Cuba reviews

9
Cuba
JaSing was hier 15 mrt 2018
Cuba is beschadigd door Irma, storm schade is het oosten, schade aan de resort op de eilanden in het noorden (die worden gerestoreerd al maar zijn tot 1 decmeber gesloten) varadero heeft schade, sommige veel andere niet maar word intussen ook hersteld, verschillende hotels zijn open andere pas eind november. De rest van het land heeft wat stormschade maar is al gerepareerd. Bij een orkaan is Cuba het veiligste land want die organsieren (dankzij het systeem) de evacuatie van toeristen (35.000) is een dag en 700 tot 900.000 inwoners naar een veuielige plek in 2 dagen....(kijk eens naar Florida!) De opmerking van veiligheidsrisico slaat op de criminaliteit is complete onzin.
Land
  • trotse bevolking die hard werkt om het op te
  • tijdelijke wat schade die weer snel gereparee
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Cuba
Jules was hier 15 mrt 2018
Baracoa:, sol, ron y musica. We rijden door metershoge suikerrietvelden in El Oriente, het oosten van Cuba. Bij Moa liggen immense fabriekscomplexen, gezegend met metershoge afbeeldingen van Che Geuvara op de muren. In Baracoa verblijven we in een casa particolar. Er hangt een zwoele warmte in het stadje. als we na het eten het kleine centrum binnen lopen. Het geluid van zinderende Cubaanse muziek komt ons tegemoet. Caribische ritmes zwepen de massa op. Overal staan mensen te swingen, iets wat elke Cubaan lijkt te doen, als zij de klanken van salsa, rumba en mambo horen. We belanden via een aantal nauwe straatjes en een lange stenen trap boven op een heuvel, waar honderden Cubanen staan te dansen op disco en Cubaanse muziek. Cubaanse vrouwen en sensualiteit lijken een synoniem. Al spoedig staan wij net zo enthousiast mee te dansen. De sonmuziek, een voorloper van salsa, lijkt een onophoudelijk ritme te kennen. Hoewel onze heupbewegingen verraden dat wij zijn opgegroeid in een land met boerenkool en worst en onze lichaamstaal eerder op de Paralympics thuishoort, is onze stemming er niet minder om. Uren later belanden we in een andere feesttent waar we voor een paar dollar een fles Habana ron, rum uit Havana, kopen. Dit doen de Cubanen zelf ook, een fles rum en een paar blikjes cola erbij en het feest kan beginnen. Met een fles rum maak je snel vrienden
Land
  • Gastvrijheid
  • Unieke sfeer
  • Nauwelijks toeristen
  • Paradijselijke omgeving
  • Spotgoedkoop
  • Ver van de gebaande paden.
  • Behoefte om terug te keren.
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Cuba
Cuba is beschadigd door Irma, storm schade is het oosten, schade aan de resort op de eilanden in het noorden (die worden gerestoreerd al maar zijn tot 1 decmeber gesloten) varadero heeft schade, sommige veel andere niet maar word intussen ook hersteld, verschillende hotels zijn open andere pas eind november. De rest van het land heeft wat stormschade maar is al gerepareerd. Bij een orkaan is Cuba het veiligste land want die organsieren (dankzij het systeem) de evacuatie van toeristen (35.000) is een dag en 700 tot 900.000 inwoners naar een veuielige plek in 2 dagen....(kijk eens naar Florida!) De opmerking van veiligheidsrisico slaat op de criminaliteit is complete onzin.
Land
  • trotse bevolking die hard werkt om het op te
  • tijdelijke wat schade die weer snel gereparee
Review geplaatst op 2017-09-15
10
Cuba Havana omgeving
Hanmuets was hier 01 feb 2017
een fantastische bestemming, overal is er muziek en hangt er een heerlijke sfeer. ja de gebouwen en auto's zien er wat vervallen uit maar dat is juist de charme. Geniet nu het nog kan van dit prachtige land
Regio
  • originaliteit
  • duur
Review geplaatst op 2017-02-12
9
Cuba West-Cuba
arialente was hier 01 feb 2017
We hebben een prachtige reis gemaakt door West-Cuba. Genieten van de mensen (je blijft fotograferen), auto's (je blijft fotograferen) en het land zelf mét de tabaksplantages (je blijft fotograferen).
