'820' door Stijntehennepe '820' door Stijntehennepe

China

School optreden

Stijntehennepe

In het plattelands dorpje Linyan kam ik op het juiste moment langs de plaatstelijke basisschool. Ze begonnen net met een oudermiddag vol kleurrijke optredens. Geweldig.

'828' door Stijntehennepe '828' door Stijntehennepe

China

Shaolin konfu

Stijntehennepe

In het Shaolin klooster vind je nog de echte kongfu meesters. Tijdens een van de optredens is goed te zien hoe sierlijk en kleurrijk deze kunst ook is.

Praktische informatie over China

 • Officiele website
  [url="http://www.cnto.org" target=_blank]www.cnto.org[/url]
 • Beste reistijd
  april, mei, september & oktober
 • Internet extentie
  cn
 • Hoofdstad
  Peking
 • Aantal inwoners
  1,3 miljard
 • Oppervlakte
  14x Frankrijk
 • Reistijd
  9:45
 • Talen
  Mandarijn, Chinees (officieel), Tibetaans (Tibet), Kantonees (Kanton, Hong Kong, Macau), Engels (HongKong), Portugees (Macau)
 • Religie
  boeddhisme, taoïsme, traditionele religies
 • Tijdsverschil
  7 uur later
 • Tijdverschil
  7 uur later
 • Telefooncode
  86
 • Voltage
  220 Volt
 • Reisadvies
  positief
 • Visum
  visum regelen voor vertrek
 • Douane
  visum regelen voor vertrek
 • Prikken
  DTP, Hepatitus-A, buiktyfus bij een langer verblijf dan 2 weken
 • Aanvlieghaven
  Beijing (PEK), Chendu (CTU), Shanghai (SHA)
 • Nationale feestdagen
  1 mei Feest van de Arbeid, 1 oktober Viering van het ontstaan van de Volksrepubliek

Kaart van China en omgeving

5 lichtpuntjes in de strijd tegen dierenleed in 2017

Let’s face it: wilde dieren hebben het zwaar te verduren. Zo las je in ons magazine het afgelopen jaar al over de stroperij op de Afrikaanse olifant en de pangolin. Gelukkig boekten dierenactivisten in 2017 óók een aantal belangrijke ‘overwinningen’. Dit waren de vijf lichtpuntjes.

Let’s face it: wilde dieren hebben het zwaar te verduren. Zo las je in ons magazine het afgelopen jaar al over de stroperij op de Afrikaanse olifant e...

0
Bizar! Deze honden leven als een god in China …

Leven als een god in … China. Voor de honden in een plaatsje in de Zuid-Chinese bergen is het jaarlijkse kost. In het kader van een eeuwenoud hondenfestival worden de dieren in op maat gemaakte hondenoutfits door het dorp geparadeerd. Wat is jouw mening over dit ritueel?

Leven als een god in … China. Voor de honden in een plaatsje in de Zuid-Chinese bergen is het jaarlijkse kost. In het kader van een eeuwenoud hondenfe...

0
Chinese metro loopt dwars door flatgebouw. Lekker makkelijk!

Vanuit je bed de metro inrollen. In China kan het. Daar werd een metrostation in (!) een flat gebouwd. De bewoners hoeven dus niet zelf naar de metro, maar de metro komt naar hen! Bekijk hier de beelden van dit gekke tafereel.

Vanuit je bed de metro inrollen. In China kan het. Daar werd een metrostation in (!) een flat gebouwd. De bewoners hoeven dus niet zelf naar de metro,...

1