Attractiepark Venetië kondigt bizarre regels aan image

Attractiepark Venetië kondigt bizarre regels aan

Het loopt al jaren de spuigaten uit met toeristen die Venetië overspoelen. Burgemeester Luigi Brugnaro is het zó zat, dat hij vanaf 2022 verregaande maatregelen wil introduceren om de toeristenstroom te reguleren.

Reisreporter Floydian bleef de toeristenstroom voor: vóór zonsopkomst de stad ontdekken

62.000 inwoners versus dertig miljoen (!) bezoekers per jaar. De relatieve kleine groep locals draagt de enorme last van de toeristen op de schouders, waardoor Brugnaro wil dat iedereen meebetaalt aan de onderhoudskosten van de stad. Vanaf mei dit jaar moeten toeristen minimaal €3 belasting betalen om het centrum in te mogen. In het hoogseizoen kan de prijs oplopen naar een tientje. Voor toeristen met een hotelovernachting is deze entreeprijs al doorberekend in de kamerprijs.

Nog een stap verder

Brugnaro laat het daar niet bij, want hij denkt niet dat Venetië de toeristenstroom kan reguleren met enkel de entreeprijs. Wie vanaf 2022 het centrum inwil, moet op voorhand een plekje reserveren om de stad in te kunnen.

Toeristen zijn volgens het gemeentebestuur nog zeker welkom, maar het wordt ze wel iets moeilijker gemaakt. Want als er niets wordt gedaan, dreigt Venetië onleefbaar te worden. De Italiaanse minister van Toerisme is tegen de aangekondigde maatregelen. Die zouden volgens hem 'niet houdbaar en desastreus' zijn. 

Entreeprijs en een ticket reserveren: Venetië zet de volgende stap naar een attractiepark.