image
Floortje Dessing

Gasthoofdredacteur Floortje Dessing: 'It's a woman's world'

We zijn bijzonder trots te melden dat niemand minder dan Floortje Dessing gasthoofdredacteur is van Columbus Travel editie 108. In haar speciale voorwoord blikt ze terug op haar eigen reizen, het belang van reizen en de rol van vrouwen in de reisgeschiedenis. 

Portret Floortje Dessing'De geschiedenis is lange tijd door mannen geschreven, en dat geldt helaas ook voor de geschiedenis van reizen en de verkenning van andere culturen. Maar duik onder het oppervlak en je vindt de verhalen en ervaringen van talloze inspirerende vrouwelijke reispioniers. Hun avonturen en prestaties evenaren die van hun bekendere mannelijke tegenhangers, en verdienen meer aandacht en erkenning. Ik denk bijvoorbeeld aan de Canadese Aloha Wanderwell, die in 1922 op zestienjarige leeftijd als eerste vrouw in een auto om de wereld reed. En aan de Française Jeanne Baret, de eerste vrouw die om de wereld zeilde en daarmee alle regels van de achttiende eeuw aan haar laars lapte.

Columbus Travel editie 108 brengt een ode aan deze historische reisheldinnen, en ik vind het fantastisch om als gasthoofdredacteur een bijdrage te kunnen leveren aan hun bekendheid. Maar we besteden ook aandacht aan bijzondere vrouwen die nu, op dit moment, de wereld verkennen en daarmee zoveel mogelijk anderen willen inspireren. Vrouwen als Columbus-reisjournalisten Malou, Sabrina en Brigitte, die in deze editie vertellen hoe het reizen hen heeft gevormd als vrouw en hoe hun vrouw-zijn hun reizen heeft gevormd.

Ook ik ben wie ik ben door de reizen die ik heb gemaakt. Daarmee wil ik niet beweren dat je jezelf alleen maar zou kunnen ontwikkelen door te reizen, maar feit is wel dat je door die ervaringen groeit. Helemaal als je als vrouw de wereld over reist. Omdat je soms net iets meer gas moet geven, voor jezelf op moet komen of van je af moet bijten. Ik ben er in ieder geval veel zelfverzekerder door geworden. Als klein meisje was ik best onzeker, maar eenmaal op reis kwam ik erachter dat ik veel meer durfde dan ik dacht. En dat mijn vrouw-zijn helemaal geen belemmering vormde op reis, maar me juist verder kon helpen.

Dat merkte ik al tijdens de allereerste verre reis die ik alleen maakte: op mijn twintigste een maand naar de westkust van de Verenigde Staten. Doodeng vond ik het, maar uiteindelijk belandde ik op de slaapbank van een LAPD-agent en zijn vrouw. Zij bleek een stripper te zijn in haar eigen stripclub, en had in alles duidelijk zélf de regie in handen. Ze nam me mee naar de wildste feesten in downtown LA. Als Heemsteeds broekie keek ik mijn ogen uit en verbaasde me over zo veel female power.

Zoveel andere reizen volgden en van elke reis pikte ik wel iets nieuws op. Ik leerde van de feministische samenleving in IJsland, waarin vrouwen net zo makkelijk voor kinderen van een ander zorgen als voor die van henzelf. Ik leerde van de vrouwen op de toendra’s van Mongolië, die net zo’n stoer nomadenbestaan als hun mannen leiden door hun vee te verplaatsen over de weidse vlakten, terwijl ze ook nog even het huishouden doen en de kinderen opvoeden. En ik leerde van de vrouwen die in de Saudische hoofdstad Riyad een vrouwenhotel runnen en ondanks alle beperkingen die hun worden opgelegd toch hun eigen leven vorm weten te geven.

Reizen maakte mij wijzer, completer en er nog meer van overtuigd dat je als vrouw zo ver kunt komen en zo veel dromen kunt laten uitkomen. Als je maar ziet dat je niet de enige vrouw bent met die dromen. En weet dat zo veel andere vrouwen je zijn voorgegaan.'

Lees ook de reportage van Floortje Dessing in Botswana: 'De bewoonde wereld voelt onmetelijk ver van mij vandaan’

Columbus Travel editie 108 ligt vanaf 19 april in de winkels. Bestel jouw exemplaar nu!

Bestel nu Columbus Travel editie 108 met Floortje Dessing

Volg Columbus Travel ook op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!