4x Europese winterportgebieden weg van de massa image

4x Europese winterportgebieden weg van de massa

Uhm, hallo-ow! Europa heeft méér berggebieden dan de Alpen. In deze vier onbekendere alternatieven ontsnap je aan de massa en heb je de Tiefschnee nog echt voor jezelf.


Treed óók met je snowboard of ski's buiten de gebaande paden (Foto: Jörg Angeli (modified), Unsplash)

1. Afdalen en natuur snuiven in Slovenië

SEIZOEN: december tot eind april
AANTAL PISTEKILOMETERS: 22
DUURZAAMHEID: 4/5 sterren
DAGPAS: € 32
BEREIKBAARHEID: met je eigen auto of vliegen op Ljubljana

Oké, technisch rijken de Alpen óók tot in Slovenië. Maar in tegenstelling tot Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Italië wordt het landje nog helemaal niet geassocieerd met wintersport. En dat is te merken. Zo is de natuur rondom het skigebied van Vogel — onderdeel van het imponerende Triglav Nationaal Park — nog grotendeels ongeschonden en ligt er enkel natuurlijke sneeuw. Vogel is geschikt voor wintersporters van beginners- tot gemiddeld niveau. Zwarte pistes zijn er niet. Dit juweeltje in de bergen is alleen te bereiken met een gondel vanaf de oever van het meer. Ook gaaf om er te proberen: crosscountry skiën, sleeën of een winterse tandemparaglidetocht, vogel.si.

2. Afdalen en een bierspaatje doen in Tsjechië

SEIZOEN: december tot en met maart
AANTAL PISTEKILOMETERS: 25
DUURZAAMHEID: 3/5 sterren
DAGPAS: € 34
BEREIKBAARHEID: met je eigen auto of vliegen op Praag

Spindleruv Mlyn in het Noord-Tsjechische Krkonoše Nationaal Park behoort weliswaar tot de populairste skioorden van het land, maar trekt nog maar weinig buitenlandse wintertoeristen. Hoe dat kan is ons niet helemaal duidelijk; de massa blijft er weg en de brede en lange skibanen zijn geschikt voor elk type wintersporter. Goed om te weten: off-piste is er off-limits. Als ze je betrappen word je op de bon geslingerd. In de omgeving kun je in de winter ook hiken, crosscountry skiën en wildwaterkanoën. Voor een ijskoud biertje après, ben je in Tsjechië uiteraard aan het goede adres. Sterker nog: op een uurtje rijden van de pistes ligt bierbrouwerij Novosad, waar je naast het proeven van bieren ook terecht kunt voor een typisch Tsjechische bierspa, spindleruv-mlyn.com.


In onbekende gebieden kun je een rustige piste pakken (Foto: Yan Allegre (modified), Unsplash)

3. Afdalen en een kleurtje pakken in Bulgarije

SEIZOEN: december tot eind april
AANTAL PISTEKILOMETERS: 30
DUURZAAMHEID: 2/5 sterren
DAGPAS: € 28
BEREIKBAARHEID: met je eigen auto of vliegen op Plovdiv

Twee voor de prijs van een. Letterlijk, want voor toegang tot het sinds 2016 gecombineerde, zeer betaalbare skigebied Pamporovo-Mechi Chal in Bulgarijë hoef je maar één keer voor een skipas te betalen. Met deze pas kun je ook onbeperkt gebruik maken van de handige shuttlebussen die er af en aan rijden. Mooi meegenomen: dankzij het milde klimaat in het Zuid-Bulgaarse Rodopegebergte baden de twintig pistes vrijwel dagelijks in zon; alleen al in het winterseizoen, van december tot en met april, schijnt de zon er 120 dagen. Dit heeft echter als nadeel dat de pistes geregeld moeten worden ververst met kunstsneeuw. Naast zonnebaden, skiën en snowboarden kun je er ook rondscheuren op een sneeuwscooter of je laten voorttrekken door sledehonden, pamporovo.me.

4. Afdalen boven de poolcirkel in Zweden

SEIZOEN: februari tot eind mei
AANTAL PISTEKILOMETERS: 21
DUURZAAMHEID: 3/5 sterren
DAGPAS: € 35
BEREIKBAARHEID: met je eigen auto of vliegen op Narvik

Naar het schijnt trokken de laatste bewoners van het Zweedse dorpje Riksgränsen, op de grens met Noorwegen, een eeuw geleden weg. Men wist zich simpelweg geen raad meer met de enorme hoeveelheid natuurlijke sneeuw. Nu piept men wel anders; dit sneeuwzekere wintersportgebied binnen de poolcirkel staat te boek als een van de beste van Scandinavië. Je kunt er natuurlijk een van de zes liften omhoog pakken, en weer afdalen van de 29 pistes. Maar je kunt je óók op een top laten droppen door een helikopter, en van daar weer naar beneden skiën door de verse sneeuw. De skipas voor het gebied is eveneens te gebruiken in dat van Bjorkliden, op veertig minuten rijden, riksgransen.se.