4 exotische gewoontes waar je maag van omkeert image

4 exotische gewoontes waar je maag van omkeert

In de westerse optiek houden sommige bevolkingsgroepen er vreemde gewoontes op na. Van het eten van een eendenembryo tot het poepen in de metro, voor deze tradities heb je misschien wel een teiltje nodig.


Een eendenembryo is in de Filipijnen een lekkernij (Foto: Judgefloro (modified), Wikimedia Commons)

1. Filipijnen: eendenembryo’s eten

In de Filipijnen en het zuiden van China zijn mannen er heilig van overtuigd dat hun libido en vruchtbaarheid een boost krijgt als ze balut, een bevrucht eendenei, eten. De bovenkant van de schil wordt voorzichtig gebroken en het vocht — ook wel ‘soep’ genoemd — wordt eruit geslurpt. Vervolgens wordt het embryootje eruit gehaald en opgegeten. Daarna is de dooier aan de beurt.

2. Schotland: je vrienden zwartmaken

In de aanloop naar het huwelijk zijn Schotten nergens vies van. Een paar weken voor de trouwerij wordt de bruidegom tot zijn middel gestript en onder de derrie gegooid: modder, roet, bloem, niets is te gek. Vervolgens binden zijn vrienden hem aan een boom of lantaarnpaal vast. Deze blackenings vonden in vroeger tijden plaats om kwade geesten te weren, maar dienen tegenwoordig slechts één doel. Stephen Cross uit Dundee heeft al meerdere vrienden ‘zwartgemaakt’ en kan dat beamen: ‘If you see a guy tied to a tree, often naked, covered in all manner of disgusting stuff, you know he’s getting married.’

De kaidangku-broek is een Chinese uitvinding (Foto: Kolumbusjogger (modified), Wikimedia Commons)

3. China: wildpoepende kinderen

‘Als je moet, dan moet je’. Dat nemen Chinese kleintjes (en hun ouders) soms wel héél letterlijk. Sta je in de metro? Geen enkel probleem. Je hurkt gewoon en draait een hoopje. De metro is niet het enige ‘slagveld’ — ook historische plekken zoals de Verboden Stad in Beijing moeten het ontgelden. Het is niet ongewoon dat je een paar kinderen tegen het paleis aan ziet poepen. Voor deze ‘traditie’ is de kaidangku uitgevonden, een peuterbroek met een gat aan de achterkant zodat de boodschap direct naar buiten kan.

4. Brazilie en Venezuela: doden drinken

De Yanomamö-indianen in de Amazone hebben een wel héél bijzondere manier om hun overledenen te eren. Ze drinken ze op. De stamleden geloven dat je alleen naar het hiernamaals kunt als je geen enkel fysiek spoor van jezelf op deze aarde achterlaat. Na een rituele dans verbranden ze daarom het lichaam van de overledene en mixen ze de as met bladeren. Deze ‘drank’ gaat vervolgens rond bij de familieleden. Het consumeren van de as is tevens een teken van affectie voor de dode.

Ken jij nog andere fascinerende gewoontes waar we in Nederland onze wenkbrauwen voor optrekken? Deel ze in de reacties hieronder, we zijn heel benieuwd!