image
Getty Images

Dit zijn in 2024 de 10 beste steden voor een stedentrip Europa!

Dat je voor een geweldige reiservaring niet altijd ver hoeft te reizen, weten we inmiddels wel. Europa’s steden lenen zich uitstekend voor een weekendje weg, een weekje cultuursnuiven of een fijne workation. Maar welke metropolen verdienen een plekje bovenaan je bucketlist? Dat antwoord komt van Resonance, die nu de beste steden voor een stedentrip Europa voor je op een rij heeft gezet. Zelfs Nederland komt in de ranglijst voor!

Al ruim vijftien jaar hanteert consultancygroep Resonance een holistische benadering om een 'best-of'-lijst samen te stellen van steden die meer dan 500.000 inwoners kennen. Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar harde data zoals het BNP per capita of het aantal Fortune 500-bedrijven, maar óók naar de ervaringen van inwoners én bezoekers, via onlinekanalen zoals Instagram en TripAdvisor. Dat gebeurt op basis van drie categorieën: Livabilty (leefbaarheid), Lovability (aantrekkelijkheid) en Prosperity (welvaart), om de kenmerken van elke stad te definiëren. Daaruit rolde een lijst van maar liefst honderd beste steden van Europa. Opvallend genoeg zijn alle Russische steden, waaronder Moskou en St. Petersburg, dit jaar uit de lijst geweerd omdat ‘geen enkele stad de beste kan zijn als ze deel uitmaakt van een land dat niet-uitgelokte actie onderneemt tegen een ander land’, aldus Resonance. 

  • Livability: de kwaliteit van de leefomgeving. Hoe goed is alles bewandelbaar, bereikbaar per vliegtuig en hoe scoort het hoger onderwijs?
  • Lovability: de levendigheid en kwaliteit van de stad en de mate waarin deze de bewoners, bedrijven en bezoekers inspireert om de stad te promoten. Er wordt gekeken naar culturele ervaringen, winkelervaringen en het aantal Instagram-hashtags.
  • Prosperity: de welvaart. Er wordt onder meer gekeken naar het opleidingsniveau, het aantal Fortune Global 500-bedrijven, de omvang van congrescentra en hoeveel mensen onder de nationale armoedegrens leven.

Benieuwd naar de top 10? We tellen af!

10. Milaan, Italië

Stedentrip Milaan beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Als nieuwe binnenkomer in de top tien van beste plekken voor een stedentrip Europa vinden we Milaan. Deze metropool is niet alleen het financiële hart van Italië, maar ook de bakermat van iconische merken als Armani en Versace. De stad trekt dan ook al jaren mondiale elite aan. Het dankt zijn positie binnen de top 10 echter vooral aan de goede verbindingsopties: zo komt er een nieuwe treinverbinding tussen Milaan Bergamo Airport en het centrum, en scoort de stad hoog op fietsmogelijkheden en elektrische laadpalen. En omdat de stad goed bereikbaar is vanuit andere Europese hoofdsteden én verschillende skiresorts, is het de host van de Olympische Winterspelen in 2026.  Tijdens een stedentrip Milaan kun je je onderdompelen in kunst, cultuur en architectuur, onder het genot van een aperitivo

De grote ov-gids voor je stedentrip: zo reis je van A naar B in 11 wereldsteden

9. Istanbul, Turkije

Stedentrip Istanbul beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Ook Istanbul treedt in 2024 nieuw toe tot Resonance’s top 10 van een stedentrip Europa. Hoewel de stad de grootste is van het Europese continent, proef je hier al de Aziatische invloeden: de Turkse metropool staat dan ook (samen met Barcelona, Madrid en Rome) op de eerste plaats als het gaat om restaurants, en scoort de derde plaats op luchthavenconnectiviteit. Istanbul was in 2023 dan ook de meest bezochte stad ter wereld (!) met ruim 20 miljoen bezoekers op Instanbul Airport. Bekijk alle tips voor een stedentrip Istanbul


8. Amsterdam, Nederland

Stedentrip Amsterdam beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Hoewel de kleinste van alle metropolen in de lijst scoort ook onze eigen hoofdstad hoog op de Europese ranglijst, wat volgens Resonance vooral te danken is aan de visie van burgemeester Femke Halsema, die van het toeristische imago van de stad af probeert te komen en verantwoordelijkheid eist van de toeristen die een stedentrip Amsterdam gepland hebben. Ondanks de hoge score in met name arbeidsparticipatie en startups, heeft Amsterdam z’n nummer drie-positie van 2023 moeten inleveren. Onze hoofdstad loopt wel voorop op het gebied van duurzaam toerisme, met de verspreiding van cruiseschip-bezoekers en het weren van benzine- en dieselauto’s per 2030. 

Lees ook: In deze Europese stad betaal je de meeste toeristenbelasting - en die ligt dichterbij dan je denkt

7. Barcelona, Spanje

Stedentrip Barcelona beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Ook Barcelona heeft een paar plekjes moeten inleveren en zakt van de vierde naar de zevende plek in de ranglijst. Desondanks omschrijft Renonance de stad als ‘bijna ideaal’: de zon schijnt er vrijwel het hele jaar en op elk moment van de dag valt er wel iets te beleven. Barcelona staat dan ook op een gedeelde eerste plek voor een stedentrip Europa met Istanbul, Madrid en Rome als het gaat om restaurants. En ook het nachtleven scoort hoog, met een tweede plaats in de lijst. Het is een van de weinige steden die zowel op het gebied van leefbaarheid als aantrekkingskracht binnen de top tien valt, wat niet gek is met kilometerslange goudgele stranden, prachtige parken en architectonische parels door Gaudí. Bij een stedentrip Barcelona mag natuurlijk een bezoek aan la Sagrada Familia die bíj́na af is niet missen, maar ook de nieuwe Consell de Cent (die maar liefst €50 miljoen kostte) is een bezoek waard. Deze ‘groene as’ bestaat uit 21 autoluwe blokken die samen een soort stadspark vormen voor voetgangers. 