Regio
  • warm, gastvrij, super
  • geen
Review geplaatst op 2017-04-13
9
Cuba
arialente was hier 01 feb 2017
Prachtige stad. Valt erg mee vond ik qua toeristen. Natuurlijk zijn die er wel, maar prachtige enthousiaste bandjes gezien en gehoord (wat later nog best tegen viel).
Land
  • prachtige kleuren
  • geen
Review geplaatst op 2017-04-13
8
Cuba
arialente was hier 01 feb 2017
Cienfuegos was de rijkste stad van Cuba die ik gezien heb: meer winkels, meer mobieltjes op straat, kortom meer welvaart dan in andere steden, vooral door de welvaart van de suikerplantages in de omgeving. Het was ook minder toeristisch dan bijvoorbeeld Trinidad.
Land
  • niet heel toeristisch
  • geen
Review geplaatst op 2017-05-15
8
Cuba
CubaReisSpecialist was hier 01 jan 2017
Camague is een mooie rustige stad die steeds meer in trek komt bij de toeristen. Vroeger was het alleen een stop om te overnachte op door reis naar Santiago de Cuba.Maar tegenwoordig verblijven mensen 2 soms 3 nachten. Vele mooie pleinen div kerken en mooie gebouwen. Er zijn vele goede restaurants en veel muziek in de gehele stad. Een winkelstraat van zeker 1 km lang. Casa's Holanda in Cuba. Diverse Nederlanders hebben B&B op Cuba en er komen er steeds meer bij. Casa Holanda in Camaguey Casa Holandes in Trinidad Casa Delft Azul Varadero Ook is er een Nederlandse gids/chauffeur op Cuba voor een complete rondreis. Bij interesse neem dan contact op met Cubareis in Zwijndrecht
Land
  • Spreken Nederlands en goeie info
  • Ligt in midden Cuba
Review geplaatst op 2017-05-03
8
Cuba Havana
robgreeve was hier 01 nov 2016
Havana is een prachtige stad waar je geweest moet zijn. Ik was bang dat de politieke veranderingen al zichtbaar zouden zijn, maar dat duurt nog wel een paar jaar. De Cubanen leven vooral op straat wat wij ook goed konden merken 's nacht. Wij hadden een hotel langs de beroemde boulevard Malecon. Tot in de kleine uurtjes werd daar muziek gemaakt en gedanst.
Stad
  • Autentiek
  • De luchtvervuiling door de vele oude auto's
Review geplaatst op 2016-12-09
9
Cuba Centraal Cuba
karinenhenk was hier 01 nov 2016
Cuba is nog echt een pure bestemming (buiten de all-inclusive hotels aan de kust) waar je echt de mogelijkheid hebt om contact te maken met de locale bevolking. Het land is erg veilig voor toeristen en ook als vrouw kan je goed alleen over straat. De mensen zijn goedlachs, ondanks het feit dat het voor hen moeilijk is om rond te komen. Er is veel achterstallig onderhoud, maar daardoor is er ook weinig gesloopt. De kans om koloniale, maar ook Art Déco gebouwen te zien. Voor de autoliefhebber van vintage auto's een Mekka!, want de Cadillacs, Chevrolets, Buicks, Studebakers rijden af en aan. Zelf rijden is goed te doen, wel uitkijken voor de vele kuilen op de weg (ook op de autopista), dus verstandig om overdag te rijden.
