Litouwen image

Litouwen


Reisgids

Litouwen
Europa
REDACTIE

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Ontdek

Het Noord-Europese land Litouwen is gelegen tussen Letland, Wit-Rusland, Polen en Rusland. Het is de grootste Baltische staat, met een oppervlakte zo groot als Nederland en België samen. Toch wonen er verspreid over het hele land maar 3.500.000 mensen.

In 1990 werd het land onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Tegenwoordig vormt het een meerpartijendemocratie met een minister-president aan het hoofd. Litouwen is vrij vlak, de hoogste berg is 294 meter hoog. Litouwen heeft een kustlijn met een lengte van negentig kilometer en herbergt in het binnenland meer dan vierduizend meren. Grappig weetje: het exacte middelpunt van Europa ligt binnen de Litouwse grenzen. Het land biedt een scala aan mogelijkheden; ga vissen in een van de prachtige meren, maak een stedentrip, of doe het eens anders: verken de hoofdstad per fiets! Litouwen is een van de Mekka’s voor vogelspotters, want het land kent maar liefst 330 verschillende soorten. Daarnaast bieden de bossen van Litouwen onderdak aan verschillende soorten groot wild die in West-Europa nagenoeg zijn verdwenen, zoals beren en wolven. Het toerisme in Litouwen staat nog in de kinderschoenen, het is langzaam in opkomst dus veel toeristen zal je niet tegenkomen.

Ook in de economie zie je een stijgende lijn. Het bruto binnenlands product (BBP) is in vijftien jaar tijd meer dan verdubbeld. Litouwen is bezig zichzelf op de kaart te zetten. Op 1 mei 2004 sloot het zich aan bij de Europese Unie en op 1 januari 2015 nam het land de euro als wettig betaalmiddel aan. Het wegennet is nog niet optimaal, al wordt daar hard aan gewerkt. De belangrijkste routes lopen van Vilnius naar de andere grote steden (Kaunas, Klaipeda en Panevėžys). Deze zijn wel goed begaanbaar.

Kortom, Litouwen heeft veel te bieden en het is een land van vele mogelijkheden, klaar om ontdekt te worden. 

Wat zegt de community

(4)
Bekijk reviews >

Reisinspiratie

Van onze community

Mystiek
Mystiek
Noord Litouwen
Agrotewal

Praktisch

 • Check het actuele reisadvies voor Litouwen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Let goed op in welke regio’s van Litouwen dit advies geldt. Dit hoeft niet overal hetzelfde te zijn. Het advies wordt dagelijks bijgewerkt. Je blijft echter verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wij zijn niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site. 

  Reizen en corona

  Check het actuele overzicht van reisrestricties in verband met het coronavirus voor elk land ter wereld. Dagelijks bijgehouden door de IATA (International Air Transport Association). 

 • Je hebt voor reizen naar Litouwen geen visum nodig.

 • Ben je van plan om drie dagen of langer in de Litouwse natuur te gaan wandelen of wil je gaan kamperen in de periode maart t/m november? Dan wordt een vaccinatie tegen encefalitis aangeraden. Bij een verblijf van langer dan drie maanden is het verstandig om je in te laten enten tegen hepatitis B en rabiës, en in sommige gevallen ook tegen tuberculose. 

 • Munteenheid: litas (LTL). De waarde van de munt is onderhevig aan fluctuaties dus check voor je vertrek de wisselkoers.

 • 1 januari - Nieuwjaarsdag

  16 februari – Onafhankelijkheidsdag

  Nationale viering van de in 1918 uitgeroepen onafhankelijkheid.

   11 maart - Herdenking onafhankelijkheid 1990

  Litouwen is een aantal keer onafhankelijk geweest, maar werd daarna ook weer bezet. In 1940 bezette de Sovjet-Unie het land. Dit zou tot 1990 duren. Op 11 maart 1990 werd Litouwen –wederom- onafhankelijk.

  1 mei – Dag van de Arbeid

  Viering van de strijd en de waardigheid van de arbeidersklasse met hoop op een rechtvaardige samenleving.

  14 juni - Dag van Rouw en Hoop

  Feestdag ter herinnering aan de deportaties van 1948.

  6 juli - Dag van de Staat

  De dag waarop (in het jaar 1253) koning Mindaugas werd gekroond.

 • In Litouwen worden de stopcontacten van type F gebruikt. Dit is hetzelfde type als de Nederlandse stopcontacten. Een wereldstekker is niet nodig. 

  Stekker type CStekker type F
 • Tijdsverschil: 1 uur later
  De hoofdstad van Litouwen is Vilnius.
  Het oppervlak van Litouwen is 1,6x Nederland.
  De gesproken taal/talen: Litouws.