4x Kerst rond de wereld, maar dan nét effe anders image

4x Kerst rond de wereld, maar dan nét effe anders

Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de vier, uh, interessantste …


In Mexico zijn reuzeradijzen hét kerstaccessoire (Foto: Matthew Yglesias (modified), Flickr)

1. In Mexico gaan ze los op reuzeradijzen

Kerstmis is in Oaxaca, een stad in het zuiden van Mexico, een ware strijd. Zo’n honderd deelnemers proberen er tijdens de Nacht van de Radijs de mooiste uitsnede in een reuzenradijs te maken. Dieren en de heilige maagd Maria zijn slechts enkele voorbeelden. De radijzen worden tot een halve meter groot en drie kilo zwaar. De prijswinnaar krijgt ongeveer 750 euro en een foto in de krant.

2. In Oostenrijk vluchten ze voor Krampus

Kerstmis moet voor Oostenrijkse kinderen een ware hel zijn. Want tijdens het jaarlijkse St. Nikolaasfeest op 6 november jaagt Krampus, een duivelachtig figuur, kinderen die stout zijn geweest de stuipen op het lijf. De traditie komt uit de alpiene regio’s en gaat gepaard met een Krampusläufe, een parade waaraan tal van Krampus-clubs meedoen.

3. In Catalonië poepen ze cadeautjes

Elk jaar, op 8 december, komt Tió de Nadal in Catalonië langs. De goedheiligman is afgeleid van el caganer (de kakker), een bekend beeldje van een gehurkt mannetje dat zijn behoefte doet. Tió de Nadal is een houten stronk bedekt met een rode, Catalaanse cape. Volgens de traditie voeden kinderen hem met eten en ‘poept’ hij vervolgens cadeautjes uit.

4. In Noorwegen zien ze ze vliegen

Als een Noor een kerstbal in duigen laat vallen, kunnen de scherven niet zomaar worden opgeveegd. Er wordt sterk in geloofd dat heksen en geesten tijdens kerst op zoek gaan naar een bezem om op te vliegen, en in de kerstperiode blijven Noorse bezems dus goed opgeborgen.