4 bekende trekpleisters, en hun Chinese kopie image

4 bekende trekpleisters, en hun Chinese kopie

De Chinezen hebben een flinke fascinatie met de Europese architectuur, en dan vooral de typische trekpleisters zoals Venetië, Parijs en zelfs … Holland! Wat vind jij, lijken deze kopietjes op het origineel?


Deze kopie van Parijs is een spookstad geworden (Foto: MNXANL (modified), Wikimedia Commons)

De laatste jaren hebben Chinese ontwikkelaars besloten om gigantische nieuwe buurten bij te bouwen, voornamelijk om de groeiende bevolking op te vangen. Bovendien wordt de Chinese middenklasse steeds kapitaalkrachtiger, dus ook de nieuwe winkelcentra groeien als paddenstoelen uit de grond. Bij deze bouwprojecten werd meer dan eens een Europese trekpleister als voorbeeld genomen qua look and feel, wat een behoorlijk bizar resultaat heeft opgeleverd: China barst van de Europese kopieën die de plank zeg maar… nét even misslaan.

1. Parijs - Tianducheng

De bouw van Tianducheng, een grote wijk in Hangzhou, begon in 2007. Het stadsdeel werd grotendeels gebaseerd op de binnenstad van Parijs, maar staat nu bekend als een beruchte spookstad. Ook staat er een 108 meter hoge replica van de Eiffeltoren, maar zelfs dit iconische monument kon de Chinezen niet overtuigen om een appartement aan te schaffen. De wijk biedt in principe ruimte aan 10 000 bewoners, maar naar verluidt wonen er op dit moment niet meer dan 2000 mensen. Veel van deze inwoners werken bij het naburige Franse themapark.

2. Hallstatt – Guangdong

In de zuidelijke provincie Guangdong staat een Disney-achtige kloon van Hallstatt, een idyllisch dorpje in Oostenrijk. Hallstatt staat al jaren om de werelderfgoedlijst van UNESCO en een Chinese mijnbouwmagnaat vond het blijkbaar een puik idee om de trekpleister in China te reproduceren als themapark. Het project koste maar liefst 940 miljoen Amerikaanse dollars.

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

3. Venetië – Florentia Village

Florentia Village ligt in het Wuging district van de havenstad Tianjin, in het noorden van China. De replica van het oude Venetië is geen woonwijk of pretpark, maar een gigantisch luxury outlet winkelcentrum met maar liefst 200 luxe boetieks en restaurants.


Net echt: Florentia Village in Tianjin (Foto: kele_jb1984 (modified), Flickr)

4. Amsterdam – Shanghai's Holland Town

Ja, óók Nederland is ten prooi gevallen aan de Chineze kopieerdrift. In het Pudong district van Shanghai staat Shanghai’s Holland Town, ook bekend als ‘Pudong’s Nederland’. Het kunstmatige dorp van 20 000 woningen werd als woonwijk opgezet en ontworpen naar Amsterdams voorbeeld. Zo staan er kopieën van meerdere molens, de Bijenkorf en het Scheepvaartsmuseum. Holland Town was deel van het ‘One City, Nine Towns’ project van de gemeente van Shanghai. Dit project had als doel om de bevolkingsdruk in de binnenstad van Shanghai te verlichten.


De Chinese versie van de Bijenkorf staat in Pudong, Shanghai (Foto: Banalities (modified), Flickr)