image
Getty Images

Roadtrippen door Europa? Deze milieustickers en tolvignetten heb je nodig!

We zijn inmiddels zo gewend geraakt om binnen Europa achteloos de grens over te rijden dat we geneigd zijn een aantal verplichtingen over het hoofd te zien. Het regelen van de milieustickers en tolvignetten staat doorgaans niet op de vakantiechecklist en zal ook niet voor de meeste voorpret zorgen, maar scheelt een aantal boetes. Begin goed voorbereid aan je roadtrip door Europa en controleer met ons handige overzicht welke milieustickers en tolvignetten voor jouw volgende reis vereist zijn!

Milieusticker: wat is het en waar heb je het nodig?

Milieusticker: wat is het en waar heb je het nodig? Foto: ANP

De milieusticker is een groen vignet dat aangeeft dat een voertuig aan bepaalde milieueisen voldoet. Het doel is om vervuilende voertuigen te weren en zo de luchtkwaliteit te verbeteren. Waar de milieusticker eerst vooral was bedoeld voor drukke binnensteden, zien we dat het gebruik ervan zich de laatste jaren kriskras door Europa verder uitbreidt.

1. Milieusticker Duitsland

De milieusticker is in Duitsland het vaakst vereist van heel Europa. Vrijwel alle grote steden controleren op het groene vignet op de voorruit. Je ontkomt er dus niet aan om voor een vakantie in Duitsland de milieusticker te regelen. Wil je weten of jouw auto aan de milieueisen voldoet? Doe dan een gratis check op basis van je kenteken. Kijk voor het complete overzicht op deze website met Umweltzonen, Durchfahrts­beschränkungen und Luftreinhaltepläne.

Zijn we er dan al met milieu-eisen in Duitsland? Nee! In veel steden in Duitsland geldt nu ook een dieselverbod. Voertuigen met een dieselmotor die niet voldoen aan emissienorm Euro 5 of hoger mogen niet langer rijden binnen de lage-emissiezone van veel steden, zoals Berlijn, Hamburg, Frankfurt en Essen. Let op: door Essen gaat de snelweg E40, waardoor deze doorgangsroute voor dieselauto’s niet toegankelijk is.


2. Milieusticker Frankrijk

 Veel steden en omliggende regio’s in Frankrijk hebben te kampen met ernstige luchtvervuiling. De meest vervuilende auto’s hebben geen toegang tot permanente, maar soms ook tijdelijke, milieuzones. Probleem aan de tijdelijke milieuzones is dat ze plotseling worden ingesteld als de luchtkwaliteit op dat moment ondermaats is, terwijl jij daar misschien niet op was voorbereid door op voorhand de milieusticker te plakken. De ANWB adviseert dan ook om de Franse milieusticker sowieso aan te schaffen, ongeacht de gebieden die je wilt bezoeken. Voor de kosten van €4,61 hoef je het niet te laten.


3. Milieusticker Spanje

In Spanje heb je een milieusticker nodig in Madrid en Barcelona. Groot voordeel aan de Spaanse regels is dat milieustickers uit een aantal andere landen óók geldig zijn. Met een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse sticker reis je zonder zorgen door deze steden. Zorg dan dat je de Franse milieusticker aanschaft, want wie naar Spanje rijdt komt waarschijnlijk door Frankrijk en dan ben je daar ook vast verzekerd van de juiste vergunningen.

Zo bespaar je op een lange autorit: 6 tips

Tolvignet: wat is het en waar heb je het nodig?

Tolvignet: wat is het en waar heb je het nodig? Foto: ANP

Een tolvignet is een bewijs dat je tol hebt betaald voor de snelweg. De sticker plak je aan de binnenkant van de ruit, zodat de autoriteiten zien dat er tol is betaald. Steeds vaker is het geen fysieke sticker meer, maar een digitale controle op basis van het nummerbord. Vooral de roadtrippers die koers zetten richting het oosten van Europa moeten goed opletten!

1. Tolvignet Oostenrijk

De A- en S-wegen in Oostenrijk zijn tolwegen. Het is mogelijk om zonder vignet door het land te rijden, maar dan blijven de kleinere wegen over, wat de reistijd aanzienlijk verlengt, en is het goed opletten op welke weg je rijdt. Niet ideaal dus. Het fysieke vignet, de sticker, kun je bij een grensovergang aanschaffen, maar het is comfortabeler om op voorhand het e-vignet op je nummerbord te zetten. Overigens hangen er boven de A- en S-wegen een imponerende hoeveelheid controlecamera’s, dus reizen zonder vignet is vrijwel zeker een garantie op boetes.


2. Tolvignet Zwitserland

Tolpoortjes zijn er niet in Zwitserland, maar tol betalen moet je wel degelijk. Dat gaat via een sticker. Het tolvignet kun je kopen bij de grens of via de ANWB en kost CHF 40 (ongeveer evenzoveel euro). Een vignet is maar liefst veertien maanden geldig. Dat is dan een koopje voor wie langere tijd in Zwitserland verblijft, maar voor doorreizigers is het tolvignet dan weer erg prijzig.


3. Tolvignet Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slovenië en Slowakije

Ga je op de Oost-Europese tour? Bulgarije, Hongarije, Moldavië, Roemenië, Slovenië en Slowakije kunnen we over één kam scheren: je hebt een e-vignet nodig. Dit regel je gemakkelijk online en op basis van je kenteken worden de controles uitgevoerd. De vignetten zijn afhankelijk van je reisduur en kosten doorgaans maar een paar euro.

Ook handig: Winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland: dit zijn de regels per land

Welke vignetten moet je regelen met een huurauto?

Welke vignetten moet je regelen met een huurauto? Foto: Getty Images

Nu is het mogelijk dat je door de vignetten de snelweg niet meer ziet, en dan moeten we reizen met een huurauto nog bespreken. De huurauto kan zowel de oplossing zijn als een extra probleem. Het zit zo: ter plaatse gehuurde auto's zijn voorzien van het juiste tolvignet en milieusticker in dat land. Dus wie een auto huurt in Oostenrijk, hoeft zich geen zorgen te maken over het tolvignet.

Het gevaar zit in het zorgeloos roadtrippen naar idee van het Schengenverdrag. Want was jij van plan om met je huurauto de grens over te gaan? De inclusieve vignetten gelden alléén voor het land waar je de auto hebt gehuurd. Dus als je de grens passeert zul je alsnog moeten checken welke milieustickers en tolvignetten in dat land noodzakelijk zijn. Dit is ook nog eens lastig om van tevoren te regelen, want vaak weet je pas het kenteken als je de huurauto oppikt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het regelen van de juiste stickers en vignetten over de grens. Vergeet dan overigens niet om óók nog de grensoverschrijding aan te vragen bij de car rental, want je mag niet zomaar de grens oversteken met een huurauto.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het huren van een auto in het buitenland

Vind nog veel meer roadtrip-tips op onze themapagina 'Auto- en campervakanties'.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.