Hier werd jouw favoriete Netflix-serie opgenomen! image
REDACTIE

Hier werd jouw favoriete Netflix-serie opgenomen!

Eeuwenoude kastelen uit Outlander, een concertgebouw dat je in Black Mirror voorbij ziet komen en een Vikingschip uit the Last Kingdom: op deze toffe locaties zijn razend populaire Netflix-series opgenomen!

Of het nu gaat om de gelddrukkerij waar de bankroof in Casa Papel werd gepleegd of het meertje waar Ozark werd gefilmd; rond de wereld vind je fantastische filmlocaties waar jouw favoriete Netflix-serie werd opgenomen. Columbus-redacteur Josefien ging op zoek naar de gaafste locaties die je gewoon mag bezoeken. Welke plekken ga jij op je bucketlist zetten?

Black Mirror filmt in indrukwekkende IJslandse steden

De Reykavik Harpa Concert Hall in IJsland is te zien in Black Mirror (Foto: David Phan, Flickr)

De scènes in Dartmoor en Londen zijn al indrukwekkend, maar zeker de filmlocaties in IJsland voor de aflevering ‘Crocodile’ (seizoen vier) blijven op je netvlies gebrand! Eén van de filmlocaties is de stad Reykjavik. De stad kent een spectaculaire skyline die in de winter het noorderlicht laat zien. ’s Zomers zie je juist de middernachtzon ondergaan, wanneer de zon om middernacht precies boven de horizon staat. De filmmakers zelf gingen naar de Harpa Concert Hall, het culturele centrum van de stad. Als je exterieur niet indrukwekkend genoeg vindt, kun je ook een concert, opera of ander evenement te bij te wonen. Bovendien heb je binnen een geweldig uitzicht over de Atlantische Oceaan en de omringende bergen. Ga voor meer informatie naar en.harpa.is.

Serie: Black Mirror, release: seizoen 5 in 2019, plaats: Reykjavik, IJsland.

Ozark is niet alleen gefilmd bij Lake Ozark

Zonsopgang bij Lake Allatoona in Georgia, een filmlocatie voor Ozark (Foto: Ronnie, Flickr)

Ozark is grotendeels niet gefilmd bij Lake Ozark, ook al speelt de serie zich er wel af. Vanwege de hogere belasting besloten de filmproducenten minder te filmen in het toeristische recreatiegebied in Missouri. Daarom wijkten ze uit naar, onder andere, Lake Allatoona en Little River in Georgia. Daar ligt een prachtige haven om te vissen, varen en onder het genot van een drankje de zonsondergang te bewonderen. Maar waar is dan precies gefilmd voor de serie? Daarvoor moet je naar The Little River Grill, in de film bekend als The Blue Cat Lodge. De schattige blauwe houten bar en grill ligt aan de Bells Ferry Road vlakbij de Little River Marina. Meer informatie over de plek vind je op littlerivermarina.com.

Serie: Ozark, release: seizoen 3 in 2019, plaats: Georgia, Verenigde Staten.

Filmlocaties in Madrid voor Casa de Papel

Het CSIC is te zien in Casa de Papel (Foto: Luis Fernández García (modified), Wikimedia Commons)

In Casa de Papel gaan acht dieven een munt- en postzegelfabriek beroven in Madrid: de plek waar het geld wordt gedrukt. Een aantal locaties die in de serie voorkomen bestaan echt en bevinden zich in Madrid, zoals de bank aan de Calle de la Fuente del Berro. Je kunt vlak om de hoek ook het museum over de fabriek bezoeken, het Museum Casa de la Moneda. Voor het filmen zelf is de daadwerkelijke bank niet altijd gebruikt, maar het gebouw dat wél veel in de serie voorkomt ligt maar 20 minuten van de fabriek vandaan. Dit is het hoofdkantoor van het onderzoeksinstituut CSIC aan de Calle Serrano in Madrid.

