Unieke eilanden die te voet bereikbaar zijn image

Unieke eilanden die te voet bereikbaar zijn

Geloof het of niet, maar voor sommige eilanden heb je helemaal geen veerboot, vliegtuig of tunnel nodig. Deze bijzondere bestemmingen zijn namelijk gewoon te voet bereikbaar! Tenminste, wel als je eb en vloed héél goed in de smiezen houdt.


Het historische Lindisfarne ligt vlakbij de Schotse grens (Foto: xlibber (modified), Wikimedia Commons)

Lindisfarne, Engeland

Vlakbij de Schotse grens ligt het getijdeneiland Lindisfarne, ter hoogte van Berwick-upon-Tweed. De voormalige kloostergemeenschap wordt doorgaans ‘Holy Island’ genoemd en is met een dam verbonden met het Britse vasteland. Deze loopt bij vloed onder water, maar bij laagtij kun je een oversteek maken. Op het eiland vind je resten en ruïnes uit de zevende eeuw, uit de tijd dat de Vikingen nog door Europa rondzwierven.


Mont Saint-Michel is een wereldberoemd monument (Foto: Mathias Neveling, Wikimedia Commons)

Mont Saint-Michel, Frankrijk

Deze ken je misschien al wel: de betoverende Mont Saint-Michel is een wereldberoemd abdijcomplex bij Avranches. Het getijdeneiland is een bekende Franse trekpleister, maar het uitzicht op het middeleeuwse monument, zo middenin de gigantische baai, is er eentje die je gezien moet hebben. Vroeger was het eiland alleen overdag bij eb bereikbaar, maar nu ligt er ook voor voetgangers een smalle verhoogde weg door het water.


Cramond Island barst van de resten uit de Tweede Wereldoorlog (Foto: Chris Combe, Flickr)

Cramond Ghost Island, Schotland

Vlakbij Edinburgh ligt het historische Cramond Island, in de volksmond beter bekend als ‘Cramond Ghost Island’. Het eiland is grotendeels verlaten en er liggen overal sporen van de Tweede Wereldoorlog, zoals betonnen pilaren die onderzeeërs tegen moesten houden. Bij laagtij kun je binnen een halfuurtje van het vasteland van Schotland naar Cramond toe lopen.


De Passage du Gois op een warme zomerdag (Foto: Grand Parc Bourdeaux, France (modified), Flickr)

Noirmantier, Frankrijk

Het idyllische eiland Noirmantier in Frankrijk was lange tijd alleen bereikbaar via de Passage du Gois. Deze unieke weg (D948) van ruim vier kilometer is alleen bij laagtij toegankelijk voor voetgangers, fietsers en automobilisten. De lokale bevolking heeft eeuwenlang deze bijzondere tocht over de zandbanken gemaakt, en dat kan nog steeds! In het geval dat je niet op tijd bij de kust arriveert, is er ook nog een alternatief: sinds 1971 ligt er ook een brug.


Wadlopen in Nederland kan bij meerdere eilanden (Foto: Ritzo ten Kate (modified), Flickr)

De Waddeneilanden, Nederland

Uiteraard mag ik onze eigen Waddeneilanden ook niet vergeten! In Nederland kun je bij laagtij wadlopen naar verschillende eilanden, zoals Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Tussen Texel en Vlieland kunnen avontuurlijke (en zeer ervaren) wadlopers ook een poging wagen. Eigenlijk mag je alleen onder leiding van een wadloopgids op pad, wat beginners ook ten strengste wordt aangeraden, maar zelfstandige tochten worden vaak wel gedoogd.