Regio
  • Puur
  • Fijne mensen
  • Mooie natuur
  • auto huren is lastig
Review geplaatst op 2016-12-28
10
Cuba Havana
joostboerman was hier 01 mei 2016
Havana een stad die je gevoelens laat draaien elke dag en je energie level heel hoog houd! Van af in de morgen tot in de avond is Havana geweldig om er door heen te slenteren. Het lopen langs de zee waar de oude auto's je voorbij komen brommen tot de kleine zij straatjes waar mensen je uit nodigen voor een glas rum! Helaas heeft Havana ook een mindere kant. Alles wat je ziet wordt bestuurd door de regering. De mensen hebben weinig om uit gegeven en er is ook weinig. Maar toch lijkt het of de mensen heel erg blij zijn . Bijna iedereen wil graag een praatje met je maken en je hun stad laten zijn. Voor het toeriste gebied vindt ik het zelf wat minder de restaurant zijn zeer over prijst en het eten is niet geweldig . Loop naar de zij straatjes en je zult veel leukere en lekkerdere restaurantjes vinden! . De stadt heb ik heel veilig ervaren en voor foto grafie is het een walhala!! Cuba moet door iedereen eens gezien zijn in hun leven en mag zeker niet gemist worden als je van reizen houd !!!
Stad
  • vriendelijkheid
  • eten
Review geplaatst op 2016-11-26
8
Cuba Santiago de Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Santiago de Cuba was vroeger de hoofdstad van Cuba en wordt nu de tweede stad gezien. Omdat de stad niet zo heel ver van Jamaica en Haïti ligt hangt er meer een Caraïbische sfeer. De stad is ook minder vervallen zoals bijvoorbeeld Havana. Fidel Castro legde in deze stad de basis van de revolutie en daar is de stad best trots op. Midden in de stad ligt het Parque Céspedes waar de meeste bezienswaardigheden zijn. Overal hoor je muziek en op veel plekken wordt live muziek gemaakt door jong en oud. De meest authentieke en pittoreske gemengde wijk van Santiago de Cuba vind je ten zuidwesten van het Parque Céspedes rondom de trap van Calle Padre Pico. In de loop der eeuwen hebben zich hier verschillende bevolkingsgroepen gevestigd, zoals Puertoricanen, Jamaicanen, Arabieren, Dominicanen en Chinezen. Hier zijn ook veel muziekscholen en theaters te vinden. De Santa Ifigenia-begraafplaats is op een na de grootste van Cuba en ligt iets buiten de stad. Hier zijn de graven van bekende Cubanen te vinden, zoals José Martí, Emilio Bacardí en uiteraard die van Fidel Castro. Breng ook zeker een bezoekje aan het Carnavalsmuseum want de stad heeft een rijke geschiedenis van deze feestdag die meestal ergens eind juni gevierd word. Eten doe je in de zogeheten paladares (huiskamersrestaurants) die vaak op het dak van de woonhuizen zijn te vinden.
Stad
  • Rijke geschiedenis
  • Goede live muziek
  • Veel verschillende culturen
  • De mensen zijn niet zo relaxed als in Havana (lees: opdringerig)
Review geplaatst op 2016-11-18
9
Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Cementerio de Cristobal Colon in Havana is een begraafplaats die je eigenlijk niet mag overslaan. De toegangspoort is al indrukwekkend en is in Grieks-Romeinse stijl. Hier wordt ook de entree geïnd maar of het een lucratief handeltje of gewoon standaard is onbekend. Hier is ook een plattegrondje te verkrijgen maar op internet (of in een reisgids, bijvoorbeeld Capitool) zijn ook plattegronden te vinden voor de highlights. Er wordt geschat dat de begraafplaats meer dan 500 grote mausolea, kapellen en familiegewelven heeft. Inmiddels heeft deze plek meer dan 800.000 graven en liggen er 1 miljoen mensen. Dwars door de begraafplaats loopt een weg dus je moet wel uitkijken dat je niet omver gereden wordt door auto’s en bussen. Met gemak ben je zo 2 uur verder en dan heb je nog niet alles gezien. Op loopafstand (20 minuten) kun je ook José Martí Memorial bezoeken. Beide plekken liggen namelijk op vrij grote afstand van het oude centrum.
