image
Vellah

Dit zijn de 5 mooiste natuurgebieden van Europa in de herfst

De natuur van Europa is in de herfst misschien wel op haar mooist. In deze vijf minder bekende natuurgebieden kun je er nog met volle teugen van genieten, weg van de massa.

1. Nationaal park Appennino Lucano Val d’Agri Lagonegrese & Pollino in Italië

Bij het dorpje Castelmezzano heb je de kronkelende weg langs waanzinnige bergpieken wonderlijk genoeg helemaal voor jezelf. Foto: Louise ten HaveBij het dorpje Castelmezzano heb je de kronkelende weg langs waanzinnige bergpieken wonderlijk genoeg 
helemaal voor jezelf. Foto: Louise ten Have

De ondergeschoven Italiaanse regio Basilicata telt niet één, maar twee onbekende nationale parken: Pollino en Appennino Lucano Val d’Agri Lagonegrese. Het moeilijk toegankelijke Pollino is het grootste nationaal park van Italië en de onmetelijke wouden van Bosnische dennen bieden dan ook dagenlang verdwaalplezier. Wie zich boven de boomgrens waagt in dit deel van de Apennijnen, met tal van pieken boven de tweeduizend meter, kijkt uit op de Tyrreense Zee in het westen en de Ionische Zee in het oosten. Nationaal Park Appennino Lucano Val d’Agri Lagonegrese is even rijk aan boomsoorten als aan lettergrepen, met dichte beukenbossen en moseiken hoog in de bergen en karakteristieke witte abelen, donzige eiken en haagbeuken in de dalen. Sla bij een bezoek de dramatisch tegen de bergwand geplakte dorpen Pietrapertosa en Castelmezzano niet over, twee van i borghi più belli d’Italia, de mooiste dorpen van Italië.


2. Zweeds Lapland

Kajakken tussen het goudgele riet van Zweeds Lapland is op een mooie herfstmiddag een cadeautje dat je móét uitpakken.Foto: www.malouphoto.comKajakken tussen het goudgele riet van Zweeds Lapland is op een mooie herfstmiddag een cadeautje dat je 
móét uitpakken. Foto: www.malouphoto.com

Een kleurensafari in Zweeds Lapland kan een mens goed doen. Het najaarslicht en de herfstkleuren grijpen je en laten je simpelweg niet meer los. Zet je kleurtocht uit langs de fictieve lijn van de poolcirkel, van Skellefteå en Kalvträsk aan de Botnische golf tot het Junkerdal aan de grens met Noorwegen, en via de Råne-riviervallei weer terug naar Luleå aan de kust. Je opties om van de ongerepte natuur te genieten zijn legio. Ga in elk geval het water op − kajakken tussen het goudgele riet van Zweeds Lapland is op een mooie herfstmiddag een cadeautje dat je móét uitpakken. Je kunt een kajaktocht op een meer bij Kalvträsk combineren met een goede hike.
Loop vanaf de bootverhuur bij Stenselet bijvoorbeeld naar de uitkijktoren op Vitberget. De wandelroute (negen kilometer, heen en terug) leidt door de groene heuvels en biedt een panoramisch uitzicht tot aan de Botnische Golf. Voor het stevigere werk loop je langs Holmträsket naar Avaberg en vanuit daar terug naar Kalvträsk.

Grijp ook de kans om meer over de inheemse Samicultuur te weten te komen. Het Batsuoj Sami Center houdt rendieren en bevordert folkloristisch toerisme en houdt daarmee de Samicultuur in stand. Lotta Svensson, zelf Sami, vertelt je de bijzondere verhalen van haar cultuur in het noorden van Zweden en daarbuiten. Je hoort de verhalen aan in een grote Samitent van turf en hout, de goahti, en onder het genot van een rendierburger met lingonbessen (Scandinavische rode bosbessen).


