Città fantasma: de mooiste spooksteden van Italië image

Città fantasma: de mooiste spooksteden van Italië

In Italië hoef je niet naar de bioscoop om je in een film te wanen, want een bezoekje aan een ‘città fantasma’ is nóg beter. Dit zijn de mooiste verlaten spooksteden van Italië op een rijtje.


Craco is een verlaten Italiaanse stad met een dramatische vibe (Foto: Giuseppe Milo (modified), Flickr)

Doodstille steegjes en huizen zonder daken ... dat verlaten plekken een ijzingwekkend effect kunnen hebben, werd eerder al duidelijk. Overal ter wereld zijn er bloedstollende spooksteden te vinden, maar wist je dat er vooral in Italië veel geruïneerde dorpen te vinden zijn? In Nederland zou het niet zo snel gebeuren, maar in Italië laten ze uitgestorven plekken vaak langzaamaan afbrokkelen. En maar goed ook, want anders hadden we deze vijf prachtige spooksteden niet met jullie kunnen delen!

Craco, Basilicata

Deze ommuurde, middeleeuwse stad in de Zuid-Italiaanse regio Basilicata heeft een dramatische vibe: het stadje torent hoog op een heuvel boven de Cavone-vallei uit. Aardverschuivingen en aardbevingen leidden in 1963 tot evacuaties en, uiteindelijk, een complete leegloop. Tegenwoordig wandel je er moederziel alleen langs de geruïneerde huizen, op weg naar het dertiende-eeuwse kasteel aan de top van de heuvel.


Het Italiaanse stadje Craco liep in de vorige eeuw volledig leeg (Foto: Andrea Tomassi (modified), Flickr)

Civita di Bagnoregio, Lazio

Het middeleeuwse Civita di Bagnoregio ligt zo’n honderd kilometer ten noorden van Rome, in de regio Lazio. Het spectaculaire stadje werd op een hoge tufsteenrots gebouwd, maar de inwoners gingen een gewisse dood tegemoet. Door erosieprocessen verzakte het tufsteen. Het is daarom een kwestie van tijd voordat het plaatsje letterlijk met de grond gelijk wordt gemaakt. De weinige locals die het aandurven te blijven, fleuren hun huizen graag op met bloemen – een surrealistisch gezicht.


Deze verlaten heuvelstad zakt langzaam in de grond (Foto: Etnoy, Wikimedia Commons)

Argentiera, Sardinië

Het stadje Argentiera was ooit de grootste producent van zilver in Sardinië, maar na de Tweede Wereldoorlog werd de mijn gesloten. De arbeiders vertrokken en de administratieve gebouwen, mijnwerkerswoningen en de kapel liggen er allemaal in doodse stilte bij. Toch heeft niet iedereen zijn geliefde stad vaarwel gezegd. Op het hoogste punt van Argentiera vind je nog enkele bars en restaurants die bezoekers verwelkomen.

Poggioreale, Sicilië

Spelende kinderen of babbelende bejaarden zul je in Poggioreale niet meer tegenkomen. Het stadje op Sicilië werd in 1968 zwaar beschadigd door een aardbeving. In de zomer kleurt het omliggende landschap amber en is de impressie van een westerndecor compleet. ’s Avonds heeft de stad juist meer weg van een horrorfilm: dan vliegen de talloze vleermuizen die in de verlaten gebouwen huizen gezamenlijk uit.


Een afbrokkelende kerk in Bussana Vecchia (Foto: Davide Papalini, Wikimedia Commons)

Bussana Vecchi, Ligurië

Een aardbeving veegde in 1887 de duizend jaar oude stad Bussana Vecchia in Ligurië praktisch van de kaart. De bewoners pakten hun biezen en richtten onderaan de heuvel Bussana Nuova op. Maar eigenlijk is Bussana Vecchi een voormalige spookstad, wat deze plek júíst zo bijzonder maakt. In de jaren zestig blies een groep kunstenaars het plaatsje nieuw leven in door er ateliers in te richten en workshops te geven. Kunstliefhebbers moeten zeker een bezoekje op hun bucketlist zetten!

Ben je benieuwd naar nóg meer verlaten pareltjes die niet per se in Italië te vinden zijn? Lees dan zeker dit artikel over acht andere bijzondere verlaten plekken dat al eerder op Columbus Travel verscheen!