4x Kerst rond de wereld, maar dan nét effe anders

Gepubliceerd: 19 dec 2018 0
Terwijl Nederland traditiegetrouw het gourmetstel afstoft en een kerstboom in huis haalt, wordt kerst elders in de wereld op héle andere manieren gevierd. Dit zijn de vier, uh, interessantste …


In Mexico zijn reuzeradijzen hét kerstaccessoire (Foto: Matthew Yglesias (modified), Flickr)

1. In Mexico gaan ze los op reuzeradijzen

Kerstmis is in Oaxaca, een stad in het zuiden van Mexico, een ware strijd. Zo’n honderd deelnemers proberen er tijdens de Nacht van de Radijs de mooiste uitsnede in een reuzenradijs te maken. Dieren en de heilige maagd Maria zijn slechts enkele voorbeelden. De radijzen worden tot een halve meter groot en drie kilo zwaar. De prijswinnaar krijgt ongeveer 750 euro en een foto in de krant.

2. In Oostenrijk vluchten ze voor Krampus

Kerstmis moet voor Oostenrijkse kinderen een ware hel zijn. Want tijdens het jaarlijkse St. Nikolaasfeest op 6 november jaagt Krampus, een duivelachtig figuur, kinderen die stout zijn geweest de stuipen op het lijf. De traditie komt uit de alpiene regio’s en gaat gepaard met een Krampusläufe, een parade waaraan tal van Krampus-clubs meedoen.

3. In Catalonië poepen ze cadeautjes

Elk jaar, op 8 december, komt Tió de Nadal in Catalonië langs. De goedheiligman is afgeleid van el caganer (de kakker), een bekend beeldje van een gehurkt mannetje dat zijn behoefte doet. Tió de Nadal is een houten stronk bedekt met een rode, Catalaanse cape. Volgens de traditie voeden kinderen hem met eten en ‘poept’ hij vervolgens cadeautjes uit.

4. In Noorwegen zien ze ze vliegen

Als een Noor een kerstbal in duigen laat vallen, kunnen de scherven niet zomaar worden opgeveegd. Er wordt sterk in geloofd dat heksen en geesten tijdens kerst op zoek gaan naar een bezem om op te vliegen, en in de kerstperiode blijven Noorse bezems dus goed opgeborgen.

deel dit artikel met je vrienden:
 

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.

Laatste artikelen

Hotspots: proef de smaak van Azië

Voor een voorproefje van de Aziatische cultuur en cuisine hóéf je Nederland in principe niet uit. Wij gingen voor jou op de Aziatische toer.

Voor een voorproefje van de Aziatische cultuur en cuisine hóéf je Nederland in principe niet uit. Wij gingen voor jou op de Aziatische toer.

Ontmoet: Michael Palin en het epische verhaal van de Erebus

Het is geen overstatement om Michael Palin de beroemdste reisdocumentairemaker aller tijden te noemen. We spreken hem over zijn nieuwe boek Erebus, het verhaal van een negentiende-eeuws exepeditieschip dat als eerste de zuid- en noordpool in kaart bracht. Met dodelijke afloop...

Het is geen overstatement om Michael Palin de beroemdste reisdocumentairemaker aller tijden te noemen. We spreken hem over zijn nieuwe boek Erebus, he...