3. De Koerse Schoorwal in Litouwen

Koerse Schoorwal. Foto Getty ImagesTussen Klaipėda(Litouwen) en Zelenogradsk (Rusland) ligt de bijna honderd kilometer lange Koerse Schoorwal. 
Foto: Getty Images

Tussen Klaipėda (Litouwen) en Zelenogradsk (Rusland) ligt de bijna honderd kilometer lange Koerse Schoorwal, een kwetsbare zandtong die op sommige plaatsen niet meer dan vierhonderd meter breed is. Hier vind je de hoogste duinen van Europa – sommige tot wel zestig meter hoog – in een steeds weer veranderend landschap van verstuivend zand. Dit Unesco-Werelderfgoed telt twee nationale parken, met de voormalige artiestenkolonie Nida als populairste uitvalsbasis.


4. Gran Sasso e Monti della Laga in Italië

De middeleeuwse ruïne van Rocca Calascio bij Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga in Italië. Foto: Pie AertsDe middeleeuwse ruïne van Rocca Calascio bij Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga in Italië. 
Foto: Pie Aerts

Als een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa maakt Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga in Italië indruk met honderden kilometers aan wandel- en fietsroutes door bergen en weiden. Naast veel vogelsoorten komen er ook wolven, beren, everzwijnen, herten en wilde katten voor. De kracht van de elementen is duidelijk zichtbaar – het gebied krijgt in de herfst en winter veel sneeuw en wind te verduren – en heeft Europa’s zuidelijkste gletjser gevormd, de Calderone. Een andere must-see in het gebied is de middeleeuwse ruïne van Rocca Calascio. Dit hoogste fort van de Apennijnen diende lange tijd als militair bolwerk – niet verrassend gezien het fantastische uitzicht over de bergen van Nationaal Park Gran Sasso e Monti della Laga. Het bouwwerk zal je bekend voorkomen als je de fantasyfilmhits In the Name of the Rose met Sean Connery en Ladyhawke met Michelle Pfeiffer hebt gezien, maar ook de Italiaanse filmindustrie maakt veelvuldig gebruik van de sprookjesachtige locatie.


5. De baskische kust van Spanje

Een prachtig uitzicht over het pittoreske Urkulu-stuwmeer. Van hieruit zit je in een mum van tijd in het onontdekte en bergachtige natuurpark Aralar. Foto Tim BilmanEen prachtig uitzicht over het pittoreske Urkulu-stuwmeer. Van hieruit zit je in een mum van tijd in het 
onontdekte en bergachtige natuurpark Aralar. Foto: Tim Bilman

De autonome, Noord-Spaanse regio Baskenland is Europa in een notendop. De keuken kan er tippen aan de Italiaanse, de cultuur aan de Zuid-Franse, de bergen aan de Alpen, de bossen aan het Zwarte Woud en de golven aan die langs de Portugese kust. Ondanks deze enorme diversiteit weten de meeste bezoekers alleen Bilbao’s Guggenheim en de fantastische restaurants en bars van San Sebastian te vinden. Als je van alles iets op je bordje wilt volg je de Columbusroute, dwars door het binnenland en langs de Atlantische kust. Vlieg op Bilbao en spendeer er minstens een dag voordat je met een flinke omweg door het binnenland naar de grens met Frankrijk rijdt. Las onderweg pitstops in voor Urkiola Nationaal Park en de omgeving van het pittoreske Urkulu-stuwmeer. Van hieruit zit je in een mum van tijd in het onontdekte en bergachtige natuurpark Aralar. Verder naar het noorden is het badplaatsje Hondarribia de perfecte uitvalsbasis voor uitjes in het grensgebied, zoals mountainbiken langs de kust en wandelen in de groene heuvels. Rijd vervolgens via de Jaizkibel-bergpas naar San Sebastian, waar je jezelf trakteert op culinaire hoogstandjes, en slalom op je dooie gemak langs de kust terug naar Bilbao. Must-sees langs de kust: de gelaagde Flysch-kust bij Zumaia, de dorpjes bij de riviermonding van Urdaibai en het spectaculaire San Juan de Gaztelugatxe-kerkje. Voor bijzondere logeeradresjes neem je contact op met Nekatur, een nationaal netwerk van casas rurales, sfeervolle boerderijen en landhuisjes.


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!