6. Praag, Tsjechië

Stedentrip Praag beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Ook op de zesde plek vinden we een nieuwe binnenkomer: de Tsjechische hoofdstad Praag wist door de coronapandemie het overtoerisme te doorbreken en de stad terug te geven aan haar inwoners. De stad scoort vooral hoog op bezienswaardigheden en attracties en opvallend genoeg zijn de armoedecijfers hier het laagste van alle Europese steden. Praag voelt jeugdig aan, dankzij de grote aantallen universiteitsstudenten. De stad biedt een fantastische mix tussen Boheemse klassiekers als de Karelsbrug en de Praagse Burcht, en modern optimisme, zoals Frank Gehry's Dancing House Hotel en DOX Centre for Contemporary Art die allemaal niet mogen ontbreken tijdens een stedentrip Praag.


5. Madrid, Spanje

Stedentrip Madrid beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
De Spaanse hoofdstad Madrid wist in 2024 een plaatsje omhoog te schuiven, van de zesde naar de vijfde plaats. Hoewel veel toeristen vanwege de stranden en het nachtleven eerder een stedentrip Barcelona overwegen dan een stedentrip Madrid, is de hoofdstad met het nieuwe Santanderpark een waardige concurrent: het park bestaat uit maar liefst 76 kilometer stedelijk bos en bijna een half miljoen nieuwe bomen: een ideale uitvalsbasis voor de inwoners van de stad én de toeristen die voor een citytrip naar Madrid komen. Ook de restaurants en culturele bezienswaardigheden van Madrid scoren bijzonder hoog, met respectievelijk een eerste en derde plaats in de ranglijsten.

Stedentrip Madrid: tips (én podcast!) voor bezienswaardigheden, activiteiten en eten en drinken

4. Rome, Italië

Stedentrip Rome beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
De Italiaanse klassieker Rome is aan een opmars bezig en stevende in 2024 van de achtste naar de vierde plaats in de ranglijst. Hoewel het de eerste plek op de lijst van restaurants moet delen met Istanbul, Barcelona en Madrid, staat de stad op een stevige tweede plek in de Tripadvisor-beoordelingen, net achter Londen en Parijs. Toeristen blijven ook steeds langer; waar bezoekers vroeger de stad slechts een (lang) weekend aandeden, blijven ze nu vaak zelfs een week. Rome is dus een geliefde stedentrip-bestemming, wat met name te danken is aan de rijke historie: de bezienswaardigheden en monumenten staan in de top drie van Europa. Tegelijkertijd zijn de vele parken en groene wegen nog ondergewaardeerd: in de categorie Outdoors staat de stad ‘slechts’ op de achtste plaats. 


3. Berlijn, Duitsland

Stedentrip Berlijn beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Ook onze oosterburen marcheren door: stonden ze in 2023 nog op de zevende plaats in de lijst van Europese citytrip-bestemmingen, wisten ze in 2024 door te stomen naar de top drie. Het mag geen verrassing heten dat Berlijn hoog scoort op het gebied van cultuur (vierde plek) en nachtleven (vijfde plek), maar ook startups voelen zich hier thuis: de Duitse hoofdstad staat ook hier op drie, met zo’n 4.400 nieuwe ondernemingen. Er worden dit jaar tal van nieuwe musea geopend. Genoeg reden voor een stedentrip Berlijn, die nog makkelijker te ondernemen is nu de European Sleeper Amsterdam ’s nachts met Berlijn verbindt. 


2. Parijs, Frankrijk

Stedentrip Parijs beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Net als vorig jaar staat de Franse hoofdstad Parijs stevig verankerd op de tweede positie in de lijst van beste stedentrips Europa, waarbij de bezienswaardigheden én de Global Fortune 500-bedrijven zelfs op de eerste plek staan. De stad trok in 2023 maar liefst 44 miljoen bezoekers, via de gerenoveerde Charles de Gaulle-airport maar ook via de TGV. De verbeterde infrastructuur is net op tijd voor de Olympische Spelen van 2024. Maar ook de heropening van de Notre Dame zal voor veel mensen een reden zijn om een stedentrip Parijs op de planning te zetten. 


1. Londen, Groot-Brittannië

Stedentrip Londen beste steden 2024 Europa. Foto: Getty Images
Op nummer één in de lijst van beste stedentrips Europa vinden we Londen: niet alleen de beste stad van ons continent, maar zelfs de beste stad ter wereld in 2024. Dat er kortgeleden nog een coronapandemie was, zou je hier niet zeggen: de metro’s rijden weer volop en er zijn zelfs extra metrohaltes bijgekomen. De stad scoort vooral hoog op cultuur en opleidingsniveau, wat mede te danken is aan een toestroom van nieuwe inwoners die zich door Brexit en de zinkende pond nu eindelijk een woning in de Engelse hoofdstad kunnen veroorloven. Hoewel de bezienswaardigheden van Londen weinig veranderen, evolueren de winkels, bars, hotels en restaurants bijna wekelijks. Vrijwel elke wijk in Londen is de moeite van een bezoek waard. 

Goedkoop op vakantie? 8 low-budget stedentrips binnen Europa

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.