Serie: Casa de Papel, release: seizoen 3 in 2019, plaats: Madrid, Spanj

Ga naar de Schotse kastelen van Outlander

Blackness Castle was een filmlocatie voor Outlander (Foto: Andrew Shiva / Wikipedia / CC BY-SA 4.0)

In deze Brits-Amerikaanse dramaserie komt een Engelse verpleegster uit 1945 in het Schotland van 1743 terecht. We kijken daarom niet gek op van alle Schotse kastelen die in deze serie voorkomen. Dean Castle, Blackness Castle en Linlithgow Palace, om er maar een paar te noemen. Een van de meer afgelegen kastelen is Midhope Castle in South Queensferry. Ga er op tijd heen, voordat het er te toeristisch wordt als gevolg van deze succesvolle serie. De entreeprijs is € 30, maar om het terrein per auto te bezoeken moet je een voertuigpas van € 12 aanschaffen. Houd er wel rekening mee dat het interieur van het kasteel niet toegankelijk is.

Je kunt ook Balgonie Castle bezoeken; een van de oudste kastelen van Schotland in de regio Fife. Tussen 1 april en 30 september en van 1 oktober tot 31 maart kun je daar terecht met een ticket van € 7. In de serie diende dit kasteel als de Benedictine Monastery, de plek waar Jamie geneest dankzij ‘Black Jack’ Randall. Het echte kasteel ligt maar drie kwartier van Edinburgh af en is makkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Wil jij Balgonie Castle bezoeken? Ga dan naar Mycosystore.com/where-to-go-breaks-in-2020-21/#balgonie.

Serie: Outlander, release: seizoen 3 in 2018, plaats:

Voor Peaky Blinders moet je naar Manchester en Liverpool

Victoria Baths in Manchester was een filmlocatie voor Peaky Blinders (Foto: isox4, Flickr)

De razend populaire serie Peaky Blinders speelt zich af in het Birmingham uit de jaren ‘20, maar voor de échte filmlocaties moet je in Manchester en Liverpool zijn! Ga bijvoorbeeld naar de Victoria Baths in Manchester. Het oude badhuis uit 1906 was ooit de populairste plek in Manchester, maar is in verval geraakt sinds zijn sluiting in 1993.

De laatste jaren komt het gebouw steeds meer tot leven en zijn er plannen om er weer een echt badhuis van te maken. De zwembaden zijn momenteel nog leeg, dus de filmmakers vonden het de perfecte locatie om het om te toveren tot paardenmarkt voor de serie. Het gebouw kun je van april tot oktober bezoeken. Meer informatie vind je op www.victoriabaths.org.uk. In Liverpool is de filmcrew ook gespot. Ga vooral even kijken bij de Admiral Grove, niet zo ver buiten het centrum van de stad. Hier is een van de bekende openingsscènes geschoten.

Serie: Peaky Blinders, release: Seizoen 5 in 2019, plaats:

 

Bezoek het Vikingschip van The Last Kingdom

Een Deens Vikingschip dat zo in 'The Last Kingdom' had gepast (Foto: Jack_IOM (modified), Flickr)

De serie die nu bestempeld wordt als de nieuwe Game of Thrones werd voor een deel opgenomen op het Havhingsten fra Glendalough-Vikingschip, ook wel bekend als de Sea Stallion. Het vikingschip is een reconstructie van een Skuldelev schip: het op twee na grootste Vikingschip dat ooit gevonden is. De reconstructie nam plaats tussen 2000 en 2004 in Denemarken, aan de haven van het Viking Ship Museum in Roskilde. Sindsdien is het schip al naar steden als Dublin en Berlijn gevaren. Het Viking Ship Museum in Roskilde is dagelijks geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Let wel goed op of het schip er op het moment daadwerkelijk ligt of ergens anders tentoongesteld wordt. De entreeprijzen van het museum kunnen elk jaar veranderen, maar liggen ongeveer tussen de € 10 en € 20. Je kunt zelf ook meevaren met één van de Vikingschepen die in de haven liggen van het museum!

Serie: The Last Kingdom, release: eind 2018, plaats: Havshingsten fra Glendalough Viking Ship Museum in Roskilde, Denemarken.