Land
  • Indrukwekkende plek
  • Monument voor brandweerlieden
  • Toeganspoort "poort van vrede"
  • ver van het centrum
Review geplaatst op 2016-11-02
9
Cuba Havana
aticketto was hier 01 okt 2015
Het voormalige presidentiële paleis is tegenwoordig het Museum van de Revolutie. Het gebouw werd in 1920 in gebruik genomen en tot 1959 zouden er nog 59 presidenten wonen. Het gebouw is ingericht door Tiffany in New York en heeft net als het paleis van Versailles een spiegelzaal. De vele documenten, foto’s en memorabilia geven een overzicht van de Cubaanse onafhankelijkheidsstrijd vanaf de koloniale tijd, met de nadruk waar je de jacht Granma kunt zien. In 1959 bracht dit schip Fidel Castro en zijn kameraden van Mexico naar Cuba voor de gewapende strijd. Een klein nadeel aan dit museum is het ontbreken van Engelse omschrijvingen. Toch als je geen Spaans spreekt is toch een bezoek waard. Alleen het gebouw is al een juweeltje. En als je interesse hebt in de revolutie van 1959 mag je dit zeker niet overslaan.
Stad
  • Prachtig gebouw
  • Uitgebreide collectie foto's en items
  • Spaanstalig
Review geplaatst op 2016-11-02
9
Cuba Vinales
FenjaRoza was hier 01 okt 2015
Viñales, een zeer indrukwekkend beeld, al zeg ik het zelf. Vanuit het voornamelijk platte Cuba, rijzen groene bergen op en ontstaat er een bergketen wat voor elke foto een anzichtkaart zou kunnen zijn.
Regio
  • uitzicht
  • afstand
Review geplaatst op 2016-11-13
8
Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Wanneer je door Cuba reist mag een bezoek aan dit monument eigenlijk niet ontbreken. Het monument op zich is niet zo indrukwekkend maar moet het vooral hebben van het formaat en natuurlijk het bekende beeld van Che. Onderaan het monument vind je het mausoleum, waar de overblijfselen van Ché Guevara en een aantal van zijn kameraden liggen opgeborgen. Het is vormgegeven als een soort grot waar de eeuwige vlam brandt ter nagedachtenis van Che en zijn kameraden. Er wordt van je verwacht dat je stil bent in deze ruimte. Na dit bezoekje ga verder door het museum over het leven van Ché. Vooral veel persoonlijke bezittingen zijn in chronologische volgorde te bezichtigen. Je ziet foto’s van zijn jonge jaren en veel items zoals zijn uniform, zijn horloge en pijp, zijn baret en nog vele andere persoonlijke dingen. De toegang is gratis dus even een kijkje nemen is aan te raden. Wij waren er vroeg in de ochtend en dan is de meeste kans dat het er rustig is.
Land
  • Een prachtig museum
  • Veel info
  • Gewoon een must-see
  • Erg toeristisch
Review geplaatst op 2016-11-18
9
Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Via de 'La Farola' kun je naar Baracoa rijden. De rit duurt ruim anderhalf uur en de begroeiing wordt steeds tropischer. Ineens zie je de zee weer en Baracoa een stadje met 60.000 inwoners. Baracoa in oost-Cuba is een tropische oase van rust voor of na je verblijf in levendig Santiago. Omdat er geen weg was bleef Baracoa lang afgesloten van de buitenwereld. Hierdoor heeft het veel authentieke charme. Toch is Baracoa heel anders er zijn geen fraaie koloniale gebouwen in vrolijke kleuren hier maar simpele houten huizen in de straten aan de Caribische zee. Wij waren hier 1 volle dag en dat is veel te weinig. We hadden een Willy (Jeep) met chauffeur geregeld en deze heeft wat mooie plekken in de omgeving laten zien. Prachtige uitzichten en een kloof met heerlijk verfrissend helder water. Ook zeker de moeite waard om te gaan kijken hoe ze van de cocoabonen echt lekkere chocolade maken. Ietsje buiten het stadscentrum zijn heerlijke paladares huiskamerrestaurantjes) te vinden, vaak op het dak waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Vlakbij ligt een grote tafelberg met de naam El Yunque en een groot natuurpark maar helaas had ik te weinig tijd daarvoor.
Land
  • Vriendelijke bevolking
  • Minder druk doordat het afgekegen ligt
  • Een ander gezicht van Cuba
  • Afgelegen, dus veel reistijd
Review geplaatst op 2016-11-02
9
Cuba Havana
aticketto was hier 01 okt 2015
Bezoek alle trekpleisters die de hoofdstad van Cuba rijk is want dat is nog best te doen hier. Slenter door de straatjes van Habana Vieja waarvan sommige straatjes zijn heel druk maar in zijstraatjes is het ineens een stuk rustiger. Ga eens op een bankje zitten en geniet van wat er langs komt. Ja je zult aangesproken worden door een Cubaan die begint met een vriendelijke praatje maar het zal er altijd op uit draaien dat diegene iets wil van je. En zit je lekker te genieten van een Mojito dan zal een wulpse Cubaanse haar heupen laten swingen recht voor je neus en daar geld voor vragen omdat je het zo leuk vond en foto’s maakte. En het is allemaal begrijpelijk ook, ze hebben zo weinig. Wordt vooral niet boos en zeg vooral heel vaak “ no gracias”. Er zal de aankomende jaren flink dingen gaan veranderen. Want wanneer zullen de eerste McDonalds en KFC’s verschijnen? Wanneer zullen de Cubanen massaal hun mooie oldtimers aan de kant zetten? Ik hoop dat het nooit gaat gebeuren. Maar wat ik wel de Cubanen van harte gun is dat ze het wat beter gaan krijgen en dat de schappen in de winkels voller komen te liggen met betaalbare goederen. Dus zorg dat je geld niet blijft hangen bij organisaties maar direct bij de Cubanen terecht komt. Slaap niet in staatshotels maar in Casa Particulares en eet niet in staatsrestaurants maar bij de Paladares of te wel de huiskamerrestaurantjes.
Stad
  • Authentiek sfeer
  • Gezellige pleinen en straatjes
  • Prachtige gebouwen
  • Overal is muziek
  • Cubanen zijn soms opdringerig
Review geplaatst op 2016-10-01
10
Cuba
aticketto was hier 01 okt 2015
Trinidad werd in 1514 gesticht en is voor mij een van de mooiste steden van Cuba. Maar het is er wel druk, heel druk. De hele dag is het een komen en gaan van toeristen maar als je net buiten het centrum door de straatjes loopt dan is het toch vrij rustig. De stad, die aanvoelt als een dorp, heeft een koloniale sfeer. De Spaanse architectuur is volop aanwezig en de pastelkleurige gevels van de huisjes staan ook op de lijst van Unesco. Wij hebben geslapen bij Hector die een Casa Particulares runt en deze praatgrage man heeft zijn huisje flink verbouwd. En dat is geen probleem zolang de gevel maar in oude stijl blijft. Trinidad is ook beroemd om zijn keistraten en pleinen. Het is er zo fotogeniek dat de camera gegarandeerd niet terug gaat in je tas dus zorg dat je accu vol is aan het begin van de dag. Elke avond op de trappen van Plaza Major bij Casa de la Musica is het een groot feest. Een band van een man of 12 speelt de sterren van de hemel en de obers hebben de grootste moeite om iedereen van drank, voornamelijk mojitos en cubra libres, te voorzien. In de omgeving is ook veel te doen en te zien dus plan zeker 3 dagen voor deze bestemming, je zult er geen spijt van krijgen.
Land
  • Vriendelijkheid van de bewoners
  • Zowel overdag als 's avonds veel te beleven
  • Casa de la Musica met liveband
  • Fotogenieke stad
  • Het kan er druk zijn met toeristen
Review geplaatst op 2016-09-12
9
Cuba
HenkVanetie was hier 01 jun 2015
Baracoa een bijzondere stad in Cuba. De meest oostelijke plaats van Cuba. Het is een wel wat uit de route, maar de weg daar naar toe is een weg die je niet snel zal vergeten, mooie uitzichten maar je moet goed opletten ! op El Yunque de Baracoa een 589 meter hoge tafelberg daar loopt deze weg over heen met zeer veel kronkelige bochten. Dus ik zou zeggen opletten ! Baracoa is de stad waar Columbus als eerste voet op land Cuba zette. Een leuk stadje met mooie oude vervallen houten huisjes en deuren. Een aantal mooie bezienswaardigheden zoals de kathedraal Nuestra Señora de la Asunción .
Land
  • Vriendelijke mensen
  • Oude vervallen huizen
  • Let op oplichters
Review geplaatst op 2016-12-09